Current Affairs Quiz – November 29 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as the new Secretary General of the Lok Sabha?
a) Aruna Mishra
b) Snehlata Shrivastava
c) Revathy Agarwal
d) Manisha Gowri

Click here to View Answer
Answer b) Snehlata Shrivastava. Snehlata Shrivastava has been appointed as the new Secretary General of the Lok Sabha. She will be the first woman secretary general of the Lok Sabha and will assume charge on December 1. Her tenure will end on November 30, 2018. Rama Devi holds the distinction of the being the first woman secretary general of the Rajya Sabha. Shirivastava was till recently Secretary (Justice) in the law ministry.

2. Who has been appointed as chairman of Fifteenth Finance Commission?
a) Shaktikanta Das
b) Ashok Lahiri
c) NK Singh
d) Ramesh Chand

Click here to View Answer
Answer c) NK Singh. Former Expenditure and Revenue Secretary NK Singh will chair the Fifteenth Finance Commission. Former Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das and adjunct professor of Georgetown University Anoop Singh will be its full- time members. Chairman of Bandhan Bank Ashok Lahiri and NITI-Aayog member Ramesh Chand will be part-time members.

3. Which state government has negotiated with the World Bank to avail subsidy to buy 130 electric buses?
a) Kerala
b) Rajasthan
c) Bihar
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer d) West Bengal. The West Bengal government has negotiated with the World Bank to avail subsidy to buy 130 electric buses for plying in Kolkata, Asansol and Durgapur. The World Bank has agreed to provide a subsidy of Rs seven lakh per bus. While 100 buses would play in Kolkata, the remaining 30 have been earmarked for industrial towns of Durgapur and Asansol.

4. Approximately ______of medicines in low and middle income countries including India are sub-standard and falsified, a report released by World Health Organization
a) 27.5%
b) 22%
c) 10.5%
d) 5%

Click here to View Answer
Answer c) 10.5%. Approximately 10.5% of medicines in low and middle income countries including India are sub-standard and falsified, a report released by World Health Organization (WHO). The study titled Public health and socioeconomic impact of substandard and falsified medical products also pointed to increasing antimicrobial resistance.

5. Which bank has partnered with the Boston Consulting Group (India) Pvt Ltd for its transformation initiatives?
a) Karnataka Bank
b) Federal Bank
c) South Indian Bank
d) Yes Bank

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka Bank. Karnataka Bank Ltd has partnered with the Boston Consulting Group (India) Pvt Ltd for its transformation initiatives. The transformation project — ‘KBL Vikaas’ — was launched in Mangaluru. The project is aimed at total transformation of the bank by re-positioning it as a ‘relevant and significant bank’ by focusing on technology and by keeping intact its core values and identity.

6. __________ state parliament has legalised euthanasia for the terminally ill with MPs voting to give patients the right to request a lethal drug to end their lives from 2019
a) Japan
b) Australia
c) South Africa
d) Netherland

Click here to View Answer
Answer b) Australia. An Australian state parliament has legalised euthanasia for the terminally ill with MPs voting to give patients the right to request a lethal drug to end their lives from 2019. The Voluntary Assisted Dying Bill was passed by the state parliament of Victoria after a comprehensive, historic and passionate debate in both lower and upper houses and the legislation. The bill will now go through an 18-month implementation period before it comes into effect in June 2019.

7. Which country to launch ‘independent internet’ for BRICS?
a) India
b) Brazil
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. The Russian Security Council has asked the country’s government to develop an independent internet infrastructure for BRICS nations, which would continue to work in the event of global internet malfunctions. The initiative was discussed at the October meeting of the Security Council, which is Russia’s top consultative body on national security. President Vladimir Putin personally set a deadline of August 1, 2018 for the completion of the task.

8. India and ________signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector
a) Russia
b) Italy
c) Norway
d) Poland

Click here to View Answer
Answer b) Italy. India and Italy signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector. The objective of this MoU is to establish comprehensive inter-ministerial and inter-institutional cooperation between the two countries in the field of health by pooling technical, scientific, financial and human resources with the ultimate goal of upgrading the quality and reach of human, material and infrastructural resources involved in health care, medical education & training, and research in both countries.

9. Who won the Sportsman of the Year award in the individual sport category?
a) Kidambi Srikanth
b) Ravichandran Ashwin
c) Virat Kohli
d) Ajay Jayaram

Click here to View Answer
Answer a) Kidambi Srikanth. Ace shuttler Kidambi Srikanth who won four Super Series titles this year bagged the Sportsman of the Year award at the inaugural edition of Indian Sports Honours. Olympic silver medallist PV Sindhu was the Sportswoman of the Year award in the individual sport category. Ravichandran Ashwin, who became the fastest bowler to reach ‘Club 300’ in Test cricket and women’s cricket team skipper Mithali Raj were awarded Sportsman and Sportswoman of the Year awards, respectively, in the Team Sport category.

10. E Chandrasekharan Nair who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Journalist
c) Politician
d) Economist

Click here to View Answer
Answer c) Politician. Veteran CPI leader and former Kerala minister E Chandrasekharan Nair died. He was 89. He was a minister in the LDF cabinet in 1980-81, 1987-91 and 1996-2001. Born into the family of prominent lawyers at Irumbanangadu in Kollam in December 2, 1928, Nair, a graduate in law and mathematics, entered politics through students’ union and joined the Communist Party in 1952.

Leave a Comment