Current Affairs Quiz – October 03 2018

Current Affairs Quiz – October 03 2018

1. Which sports club has became the first sports team in the world to surpass the $1 billion mark in revenues?
a) Liverpool
b) Manchester United FC
c) Chelsea FC
d) Barcelona FC

Click here to View Answer
Answer d) Barcelona FC. Spanish club FC Barcelona became the first sports team in the world to surpass the $1 billion mark in revenues.

2. Among the following members, who has received the Nobel prize for chemistry?
a) Frances Arnold
b) Francis Gerald
c) Christopher Alen
d) Rayan Djokovic

Click here to View Answer
Answer a) Frances Arnold. The 2018 Nobel Prize in Chemistry has been awarded one half to Frances Arnold from the US and the other half jointly to US’ George Smith and UK’s Gregory Winter. Arnold was awarded for the directed evolution of enzymes, while Smith and Winter won the accolade for drug research that can neutralise toxins, counteract autoimmune diseases and cure metastatic cancer.

3. Who has been appointed as 46th Chief Justice of India?
a) Amit Mishra
b) Gokul Yadav
c) Ranjan Gogoi
d) Murali Bhakshinanthan

Click here to View Answer
Answer c) Ranjan Gogoi. Justice Ranjan Gogoi on Wednesday took oath as the 46th Chief Justice of India (CJI) in front of President Ram Nath Kovind at the Rashtrapati Bhavan.

4. Which state won the 24th Senior Women National football championships?
a) Manipur
b) Madhya Pradesh
c) Maharastra
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Manipur. Manipur won the 24th Senior Women’s National football championships for the 19th time in Cuttack, Odisha.

5. Which state government has recently launched a own food security scheme?
a) Punjab
b) tamilnadu
c) Odisha
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. Odisha government launched its own food security scheme on the occasion of Gandhi Jayanti.

6. Who is the current president of Organization of Pharmaceutical Producers of India (OPPI) ?
a) Ranjith Premamand
b) Prasanth Kumar K
c) Lalith Kumar
d) A Vaidheesh

Click here to View Answer
Answer d) A Vaidheesh. The Organisation of Pharmaceutical Producers of India (OPPI) re-elected A Vaidheesh as President for the second consecutive term.

7. Lonar lake is located in___________.
a) Chattisgarh
b) Maharastra
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. Lonar Lake, an ancient circular lake created by a meteorite strike, in Maharashtra and St. Mary’s Island, a hexagonal mosaic of basaltic rocks in an island off Udupi are poised to become global geoparks.

8. According to Canadian Cancer Society, India ranked _____ in pictorial warnings on cigarette packets.
a) 4th
b) 5th
c) 6th
d) 7th

Click here to View Answer
Answer b) 5th. According to a report released by the Canadian Cancer Society named Cigarette Package Health Warning International Status Report 2018, India ranked 5th among 206 countries.

9. Who has been appointed as Chairperson of NFRA?
a) Rangachari Sridharan
b) Vaibhav krishnamurthy
c) Sridhar Pillai
d) Ranganathan M

Click here to View Answer
Answer a) Rangachari Sridharan. The former IAS officer Rangachari Sridharan as chairperson of the National Financial Reporting Authority (NFRA), an entity which will function as an independent regulator for the auditing profession. He is a retired 1983 batch IAS officer of the Karnataka cadre

10. St. Marys Island is located in_____________.
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Maharastra
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. Lonar Lake in Maharashtra and St. Mary’s Island and Malpe beach in coastal Karnataka are the GSI’s candidates for UNESCO Global Geopark Network status.

Leave a Comment