Current Affairs Quiz – October 04 2018

Current Affairs Quiz – October 04 2018

1. Gir forest is located in_________.
a) Rajastan
b) Gujarat
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. A combination of the Canine Distemper Virus and Protozoal infection is responsible for the death of at least 11 of the 23 Asiatic lions that have died in Gujarat’s Gir forest since September 12.

2. who is the current CEO of ICICI bank?
a) Chanda Kochhar
b) Rakesh Sharma
c) Rishikesh varma
d) Sandeep Bakhshi

Click here to View Answer
Answer d) Sandeep Bakhshi. ICICI Bank’s CEO Chanda Kochhar quit as the bank’s Chief Executive Officer with immediate effect after her resignation requesting an early retirement was accepted by the board. The private lender has appointed Sandeep Bakhshi as Managing Director and CEO for five years.

3. Who has topped in Forbes richest Indians’ list for 11th year?
a) Mukesh Ambani
b) Anil Ambani
c) Shiv Nadar
d) Lakshmi Mittal

Click here to View Answer
Answer a) Mukesh Ambani. Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani has topped Forbes India’s 100 Richest People list for the 11th straight year with a net worth of $47.3 billion.

4. Which country has become the world’s first nation to effectively eliminate cervical cancer?
a) India
b) Australia
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Australia. Researchers claim that Australia is on course to become the world’s first nation to effectively eliminate cervical cancer if the current vaccination and screening rates are maintained.

5. India Chem 2018 Conference begins in ___________.
a) New Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. India Chem 2018, the 10th Biennial International Exhibition & Conference began in Mumbai

6. Indian International Science Festival begins in ______.
a) Lucknow
b) Ahmedabad
c) Allahabad
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer a) Lucknow. A four-day Indian International Science Festival 2018 will start in Lucknow from October 05, 2018.

7. Donald Trump ranked ________on Forbes list.
a) 106
b) 158
c) 180
d) 259

Click here to View Answer
Answer d) 259. U.S. President Donald Trump ranked number 259 on the list released by Forbes’s wealthiest 400 billionaires.

8. Project Utkrisht has launched by ____________.
a) Army
b) CPRF
c) Navy
d) Indian Railways

Click here to View Answer
Answer d) Indian Railways. Indian Railways launched its Project ‘Utkrisht’ to upgrade 140 rakes of Mail/Express trains in the first phase.

9. Who has named as India’s Flag-Bearer at Youth Olympic Games?
a) Heena Khan
b) Manu Bhaker
c) Hima Das
d) Abu Salim

Click here to View Answer
Answer b) Manu Bhaker. Manu Bhaker was named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games to be held in Buenos Aires, Argentina from October 6-18.

10. National Khadi Festival 2018 held in___________.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Jaipur
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer b) Mumbai. The National Khadi Festival 2018 is being organised by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to promote Khadi products.

11. State Bank of India reduces ATM withdrawal limit from _________________.
a) 40k to 10k
b) 40k to 20k
c) 40k to 30k
d) 40k to 35k

Click here to View Answer
Answer b) 40k to 20k. State Bank of India slashed the daily withdrawal limit on its classic debit card from Rs 40,000 to Rs 20,000.

12. Who is the only the second Indian after Sachin Tendulkar to score a Test century before turning 19?
a) Vishnu Vishal
b) Rohit sharma
c) Prithvi shaw
d) Priyadharsan yadav

Click here to View Answer
Answer c) Prithvi shaw. Prithvi Shaw has become the youngest Indian to score a century on Test debut, achieving the feat aged 18 years and 329 days against Windies in Rajkot.

13. Cabinet approved for Mental Health Institute in _____________.
a) Himacham Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Haryana
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. The Union Cabinet approved the setting up of the National Institute of Mental Health Rehabilitation (NIMHR) in Sehore district, Madhya Pradesh.

Leave a Comment