Current Affairs Quiz – November 29 2019

Current Affairs Quiz – November 29 2019

1. BlackBuck partners with IDFC, Yes Bank to provide ____________.
a) Credit Card
b) FASTags
c) Personal Loans
d) Automobile Loan

Click here to View Answer
Answer b) FASTags. BlackBuck, the online trucking platform, has partnered with private lenders IDFC Bank and Yes Bank on 28 November. The partnership aims to provide FASTags to truck owners free of cost.

2. Yasuhiro Nakasone is passed away at 101, Who is a Former PM of____________.
a) Russia
b) China
c) Japan
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer c) Japan. Former Japanese Prime Minister Yasuhiro Nakasone passed away. He was 101 years old. He is known for his friendship with the 40th U.S. President Ronald Reagan. He was one of Japan’s longest-reigning premiers.

3. ADB, India sign $451 million loan to strengthen Power Connectivity in _____________.
a) Kerala
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. Government of India and Asian Development Bank (ADB) has signed a $451 million loan for strengthening power connectivity between northern and southern parts of Chennai–Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC) which is part of East Coast Economic Corridor (ECEC).

4. Govt propose to set up new rocket launch pad in ______________.
a) Telanagan
b) Punjab
c) Assam
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. Union Government is planning to set up a new rocket launch pad near Kulasekarapattinam in Tamil Nadu. At present, the Indian Space Research organisation (ISRO) has two launch pads at Satish Dhawan Space Centre (SDCC) in Sriharikotta, Andhra Pradesh.

5. NIFTEM – in this “E” represents______________.
a) Energy
b) Emmission
c) Entrepreneurship
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Entrepreneurship. NIFTEM to conduct National Organic Festival of Women Entrepreneurs.

6. 1st International Conference on Landslides Risk Reduction and Resilience is held at_____________.
a) Kolkata
b) New Delhi
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The 1st International Conference on ‘Landslides Risk Reduction and Resilience – 2019’ was held in New Delhi. It was inaugurated by Union Minister of State for Home Affairs, G. Kishan Reddy.

7. Shipping Ministry approves Loktak Inland Waterways Project in _______________.
a) Manipur
b) Mozoram
c) Arunachal Pradesh
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer a) Manipur. Union Ministry of Shipping (MoS) has approved long pending demand of Government of Manipur for development of Loktak Inland Waterways Project in the north eastern state.

8. Which film won the Golden Peacock Award at IFFI 2019?
a) Particles
b) Shaw
c) Sherlock Homes
d) Jallikattu

Click here to View Answer
Answer a) Particles. ‘Particles’ directed by Blaise Harrison and produced by Estelle Fialon won the Golden Peacock Award at the 50th International Film Festival of India (IFFI).

9. 50th International Film Festival of India (IFFI) is held at______________.
a) Goa
b) Pondicherry
c) Chandigarh
d) Indore

Click here to View Answer
Answer a) Goa.

10. International Day of Solidarity with the Palestinian People ______________.
a) November 10
b) November 18
c) November 23
d) November 29

Click here to View Answer
Answer d) November 29. The resolution on the observance of the International Day of Solidarity with the Palestinian People also encourages Member States to continue to give the widest support and publicity to the observance of the Day of Solidarity.

11. Who will be the new Chief minister of Maharashtra?
a) Manohar Joshi
b) Narayan Rane
c) Uddhav Thackeray
d) Abithav Gulab

Click here to View Answer
Answer c) Uddhav Thackeray. Shiv Sena president Uddhav Thackeray on Thursday took oath as the 18th chief minister of Maharashtra.Thackeray, 59, became the third Sena leader after Manohar Joshi and Narayan Rane to occupy the top post.

12. Who has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit?
a) Ajay Singh
b) Advik Kumar
c) H R Khan
d) Hansi Deshmukh

Click here to View Answer
Answer c) H R Khan. Former deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI), H R Khan has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit.

13. Singapore, India air forces hold joint training exercise is held at______________.
a) Karnataka
b) Madhya Pradesh
c) West Bengal
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. Singapore’s air force has deployed six of its advanced F-16 fighter aircraft to train alongside the IAF’s six Sukhoi combat aircraft during their upgraded joint military training in India.

14. Who is the current Army Chief?
a) Shivan Rawat
b) Bipin Rawat
c) Veer Rishimangh
d) Chatterji Rao

Click here to View Answer
Answer b) Bipin Rawat. The Indian Army has successfully test-fired two Spike LR (long-range) anti-tank missiles from an Infantry School at Mhow, in Madhya Pradesh. The test-firing was witnessed by top commanders of the Indian Army including Army Chief General Bipin Rawat.

Leave a Comment