Current Affairs Quiz – November 30 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed UN Environment’s Goodwill Ambassador for India?
a) Sushmita Sen
b) Preity Zinta
c) Dia Mirza
d) Deepika Padukone

Click here to View Answer
Answer c) Dia Mirza. Actor-activist Dia Mirza has been appointed UN Environment’s Goodwill Ambassador for India. The 35-year-old actor has been recognised by the United Nations for her contribution to environment conservation. As a Goodwill Ambassador, the actor will work with the UN to further spread the message on priority areas including clean air, clean seas, wildlife protection and climate change. Congratulating Dia to the programme.

2. Who has been elected as the mayor of Yuba City in California, becoming the first Sikh woman to hold the position in the United States?
a) Megan Barry
b) Preet Didbal
c) Betsy Hodges
d) Kathy Sheehan

Click here to View Answer
Answer b) Preet Didbal. Preet Didbal has been elected as the mayor of Yuba city in California, becoming the first Sikh woman to hold the position in the United States. Dibal was appointed by the California city council and will be sworn in on December 5. Didbal is the first Sikh woman to be elected as mayor in the country.

3. India ranked ____ on the Global Entrepreneurship Index of 2018, which is topped by the US
a) 68
b) 71
c) 84
d) 97

Click here to View Answer
Answer a) 68. India has moved up one place to spot 68 on the Global Entrepreneurship Index of 2018, which is topped by the US. India was at the 69th position last year, according to the Global Entrepreneurship Network (GEN). GEN is a platform of programmes and initiatives to help new firms start and scale while working to create a global entrepreneurial ecosystem. GEN is a strategic partner of GEDI.

4. Which state government has launched the Jai Kisaan App, a farmer engagement app packed with features and functions to fulfill the needs of the farmer’s community in India?
a) Maharashtra
b) Andra Pradesh
c) Gujarat
d) Goa

Click here to View Answer
Answer d) Goa. Goa Chief Minister Manohar Parrikar has launched the Jai Kisaan App, a farmer engagement app packed with features and functions to fulfill the needs of the farmers community in India. The Jai Kisan app is a one-stop solution on agricultural information and cultivation, covering crop nutrition, protection, seeds, and diagnostic services. Such services include soil testing and customized information wherein farmers will have access to fertilizer recommendations on the basis of crop and target yields.

5. The Union Cabinet has given its approval for signing and ratification of the Investment Cooperation and Facilitation Treaty (ICFT) between India and ________
a) Russia
b) Greece
c) Brazil
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) Brazil. The Union Cabinet has given its approval for signing and ratification of the Investment Cooperation and Facilitation Treaty (ICFT) between India and Brazil. The Treaty will result in increase of investment flows between the two countries. The ICFT between India and Brazil will provide appropriate facilitation to Brazilian investors in India and Indian investors in the Brazil.

6. The Union Cabinet has approved signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and ________for cooperation in Agriculture and Phytosanitary issues
a) Italy
b) Germany
c) Poland
d) Norway

Click here to View Answer
Answer a) Italy. The Union Cabinet has approved signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Italy for cooperation in Agriculture and Phytosanitary issues. It replaces the earlier MoU signed in January, 2008 which is going to expire in January, 2018. The MoU provides for cooperation in the fields of Phytosanitary issues, agricultural production and a wide range of other sectors including animal husbandry, agricultural research, food processing and other additional fields as may be mutually decided by both the sides.

7. The Minister of State for Home Affairs Shri Kiren Rijiju will inaugurate 7th edition of three day ‘Kathakar: International Storytellers Festival’ in __________
a) Mumbai
b) Kanpur
c) Sri Nagar
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The Minister of State for Home Affairs Shri Kiren Rijiju will inaugurate 7th edition of three day ‘Kathakar: International Storytellers Festival’ at the Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA), New Delhi. Kathakar is the only oral storytelling festival in India and is a part of Ghummakkad Narain- the Travelling Literature Festival which was started under the aegis of UNESCO in 2010. Kathakar is an attempt to not just preserve the art form but also create new audiences for the same.

8. India and _________ have inked an agreement which acquires significance amid China’s increasing military manoeuvres in the Indo-Pacific region
a) Malaysia
b) Singapore
c) Canada
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) Singapore. India and Singapore have inked an agreement which acquires significance amid China’s increasing military manoeuvres in the Indo-Pacific region. The pact on naval cooperation provides for increased engagement in the maritime security sphere, joint exercises, temporary deployments from each other’s naval facilities and logistics support.

9. India’s Mirabai Chanu won ______ medal at World Weightlifting Championships 2017
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Gold. In a historic win, India’s Mirabai Chanu clinched the gold medal at the 2017 World Championship in the US. Mirabai Chanu is the first Indian in over two decades to claim a gold medal at the World Weightlifting Championship. She lifted 85kg in snatch and 109kg in clean and jerk to total an impressive 194 kg in the women’s 48kg, in the process setting a new national record. Thailand’s Sukcharoen Thunya won the silver medal with a total lift of 193, while Segura Ana Iris bagged the bronze with 182kg.

10. Who unveiled the logo and mascot for the Hockey Men’s World Cup 2018 at Kalinga Stadium?
a) Manik Sarkar
b) Raghubar Das
c) Naveen Patnaik
d) Raman Singh

Click here to View Answer
Answer c) Naveen Patnaik. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik unveiled the logo and mascot for the Hockey Men’s World Cup 2018 at Kalinga Stadium. The state had successfully hosted the Asian Athletics Championships a few months ago. The Chief Minister also launched the countdown timer for the international event scheduled to be held here from November 28 to December 16, 2018.

11. Actress and singer Shadia who passed away recently, she was from _________
a) India
b) Egypt
c) Nepal
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) Egypt. Shadia, an Egyptian actress and singer who captivated Arab audiences for decades, died. She was in her late 80s. She belonged to an era in the Egyptian entertainment industry that critics and entertainers called the “beautiful” or “golden” age, a time that stretched from the 1940s to the ’70s, when some of Egypt’s most highly regarded movies were produced.

Leave a Comment