Current Affairs Quiz – November 28 and 29 2016

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as the country’s new Director General of Military Operations (DGMO)?
a) Lt Gen Bipin Rawat
b) Lt Gen Subrata Saha
c) Lt Gen Sanjiv Talwar
d) Lt Gen A K Bhatt

Click here to View Answer
Answer d) Lt Gen A K Bhatt. Lt Gen A K Bhatt has been appointed as the country’s new Director General of Military Operations (DGMO) and will be in charge of all army operations including on the LoC which has seen heightened tension. Bhatt, a Gorkha officer, replaces Lt Gen Ranbir Singh, who has been appointed as the General Officer Commanding (GOC) of the Mathura-based Strike 1 Corps — one of the three assault forces of the army — which is mandated to cross into Pakistan in a short notice.

2. The 51st Annual Conference of Directors-General of Police of States was held at ________________
a) New Delhi
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad. Post-Independence, 51st Annual Conference of Directors General / Inspectors General of Police of States and UTs and Heads of Central Police Organisations will be held on November 25-27, 2016 at the Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy, Hyderabad. President’s Police Medals and Police Medals will be presented to the officers of the Intelligence Bureau during the conference.

3. The Union Agriculture & Farmers Welfare Minister, ________________ launched e-pashuhaat portal (www.epashuhaat.gov.in) to connect farmers and breeders of bovine animals
a) Radha Mohan Singh
b) Smriti Irani
c) Ravi Shankar Prasad
d) Ram Vilas Baswan

Click here to View Answer
Answer a) Radha Mohan Singh. The Union Agriculture & Farmers Welfare Minister, Shri Radha Mohan Singh launched e-pashuhaat portal (www.epashuhaat.gov.in) on the occasion of National Milk Day here today. Shri Singh informed that for the first time in the world under the scheme National Mission on Bovine Productivity ‘e-pashuhaat’ portal has been developed for connecting breeders and farmers regarding availability of bovinegermplasm.

4. India’s first bicycle highway inaugurated in ______________
a) Haryana
b) Madya Pradesh
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh has Asia’s first cycle highway. A first-of-its-kind project, the 207-km-long cycle highway runs between Etawah and Agra and was declared open on Saturday. A rally of 90 cyclists from five countries and across India followed the inauguration ceremony at the Lion Safari in Etawah.

5. MobiKwik has announced the launch of a light mobile wallet app which named as ______________ it’s easy to download and works even on basic Internet connection
a) MobiKwik Easy
b) MobiKwik Speed
c) MobiKwik Lite
d) MobiKwik Fast

Click here to View Answer
Answer c) MobiKwik Lite. MobiKwik has announced the launch of MobiKwik Lite, a light mobile wallet app that is easy to download and works even on basic Internet connection. MobiKwik Lite is less than 1MB in size and can be downloadedwithin 30 seconds. The app is available in Hindi and English and users can download the same by giving a missed call to 80971-80971.

6. E-commerce operators like Flipkart and Snapdeal will have to deduct TCS while making payments to their suppliers, according to the new model GST law. Expand TCS?
a) Tax Collected at Service
b) Tax Collected at Source
c) Tax Counted at Source
d) Tax Collected at Spot

Click here to View Answer
Answer b) Tax Collected at Source. E-commerce operators like Flipkart and Snapdeal will have to deduct TCS (tax collected at source) while making payments to their suppliers, according to the new model GST law, which has done away with the definition of ‘aggregator’. The measure, Nangia & Co Director Rajat Mohan said, will not increase the incidence of taxation on consumers as the supplier will get tax credit for the TCS. The model GST law provides for 1 per cent TCS to be deducted by the E-commerce operators.

7. Which Bank has collaborated with Bajaj Finance to launch a series of co-branded credit cards for the customers in the country?
a) Yes Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) RBL Bank

Click here to View Answer
Answer d) RBL Bank. Private sector lender, RBL Bank has entered into a slew of tie ups and partnerships essentially to further boost its offering in the highly competitive banking industry in the country. RBL Bank has collaborated with Bajaj Finance to launch a series of co-branded credit cards for the customers in the country. Credit cards would be offered to the customer by the last quarter of this fiscal.

8. Which Bank and Bajaj Allianz General Insurance signed a corporate agency agreement for distribution of Bajaj Allianz’s general insurance products through its all branches?
a) Canara Bank
b) Punjab National Bank
c) Bank of Baroda
d) Bank of India

Click here to View Answer
Answer a) Canara Bank. State-owned lender Canara Bank and Bajaj Allianz General Insurance, a private sector general insurer, have signed corporate agency agreement for the distribution of Bajaj Allianz’s general insurance products through Canara Bank’s extensive network of 5,920 branches across the country. Under this strategic agreement, Bajaj Allianz GI will offer its industry’s leading general insurance products to the customers of Canara Bank.

