Current Affairs Quiz – November 26 2016

Current Affairs Quiz

1. The Centre announced a new committee, headed by___________________, to form a strategy to expedite the process of transforming India into a cashless economy
a) Bibek Debroy
b) Arvind Panagariya
c) Amitabh Kant
d) Pradeep Kumar Sinha

Click here to View Answer
Answer c) Amitabh Kant. The Centre announced a new committee, headed by Niti Aayog CEO Amitabh Kant, to form a strategy to expedite the process of transforming India into a cashless economy. The panel is tasked with identifying various bottlenecks affecting access of digital payments. The committee was set up following a directive from the Prime Minister’s Office to back up the demonetisation move.

2. The first-ever International Gita Mahotsav, being organised and celebrated by the ____________ state government
a) Gujarat
b) Andra Pradesh
c) Bihar
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana . The first-ever International Gita Mahotsav, being organised and celebrated by the Haryana government in Kurukshetra, will offer people a unique spectacle and also make for a nucleus of global attraction. Talking on this at a press conference at Haryana Bhavan in Delhi, Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar said the mega event, to be held from December 6-10 this year, would set a world record with the recitation of ‘Ashtadash Shloki Gita’ by as many as 18,000 students at one go.

3. Union culture ministry has released a commemorative non-circulation Rs 500 and a Rs 10 coin to mark 500th anniversary of Shri Krishna Chaitanya Mahaprabhu’s visit to _____________
a) Kedarnath
b) Vrindavan
c) Yamunotri
d) Ayodhya

Click here to View Answer
Answer b) Vrindavan. Union culture ministry has released a commemorative non-circulation Rs 500 and a Rs 10 coin circulation coin as part of the yearlong celebrations marking the 500th anniversary of Hindu saint and social reformer Shri Krishna Chaitanya Mahaprabhu’s visit to Vrindavan.

4. Which state government has issued a notification naming the new Oshiwara station, which is located between Jogeshwari and Goregaon, as Ram Mandir?
a) Assam
b) Rajasthan
c) Maharashtra
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra . Maharashtra government has issued a notification naming the new Oshiwara station, which is located between Jogeshwari and Goregaon, as Ram Mandir. As the state is yet to get nod from the railways, the decision may trigger a controversy. Meanwhile, the new station was to be inaugurated on 27 November 2016. The area outside the station is known as Ram Mandir, as there is a temple in the vicinity.

5. The International Film Festival of India is showing movies for the visually impaired, The festival is conducted jointly by the __________________________
a) Ministry of Information and Broadcasting, Directorate of Film Festivals and the Government of Goa
b) Ministry of Information and Technology, Directorate of Film Festivals and the Government of Goa
c) Ministry of Tribal Affairs, Directorate of Film Festivals and the Government of Goa
d) Ministry of Tourism, Directorate of Film Festivals and the Government of Goa

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Information and Broadcasting, Directorate of Film Festivals and the Government of Goa. The International Film Festival of India is showing movies for the visually impaired, with special audio described technology. Three films that are being screened at the festival in Goa under the Accessible India Campaign are Gandhi, Bhaag Milkha Bhaag and Dhanak. The festival is conducted jointly by the Ministry of Information and Broadcasting, Directorate of Film Festivals and the Government of Goa.

6. Which bank has to facilitate this transaction at the nearest INOX multiplex using a debit card?
a) Indian Bank
b) Syndicate Bank
c) State Bank of India
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) State Bank of India. State Bank of India (SBI) has to facilitate this transaction at the nearest INOX multiplex using a debit card. Citizens can simply swipe their debit cards, enter their PIN number and take up to Rs 2,000 in cash per card per day. The facility will be available across 17 properties, and will be made available at the remaining 89 properties over the course of the weekend.

7. Which Bank has announced the launch of its contactless debit card recently?
a) City Union Bank
b) Federal Bank
c) ICICI Bank
d) South Indian Bank

Click here to View Answer
Answer d) South Indian Bank. South Indian Bank has announced the launch of its contactless debit card. The Near Field Communication (NFC) technology makes the contactless cards very secure, as the card does not leave the cardholder’s possession. Customers can also opt to use their card as a normal CHIP card and transact in a ‘contact’ mode.

8. Which country announced a new energy and climate strategy, under which the government will consider banning the use of coal as an energy source by 2030?
a) Finland
b) USA
c) Russia
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer a) Finland . Finland announced a new energy and climate strategy, under which the government will consider banning the use of coal as an energy source by 2030. The use of coal in Finland has been steadily declining since 2011, with investment increasing in renewable energy sector in 2012. Notably, energy prices in Scandinavian countries have been dropping since 2010.

9. Which Country has the world’s longest written national constitution?
a) UK
b) India
c) China
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) India . The English version of the Constitution of India is the world’s longest written constitution for any independent country. The original text of the Indian constitution contained 395 articles in 22 parts and eight schedules. It was adopted by the Constituent Assembly, chaired by Dr B R Ambedkar, on November 26, 1949 and came into force on January 26, 1950.

10. National Milk day is observed on?
a) November 26
b) November 27
c) November 28
d) November 29

Click here to View Answer
Answer a) November 26. India on November 26 celebrated National Milk Day to mark the 95th birthday of Verghese Kurien, Amul Dairy’s co-founder. Kurien launched the world’s biggest dairy development program ‘Operation Flood’ in 1970, which eventually made India the world’s largest milk producer in 1998. Proposed by Indian Dairy Association, the first National Milk Day was observed in 2014 by Indian dairy sector majors.

11. The Constitution Day of India is being observed on?
a) November 24
b) November 25
c) November 26
d) November 27

Click here to View Answer
Answer c) November 26. The Constitution Day of India is being observed on 26th November to spread awareness of Indian Constitution. On this day in 1949, constitution of India was adopted and came into force on January 26, 1950 marking the beginning of a new era in the history of free India. The Union Ministry of Social Justice and Empowerment (MSJE) is the nodal Ministry for the celebration of Constitution Day. This year it is second edition of the Constitution Day. On this occasion Prime Minister Narendra has released two books on Constitution ‘Making of Constitution’ and ‘New Version of Constitution of India‘.

12. Fidel Castro who passed away recently, he was a former president of ___________
a) Jamaica
b) Cuba
c) Mexico
d) Austria

Click here to View Answer
Answer b) Cuba . Cuba’s former president Fidel Castro, one of the world’s longest-serving and most iconic leaders, has died aged 90.Castro toppled the government in 1959, introducing a Communist revolution. He defied the US for decades, surviving many assassination plots. Fidel Alejandro Castro Ruz was a Cuban politician and revolutionary who governed the Republic of Cuba as Prime Minister from 1959 to 1976 and then as President from 1976 to 2008.

Leave a Comment