Current Affairs Quiz – November 30 2019

Current Affairs Quiz – November 30 2019

1. Jnanpith Award is associated with____________.
a) Journalism
b) Literature
c) Politics
d) Acting

Click here to View Answer
Answer b) Literature. Jnanpith Award was instituted in 1961. It is sponsored by Bharatiya Jnanpith. It is India’s highest literary honour. The award recognizes the outstanding contribution of the authors towards literature.

2. Who has been chosen as the recipient of the 55th Jnanpith Award?
a) Akkitham Achuthan Namboodiri
b) G Sankara Kurup
c) Thakazhi
d) MT Vasudevan Nair

Click here to View Answer
Answer a) Akkitham Achuthan Namboodiri. The 93-year old considered to have brought modernism in Malayalam poetry. Akkitham is the 6th Malayalam writer to be conferred with the award after G Sankara Kurup, Thakazhi, SK Pottekatt, MT Vasudevan Nair and ONV Kurup.

3. The 18th World Wind Energy Conference was held in ______________.
a) Spain
b) Norway
c) Italy
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer d) Brazil. World Wind Energy Association (WWEA) organized the 18th World Wind Energy Conference and Exhibition (WWEC2019) from 25-27 November 2019 in Rio de Janeiro, Brazil.

4. India Japan Foreign and Defence Ministerial Dialogue held in ___________.
a) Tokyo
b) Ukanslavi
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. India-Japan Foreign and Defence Ministerial Dialogue 2+2 is held in New Delhi on 30 November 2019. The dialogue will be chaired by the Defence Minister Rajnath Singh.

5. All India Police Science Congress organised in _____________.
a) Patna
b) Chandiagrh
c) Lucknow
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer c) Lucknow. The 47th All India Police Science Congress (AIPSC) was organised from 28-29 November 2019, at Police Headquarters in Lucknow, Uttar Pradesh.

6. Which finance company has become first company to list commercial papers on stock exchanges?
a) Aditya Birla Finance
b) Reliance Finance
c) HDFC Finance
d) SBI Mutual Finance Ltd

Click here to View Answer
Answer a) Aditya Birla Finance. Aditya Birla Finance Ltd (ABFL), the Non-Banking Financial Company (NBFC) arm of Aditya Birla Capital, has now become the first company to list its commercial papers (CPs) on stock exchanges.

7. UNDP launches Accelerator Lab in ___________.
a) Kolkata
b) New Delhi
c) Pune
d) Ranchi

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The United Nations Development Programme (UNDP) has launched the India chapter of its new initiative, Accelerator Lab in New Delhi.

8. Which media company won International Press Institute India award for Excellence in Journalism?
a) BBC
b) NDTV
c) News7
d) News9

Click here to View Answer
Answer b) NDTV. NDTV was awarded for its ‘expose of the conspiracy to scuttle’ the Kathua rape and murder case probe.

9. Aaccording to ‘The Real-Time Billionaires List’ of Forbes, Mukesh Ambani has been ranked the ________th richest person globally.
a) 3
b) 5
c) 7
d) 9

Click here to View Answer
Answer d) 9. With a net worth of USD 60 billion, Reliance Industries chief Mukesh Ambani has been ranked the 9th richest person globally, according to ‘The Real-Time Billionaires List’ of Forbes, that was topped by Amazon Founder and CEO Jeff Bezos.

10. Who has been appointed as vice-president of India and Nepal for Emirates?
a) Latha Rao
b) Sunitha Rai
c) Harshavarthan Balakrishnan
d) Jabr Al-Azeeby

Click here to View Answer
Answer d) Jabr Al-Azeeby. Al-Azeeby began his career with Emirates in October 2005 as a commercial graduate trainee, and quickly moved up the ranks to the role of manager – Uganda in 2008.

11. Indian Navy Commissions Sixth Dornier Aircraft Squadron In _____________.
a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Gujarat
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. The Indian Navy has commissioned its sixth Dornier aircraft squadron in strategically located Porbandar town of Gujarat, giving a fillip to coastal security near the sea border with Pakistan.

12. Study of tree is known as ____________.
a) Dendrochronology
b) Palynology
c) Stratigraphology
d) Anthropology

Click here to View Answer
Answer a) Dendrochronology. Reconstructions of past responses of vegetation from different ecosystems can predict the impact of climate change on weather and other environmental parameters, scientists said at the 6th Asian Dendrochronology Conference.

13. 6th Asian Dendrochronology Conference is held at______________.
a) Lucknow
b) Pune
c) Udaipur
d) Rajkot

Click here to View Answer
Answer a) Lucknow. 6th Asian Dendrochronology Conference being held at the Birbal Sahni Institute of Palaeosciences in Lucknow.

14. Who has been appointed as new chief financial officer (CFO) for Indian Overseas Bank?
a) Pawan Kalyan
b) Bhuwan Chandra
c) Jhoshua Dev
d) Dwarakesh Nath

Click here to View Answer
Answer b) Bhuwan Chandra. Public sector lender Indian Overseas Bank has named Bhuwan Chandra as its new chief financial officer (CFO). His appointment will be effective from December 1, 2019 according to the bank’s filing with the stock exchanges.

Leave a Comment