9. Pakistan allowed ___________ to use strategic Gwadar Port for its exports
a) India
b) Russia
c) China
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) Russia. Pakistan has approved Russia’s request to use the strategic Gwadar Port for its exports, signaling a new alignment in bilateral relations after decades’ of sour ties during the Cold War era. Following Iran and Turkmenistan, Russia has also decided to use the Gwadar Port for trade to have an access to warm water a top Pakistani official privy to the development was quoted as saying by Geo News.

10. Afghanistan and Turkmenistan inaugurate Asian International Rail line in _____________
a) Ashgabat
b) Türkmenbaşy
c) Turkmenabad
d) Balkanabat

Click here to View Answer
Answer c) Turkmenabad. Afghanistan President Ashraf Ghani and his Turkmenistan counterpart Gurbanguly Berdimuhamedow officially inaugurated the Imamnazar (Turkmenistan) and Aqina (Afghanistan) Railway Line between the two countries in Turkmenabad.

11. IAS officer Suhas LY won the Asian Para-Badminton Championships that was held in __________
a) Tokyo, Japan
b) Dhaka, Bangladesh
c) New Delhi, India
d) Beijing, China

Click here to View Answer
Answer d) Beijing, China. IAS officer Suhas LY struck gold in the Asian Para-Badminton Championships that was held in Beijing by defeating Indonesian player Harry Susanto in straight sets by 21-4 and 21-11. Suhas, who is posted as the Azamgarh district magistrate, got a wildcard entry to the championships and ensured his seat in the finals by winning six consecutive matches.

12. Starting academic session 2017-18, government schools in ______________ will have a period dedicated to yoga, and it will be a part of their curriculum
a) Andra Pradesh
b) West Bengal
c) Madya Pradesh
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer c) Madya Pradesh. Starting academic session 2017-18, government schools in Madhya Pradesh will have a period dedicated to yoga, and it will be a part of their curriculum. The move has been taken by the government to counter the increasing number of student suicides. Notably, student suicides in the state had shot up by 240% between 2005 and 2014.

13. According to India Hiring Intent survey, ________________ ranks among the top 3 states in numerical and logical ability, computer literacy and English language, making it India’s most preferred hiring destination
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra . According to India Hiring Intent survey, Maharashtra ranks among the top 3 states in numerical and logical ability, computer literacy and English language, making it India’s most preferred hiring destination. The survey found that Maharashtra is preferred for talent acquisition by banking, power and FMCG firms, among others. It is followed by Delhi and West Bengal with most employable population.

14. ________________government launched a drug abuse prevention campaign to raise awareness among students about consequences of drug usage
a) Chandigarh
b) Puducherry
c) Delhi
d) Lakshadweep

Click here to View Answer
Answer c) Delhi. Delhi government launched a drug abuse prevention campaign to raise awareness among students about consequences of drug usage. The campaign will be organised in government schools of Delhi and will host activities like poster making and movie screenings. It will also involve sessions which would impart life skills to help youth cope with adolescent peer pressure.

15. The website Dictionary.com named the word _________________ as the Word of the Year for 2016
a) Negrophobia
b) Agoraphobia
c) Ailurophobia
d) Xenophobia

Click here to View Answer
Answer d) Xenophobia. The website Dictionary.com named the word ‘Xenophobia’ as the Word of the Year for 2016. According to Dictionary.com, there was a massive surge in lookups for the word ‘Xenophobia’ that was larger than any of the peaks seen in 2016. This rise in lookups was connected to attacks on foreign workers and overall rising xenophobia in South Africa.The largest spike in Dictionary.com’s data for the word was in the month of June 2016 with a 938 per cent increase in lookups.

16. Anand Yadav who passed away recently, he was an author of __________language
a) Marathi
b) Bengali
c) Tamil
d) Kannada

Click here to View Answer
Answer a) Marathi . Noted Marathi author and Sahitya akademi awardee Anand Yadav died in Pune. He was 80. According to sources close to his family Yadav breathed his last at his residence. His autobiography ‘Zombi’ had won Sahitya Akadmi award in 1991.During his illustrious career, Yadav had faced a major controversy over his book ‘Santsurya Tukaram‘, wrote on Sant Tukaram, a saint poet from 17th century.

Leave a Comment