Current Affairs Quiz – October 02 2019

Current Affairs Quiz – October 02 2019

1. Gandhi Jayanthi is celebrated on ______________.
a) September 02
b) October 02
c) April 23
d) July 31

Click here to View Answer
Answer b) October 02. Gandhi Jayanthi is celebrated on 2 October in India. The Day marks the to mark the birth anniversary of Mohandas Karamchand Gandhi.

2. International Day of Non Violence is observed on_____________.
a) September 27
b) October 02
c) April 15
d) July 18

Click here to View Answer
Answer b) October 02. International Day of Non-Violence is observed on 2 October. The day is observed on the birthday of Mahatma Gandhi.

3. Who has conferred ‘Vayoshreshtha Samman-2019’?
a) PM Modi
b) Ram Nath Kovind
c) Amit Shah
d) Nirmala Sitharaman

Click here to View Answer
Answer a) PM Modi. Eminent Senior Citizens & Institutions in recognition of their services towards the cause of elderly persons on 3 October 2019.

4. Who has been appointed as Executive Director for India at IMF?
a) Varun Singh Tomar
b) Tarseef Fukri
c) Surjit S Bhalla
d) Sanjith Shetty

Click here to View Answer
Answer c) Surjit S Bhalla.The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has approved the appointment of Economist Surjit S Bhalla as Executive Director for India on board of International Monetary Fund (IMF).

5. ‘The Gandhian Challenge’ has launched by________________.
a) AIM
b) Atal Tinkering Labs
c) UNICEF India
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these. On the occasion of 150th birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog’s Atal Tinkering Labs (ATL) and UNICEF India, including Generation Unlimited, launched ‘The Gandhian Challenge’ for school children.

6. Who has been appointed as MD and CEO of PNB?
a) S S Mallikarjuna Rao
b) Vaithyanathan K
c) Suresh Prabhu
d) Gopi Yadav

Click here to View Answer
Answer a) S S Mallikarjuna Rao. Ch S S Mallikarjuna Rao was appointed the Managing Director and Chief Executive Officer of Punjab National Bank, an official order said.

7. _____________and Microsoft join forces to develop drugs using AI.
a) Sun Pharma
b) Novartis
c) Cipla
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Novartis. Novartis and Microsoft are joining forces to apply artificial intelligence to some of the most intractable problems in healthcare, in one of the most expansive tie-ups so far between big pharma and big tech.

8. Who has been elected as IAA India Chapter’s president?
a) Subhash Chandra
b) Sudhir Chaudhary
c) Arnab Goswami
d) Punit Goenka

Click here to View Answer
Answer d) Punit Goenka. Punit Goenka, managing director and chief executive officer, Zee Entertainment Enterprises, has been re-elected as the president of the India Chapter of the International Advertising Association (IAA).

9. Which state has emerged as the top performers in the school education quality index (SEQI)?
a) Kerala
b) Punjab
c) Chandigarh
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. Kerala and Chandigarh emerged as the top performers in the school education quality index (SEQI) of all states and Union territories, government think tank NITI Aayog said.

10. SoftBank and Oyo in $100m plus deal for ___________ apartment operator.
a) India
b) Japan
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Japan. SoftBank Group and Indian hotel startup Oyo have jointly acquired an 80% stake in Japanese rental apartment operator MDI.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment