Current Affairs Quiz – November 27 & 28 2020

Current Affairs Quiz – November 27 & 28 2020

Current Affairs Quiz – November 27 & 28 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who was known as the father of the Indian IT Industry?
a) Azim Premji
b) FC Kohli
c) Mukesh Ambani
d) Ratan Tata

Click here to View Answer
Answer b) FC Kohli. Faqir Chand Kohli is known as the father of the Indian IT Industry for pioneering the growth in the Indian IT sector with the establishment of Tata Consultancy Services, the world’s largest IT services provider.

2. Faqir Chand Kohli passed away due to a heart attack on November 26, 2020. He had led the inception of which global IT company?
a) Infosys
b) Wipro
c) HCL
d) TCS

Click here to View Answer
Answer d) TCS. IT Industry pioneer Faqir Chand Kohli passed away due to a heart attack on November 26, 2020 at his residence. He is known to have led the inception of the global tech behemoth TCS, thereby sowing the seed of India’s IT industry.

3. Which nation topped FIFA’s final rankings list for 2020?
a) England
b) France
c) Brazil
d) Belgium

Click here to View Answer
Answer d) Belgium. France is placed second, while Brazil is in third place, England in fourth place and Portugal in fifth place.

4. Which among the following nations failed to make it into the top 10 of FIFA rankings for 2020?
a) Spain
b) Argentina
c) Germany
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) Germany. Germany failed to make it into the top 10 of FIFA rankings for 2020, as it is ranked 13th in FIFA’s final rankings list for 2020, which was released on November 27, 2020. Spain has been ranked sixth, followed by Argentina, Uruguay, Mexico and Italy.

5. Who inaugurated the Garima Greh and National portal for Transgender Persons?
a) Piyush Goyal
b) Nitin Gadkari
c) Amit Shah
d) Thaawarchand Gehlot

Click here to View Answer
Answer d) Thaawarchand Gehlot.The national portal will enable people from the trans community to get their Transgender Certificate and identity cards without any physical interface.

6.The National High Speed Rail Corporation has signed the nation’s largest contract for the Bullet Train project with which company?
a) HAL
b) L&T
c) Reliance Infrastructure
d) Ashok Leyland

Click here to View Answer
Answer b) L&T. The National High Speed Rail Corporation (NHSRCL) signed the country’s largest-ever government-funded civil contract worth Rs 24,000 crore with infrastructure major Larsen and Toubro (L&T) on November 26, 2020 for the Ahmedabad-Mumbai bullet train project.

7. South India’s 1st private art museum to be digitally launched in ___________.
a) Ahmedabad
b) Pune
c) Jaipur
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d) Bengaluru. The physical site, which is a five-storied museum, was planned to be opened in December but will now open next year due to the ongoing COVID-19 pandemic.

8. Lt Gen Harpal Singh appointed new Engineer-in-Chief of Indian ___________.
a) Navy
b) Air Force
c) Army
d) Railways

Click here to View Answer
Answer c) Army.

9. Mercedes-Benz joins hands with which bank to target HNI customers?
a) SBI
b) HDFC
c) Axis
d) ICICI

Click here to View Answer
Answer a) SBI. This collaboration will give the luxury automobile manufacturer access to State Bank of India’s High Net Worth Individual (HNI) customer base, while the bank’s customers will enjoy exclusive benefits at the time of booking a Mercedes-Benz car.

10. India secured ___________rank in FIFA ranking.
a) 104th
b) 36th
c) 74th
d) 92nd

Click here to View Answer
Answer a) 104th. The Indian national team are ranked 104th in the September 2019 edition of the FIFA Rankings released.

11. According to The International Air Transport Association, Which city has become the most connected city in the world?
a) Chengdu
b) Guangzhou
c) Beijing
d) Shanghai

Click here to View Answer
Answer d) Shanghai. Along with Shanghai, three other cities such as Beijing, Chengdu and Guangzhou have emerged as the most connected cities in the world.

12. India to build Shahtoot dam in which nation?
a) Iran
b) Turkmenistan
c) Afghanistan
d) Uzbekistan

Click here to View Answer
Answer c) Afghanistan. The Union Minister of External Affairs Shri S Jaishankar recently announced at the Geneva Donors conference that India is to construct the Shahtoot Dam across the Maidan river, a tributary of river Kabul in Afghanistan. The negotiations to build the dam across the river began in 2016.

13. Cambridge Dictionary has named ‘_____________’ as Word of the Year 2020.
a) Quarantine
b) Pandemic
c) Lock Down
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) quarantine. The word has been named the word of the year based on data that showed that it was one of the most highly searched words on the Cambridge Dictionary this year.

14. Bengaluru’s Bowring Medical College named after ___________________.
a) Sushma Swaraj
b) Atal Bihari Vajpayee
c) APJ Abdul Kalam
d) Manmohan Singh

Click here to View Answer
Answer b) Atal Bihari Vajpayee. The institute was set up in 2018-19 on the campus of Bowring and Lady Curzon Hospital in Shivajinagar in the heart of Bengaluru.

15. Ever year in November which week is celebrated as “Aviation Safety Awareness Week”?
a) First week of November
b) Second week of November
c) Third week of November
d) Last week of November

Click here to View Answer
Answer d) Last week of November. Every year the last week of November is celebrated as “Aviation Safety Awareness Week”.

Leave a Comment