Current Affairs Quiz – October 02 & 03 2020

Current Affairs Quiz – October 02 & 03 2020

1. “Bongosagar” – a navy Bilateral Exercise between India and ______________.
a) Nepal
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. The second edition of Indian Navy (IN) – Bangladesh Navy (BN) Bilateral Exercise Bongosagar commences in Northern Bay of Bengal. Exercise Bongosagar, is aimed at developing inter-operability and joint operational skills through conduct of a wide spectrum of maritime exercises and operations.

2. Which state has launched ‘Kritagyata’ for online pension submission and tracking?
a) Assam
b) Punjab
c) Haryana
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Assam. Chief Minister of Assam has launched a portal “Kritagyata”, an online pension submission and tracking system. It has been launched to lend convenience to the pensioners to dispose off their pension related claims.

3. Which state has launched “Pathashree Abhijan” scheme for road repair?
a) Uttarakhand
b) West Bengal
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal. West Bengal government has launched the “Pathashree Abhijan” scheme. It is a road repair scheme, where more than 7,000 stretches of roads comprising 12,000 kilometers across the state will be repaired in a mission mode and in a time-bound manner.

4. Who has been appointed India’s Next Ambassador To Cambodia?
a) Shaheen Aslam
b) Devyani Khobragade
c) Anjali Satupetra
d) Nisha Patnaik

Click here to View Answer
Answer b) Devyani Khobragade. Ms Khobragade, a 1999-batch Indian Foreign Service officer, is currently serving as a joint secretary in the ministry at its headquarters in Delhi.

5. Who has been appointed as Chief Financial Officer (CFO) of SBI?
a) Karamjit Kaur
b) Navyanak Shriste
c) Rahul Dange
d) Charanjit Attra

Click here to View Answer
Answer d) Charanjit Attra. The post fell vacant after Prashant Kumar was appointed Yes Bank CEO in March. SBI had sought applications for the role in June. Attra, who joined the bank, has also served as CFO at ICICI Securities.

6. International Day of Non-Violence is observed on______________.
a) June 01
b) July 18
c) August 27
d) October 02

Click here to View Answer
Answer d) October 02. The International Day of Non-Violence is observed on 2nd October, the birthday of Mahatma Gandhi, leader of the Indian independence movement and pioneer of the philosophy and strategy of non-violence.

7. International Day for the Elderly is observed on ___________.
a) 1 October
b) 4 October
c) 6 October
d) 9 October

Click here to View Answer
Answer a) 1 October. The theme of 2020 International Day for the Elderly is “Pandemics: Do They Change How We Address Age and Ageing?”.

8. According to the national crime records bureau (NCRB), Which state topped in economic offences in 2019?
a) Uttar Pradesh
b) Maharastra
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. Rajasthan topped the list for economic offences with 26,920 cases registered in 2019 followed by Uttar Pradesh with 19,968 cases. NCRB statistics claimed that Rajasthan, Uttar Pradesh and Maharashtra accounted for 38 % of all economic crimes registered in India in 2019.

 

Leave a Comment