Current Affairs Quiz – November 26 2019

Current Affairs Quiz – November 26 2019

1. India attends WATEC Conference in _____________.
a) Iran
b) Iraq
c) Israel
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer c) Israel. Shri Gajendra Singh Shekhawat represented India at the WATEC Conference in Israel.

2. WATEC – in this “T” represents____________.
a) Transfer
b) Technology
c) Transmission
d) Tribal

Click here to View Answer
Answer b) Technology. The Water Technology and Environment Control (WATEC) conference help to get updates on technologies related to water and environmental management. Several countries participated in the conference showcasing their revolutionary technologies and solutions.

3. Who has been appointed as Director of UNWTO?
a) Nambi Nair
b) Jonas Mathew
c) Roshan Andrews
d) Suman Billa

Click here to View Answer
Answer d) Suman Billa. Suman Billa, a Kerala cadre IAS officer from 1996 batch will join United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) at its headquarter in Madrid, Spain. He will take charge as Director, technical cooperations.

4. 70th Constitution Day is observed on_______________.
a) November 14
b) November 19
c) November 23
d) November 26

Click here to View Answer
Answer d) November 26. Every year India celebrates 26 November as Constitution Day also known as Samvidhan Divas. The day is celebrated to commemorate the adoption of the Constitution of India on 26 November 1949 by Indian Constituent Assembly.

5. Sangram Dahiya, Varsha Varman won double trap national titles, are associated with___________.
a) Shooting
b) Swimming
c) Wrstling
d) Boxing

Click here to View Answer
Answer a) Shooting. Haryana’s Sangram Dahiya and Varsha Varman of Madhya Pradesh clinched double trap titles, winning gold at the 63rd National Shotgun Shooting Championship in New Delhi.

6. Hyderabad has launched ‘She Shuttle’ for women is associated with____________.
a) Cab service for women
b) Loan for women
c) Bus service for women
d) All of these

Click here to View Answer
Answer c) Bus service for women. In a move to improve measures for the safety and security of women, the Rachakonda Police inaugurated the exclusive bus service for women passengers in Hyderabad.

7. Railways sets up Institute for Financial Management in ____________.
a) Chennai
b) VishakaPatnam
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. The Indian Railway Institute of Financial Management (IRIFM) has been set up here. The new entity, set up to impart professional training in management of railway finances, was formally inaugurated by Vinod Kumar Yadav, Chairman, Railway Board, on a 14-acre campus at Moula-Ali, Secunderabad.

8. National Milk Day is observed on_____________.
a) November 20
b) November 26
c) November 29
d) November 30

Click here to View Answer
Answer b) November 26. Amul, an Indian cooperative dairy company, marked November 26 (Tuesday) as the National Milk Day to honour late Chairman Dr Verghese Kurien on his birth anniversary.

9. Who is called as ‘the father of White Revolution’ ?
a) Dr Verghese Kurien
b) N. R. Narayana Murthy
c) Tribhuvandas Kishibhai Patel
d) M. S. Swaminathan

Click here to View Answer
Answer a) Dr Verghese Kurien. Dr Kurien who is also called ‘the father of White Revolution’ in the country would have turned 98.

10. Golden Target award 2019 is won by_____________.
a) Anjum Moudgil
b) Apurvi Chandela
c) Elavenil Valarivan
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these . Despite competing in the company of two of the world’s best shooters Anjum Moudgil and Apurvi Chandela, the young Elavenil Valarivan was able to close the season as the World No.1 in women’s air rifle.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment