Current Affairs Quiz – November 25 2017

Current Affairs Quiz

1. Who among the following is not awarded with ozone awards by the United Nations Environment Programme?
a) Anil Madhav Dave
b) Chandra Bhushan
c) R S Agarwal
d) VS Achudhan

Click here to View Answer
Answer d) VS Achudhan. Four Indians including former environment minister Anil Madhav Dave, deputy director of Centre for Science and Environment (CSE) Chandra Bhushan, IIT Delhi Prof R S Agarwal were felicitated with ozone awards by the United Nations Environment Programme. Apart from these three, another Indian Atul Bagai, who works with the UNEP, was also awarded ‘Ozone Award’. He was honoured in the category of ‘Policy and Implementation Leadership’.

2. ____________ has been awarded the ‘most visited place of the world’ by ‘World Book of Records’ (WBR)
a) Venkateswara Temple
b) Golden Temple
c) Shrinathji Temple
d) Somnath Temple

Click here to View Answer
Answer b) Golden Temple. The Golden Temple has been awarded the ‘most visited place of the world’ by ‘World Book of Records’ (WBR), a London-based organisation that catalogues and verifies world records. General secretary of India chapter, Surbhi Kaul, and president of Punjab chapter, Randeep Singh Kohli, gave this award to SGPC chief secretary Roop Singh and other senior officials at Teja Singh Samundari Hall.

3. Mumbai based payment gateway Billdesk has launched _________India’s first crypto-currency exchange
a) Coinome
b) Rupeesome
c) Currencyome
d) Rupeeome

Click here to View Answer
Answer a) Coinome. Mumbai based payment gateway Billdesk has launched ‘Coinome’, India’s first crypto-currency exchange. Coinome will allow users to be on-boarded via Instant e-KYC. Users can start transacting in crypto-currencies almost immediately upon registering.

4. India and _________resolved to boost cooperation in a range of areas, including trade and investment, energy and information technology
a) Iceland
b) Germany
c) Finland
d) Chile

Click here to View Answer
Answer c) Finland. India and Finland resolved to boost cooperation in a range of areas, including trade and investment, energy and information technology, during talks between External Affairs Minister Sushma Swaraj and her Finnish counterpart Timo Soini. The two countries enjoy traditionally warm and friendly relations since diplomatic relations were established in 1949.

5. The third Indo-UK joint Army training exercise ‘Ajeya Warrior’ will be conducted in __________
a) Manipur
b) Rajasthan
c) Odisha
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Rajasthan. The third Indo-UK joint Army training exercise ‘Ajeya Warrior’ will be conducted in Rajasthan next month. A training exercise between the armies of India and the United Kingdom will be held from 1st to 14th December at the Mahajan Field Firing Range. It will be the third joint military exercise between the two countries. The first exercise was conducted in 2013 at Belgaum, Karnataka, where as for the second exercise in 2015, an Indian Army contingent had visited the United Kingdom.

6. Which country launched remote sensing satellites designed to conduct electromagnetic probes and other experiments?
a) India
b) USA
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) China. China has successfully launched remote sensing satellites designed to conduct electromagnetic probes and other experiments. The satellites, whose number is not specified yet, were launched on a Long March-2C rocket from Xichang Satellite Launch Center in southwestern Sichuan province.

7. Ritu Phogat won ________ medal in the U-23 Senior World Wrestling Championship at Poland
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Silver. Ritu Phogat has made India proud after bagging the silver medal in the U-23 Senior World Wrestling Championship at Poland. Ritu, who competed in the 48kg category, defeated Bulgarian Wrestler Selishka by 4-2 points in the quarterfinal and then had better of Chinese Wrestler Jiang Zhu by 4-3 points in the semifinal.

8. Who were named as IAAF’s men’s and women’s athlete of the year?
a) Bohdan Bondarenko and Nadine Broersen
b) Javier Sotomayor and Jessica Ennis-Hill
c) Ivan Ukhov and Tia Hellebaut
d) Mutaz Essa Barshim and Nafissatou Thiam

Click here to View Answer
Answer d) Mutaz Essa Barshim and Nafissatou Thiam. Qatari high jumper Mutaz Essa Barshim and Belgium’s heptathlon champion Nafissatou Thiam were named the IAAF’s men’s and women’s athlete of the year. World champion Barshim succeeds retired Jamaican sprint legend Usain Bolt. He claimed the title from a shortlist comprising Britain’s long distance star Mo Farah and South Africa’s 400m champion Wayde Van Niekerk. Thiam, who won hepatathlon gold at the Olympics and worlds in London, beat off competition from Ethiopia’s 10,000m Olympic champion Almaz Ayana and Greek polevault star Ekaterini Stefanidi.

9. Who won the European Golden Shoe award 2017?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Neymar
d) Luis Suarez

Click here to View Answer
Answer a) Lionel Messi. Barcelona superstar Lionel Messi has picked up his fourth European Golden Shoe, thus equalling his great rival Cristiano Ronaldo as the award’s record-holder. The 30-year-old Argentine scored 37 goals in La Liga, and beat Dutch striker Bas Dost, who netted 34 for Sporting Lisbon in the Portuguese league. He had previously won the award for Europe’s top scorer in 2010 (34), 2012 (50) and 2013 (46).

10. Peter Baldwin who passed away recently, he was a famous __________
a) Actor
b) Singer
c) Dancer
d) Director

Click here to View Answer
Answer d) Director. Emmy Award-winning director Peter Baldwin has died. He was 86. He won an Emmy in 1988 for the TV series “The Wonder Years”. After serving the Navy for three years, Baldwin made a comeback through appearances in “The Tin Star” and “Teacher’s Pet” with Clark Gable and Doris Day.

Leave a Comment