Current Affairs Quiz – November 25 2019

Current Affairs Quiz – November 25 2019

1. Which state govt has launched immunisation campaign against Filaria?
a) Uttar Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh government launches a massive immunization campaign against the filariasis or Filaria. The Central government has the set year 2021 as the deadline for complete eradication of filaria in the country.

2. Madhya Pradesh govt to give __________% reservation to sportspersons in jobs.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Click here to View Answer
Answer c) 5. Madhya Pradesh’s government announced a five percent reservation to sportspersons in state government jobs. Minister of Sports and Youth Welfare Jitu Patwari announced while inaugurating the Regional Olympic Games in Gwalior.

3. Sowa-Rigpa – one of the oldest systems of traditional medicine, is associated with____________.
a) India
b) Russia
c) China
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. India and China is one of the oldest systems of traditional medicine, known as Sowa-Rigpa, which has similarities with Ayurveda.India sought recognition of the ancient medicinal tradition as its intangible cultural heritage.

4. International Day for the Elimination of Violence against Women is observed on____________.
a) November 12
b) November 15
c) November 18
d) November 25

Click here to View Answer
Answer d) November 25. Every year 25 November is observed as the International Day for the Elimination of Violence Against Women.

5. Theme for International Day for the Elimination of Violence against Women is ____________.
a) Orage the World: Generation Equality Stands Against Rape
b) Explore the World: Generation Equality Stands Against Rape
c) Orage the World: Generation Equality Stands Against Harassment
d) Explore the World: Generation Equality Stands Against violence

Click here to View Answer
Answer a) Orage the World: Generation Equality Stands Against Rape.

6. National Tribal Craft Mela- 2019 being held in ______________.
a) Bhubaneswar
b) Pune
c) Jaipur
d) Indore

Click here to View Answer
Answer a) Bhubaneswar. Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik inaugurated the 8th National Tribal Craft Mela at State Tribal Museum Complex in Bhubaneswar. The seven-day long event will be opened for public from 2.00 PM to 8.00 PM every day from 23 to 29 November.

7. Etawah Lion Safari inaugurated in ______________.
a) Punjab
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. The Etawah Lion Safari, formally known as Etawah Safari Park was thrown open for public in Uttar Pradesh on 24 November 2019 without the lion segment.

8. Manipur Sangai Festival 2019 being organised in ____________.
a) Kohima
b) Aizawl
c) Imphal
d) Guwahati

Click here to View Answer
Answer c) Imphal. The 2019 edition of Manipur Sangai Festival is being organised from 24-30 November in Imphal. Every year in November, Gateway of North-East region, Manipur celebrates the ‘Sangai Festival’.

9. Lakshya Sen wins 4th title of the season, claims Scottish Open,is associated with___________.
a) Tennis
b) Shooting
c) Badminton
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer c) Badminton. Fast-rising Indian shuttler Lakshya Sen claimed his fourth title in three months, bagging the Scottish Open title with a thrilling win over Brazil’s Ygor Coelho in the men’s singles summit clash here.

10. Who won International Children’s Peace Prize 2019?
a) Xiye Bastida Patrick
b) Greta Thunberg
c) Malala Yousufzi
d) Smriti Raj

Click here to View Answer
Answer b) Greta Thunberg. Greta Thunberg, a young environmental activist, was recently awarded the International Children’s Peace Prize. She has been given this honour to fight for environmental protection.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment