Current Affairs Quiz – October 01 2020

Current Affairs Quiz – October 01 2020

1. With Which country, India signed MOU with SoI on Decarbonization and Energy Transition Agenda?
a) Denmark
b) Netherland
c) Spain
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer b) Netherland. The policy think tank of the Government of India, NITI Aayog and Embassy of the Netherlands, New Delhi.

2. SHUKRAYAAN: ISRO to launch Venus Mission by which year?
a) 2023
b) 2030
c) 2025
d) 2035

Click here to View Answer
Answer c) 2025. The ISRO chairman and his French Counter held talks to review the areas of cooperation between the countries.

3. The longest highway tunnel in the World is situated at________________.
a) India
b) Japan
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer a) India. The 9.02 Km long tunnel connects Manali to Lahaul-Spiti valley throughout the year. Earlier the valley was cut off for about 6 months each year owing to heavy snowfall.

4. Which state govt signed MoU with Denmark in water sector?
a) Punjab
b) Tamil Nadu
c) Uttarakhand
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Gujarat Government has signed a 5-year Memorandum of Understanding (MoU) with Denmark in the water sector. The state government arm Gujarat Water Supply and Sewerage Board has signed the MoU with ‘Danish Water Forum’ through an online interactive platform.

5. Alyssa Healy breaks MS Dhoni’s wicketkeeping record in T20Is, belongs to___________.
a) New Zealand
b) England
c) West Indies
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia. Australian woman cricketer and wicketkeeper, Alyssa Healy broke the record of “Most Dismissal by Wicket Keeper” by MS Dhoni’s who made 91 dismissals in 98 T20 Internationals(T20Is) for India.

6. Bengal Peerless appointed _______________ as brand ambassador.
a) Virat Kholi
b) Sourav Ganguly
c) Rahul Dravid
d) Srikanth

Click here to View Answer
Answer b) Sourav Ganguly. He will lead the campaign of Bengal Peerless’s Residential Project Avidipta II.

7. Which Bank launched Green-Tech Initiative “IB-eNote”?
a) IOB
b) Axis
c) Indian Bank
d) SBI

Click here to View Answer
Answer c) Indian Bank. The bank for this initiative has customised SharePoint, one of the features of Microsoft Office. The Bank also launched ‘Ind Guru’, an e-learning platform for its employees.

8. Which railway division has launched ‘Operation My Saheli’?
a) South Eastern
b) Southern
b) Northern
d) South Western

Click here to View Answer
Answer a) South Eastern. The South Eastern Railways (SER) has launched the project, “Operation my Saheli” to enhance the security of women passengers in the train throughout the entire journey from the originating point to their destinations.

1 Comment

Leave a Comment