Current Affairs Quiz – November 25 2016

Current Affairs Quiz

1. More than 50,000 dancers set a new world record on for the largest number of people to simultaneously line dance across different locations in _____________
a) India
b) Japan
c) China
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) China . More than 50,000 Chinese dancers set a new world record on for the largest number of people to simultaneously line dance across different locations. The mass line dance known as square dancing in China was performed by 50,085 across 14 Chinese cities including Nanjing, Shanghai and Chengdu. The main event was held in Beijing but the huge Guinness World Records attempt covered a total of 12 cities across the country. The previous record was set by 31,697 line dancers across six Chinese cities on May 21, 2016.

2. Who has been appointed as Director of Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA) at Mussoorie, the first woman to be named for the post?
a) Padamvir Singh
b) Upma Chowdhary
c) Rajeev Kapoor
d) Binod Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Upma Chowdhary. Upma Chowdhary, a 1983 batch IAS officer of Himachal cadre, has been appointed Director of Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA) at Mussoorie, the first woman to be named for the post. The post has been upgraded to Secretary rank and Chowdhary would be the 23rd director and first woman director of the prestigious academy, imparting training to officers of civil services. She will replace Rajeev Kapoor.

3. Union cabinet approved the Merchant Shipping Bill, 2016 for introducing it in the Parliament. The Merchant Shipping Bill, 2016 is a revamped version of the ___________________
a) Merchant Shipping Act, 1963
b) Merchant Shipping Act, 1986
c) Merchant Shipping Act, 1975
d) Merchant Shipping Act, 1958

Click here to View Answer
Answer d) Merchant Shipping Act, 1958. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Merchant Shipping Bill, 2016 for introducing it in the Parliament. The Merchant Shipping Bill, 2016 is a revamped version of the Merchant Shipping Act, 1958. The Bill provides for repealing of Merchant Shipping Act, 1958 as well as for the repealing of the Coasting Vessels Act, 1838.

4. India has been ranked ______ in the 2016 ICT (information and communication technologies) Development Index out of a total of 175 countries
a) 138
b) 149
c) 156
d) 163

Click here to View Answer
Answer a) 138. India has been ranked 138th in the 2016 ICT Development Index out of a total of 175 countries. The International Telecommunication Union (ITU) recently published the 2016 version of the Measuring the Information Society (MIS) report. Africa was named as the worst performing region.

5. Colombian government, FARC sign revised peace agreement, who is the President of Colombia?
a) Álvaro Uribe
b) Andrés Pastrana Arango
c) Óscar Iván Zuluaga
d) Juan Manuel Santos

Click here to View Answer
Answer d) Juan Manuel Santos. Colombian President Juan Manuel Santos signed a revised peace agreement with the country’s largest rebel movement, making a second attempt within months to end a half century of hostilities. Santos and Rodrigo Londono, leader of the Revolutionary Armed Forces of Colombia, signed the 310-page accord at Bogota’s historic Colon Theater — nearly two months after the original deal was surprisingly rejected in a referendum.

6. Indian navy’s seventh vessel in the series of eight LCU Ships being designed and built by _______________________________
a) Hindustan Shipyard Limited
b) Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd
c) Mazagon Dock Limited
d) Cochin Shipyard Limited

Click here to View Answer
Answer b) Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd. The seventh ship of LCU MK IV project is launched on 24 November 2016 at an impressive ceremony at Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd, Kolkata. The chief guest, Dr Subhash Ramarao Bhamre, Hon’ble Raksha Rajya Mantri along with Vice Admiral DM Deshpande AVSM, VSM, Controller of Warship Production and Acquisition (CWP&A), Chairman & Managing Director GRSE and various other dignitaries were present for the launch ceremony.

7. The International Day for the Elimination of Violence against Women is observed on?
a) November 23
b) November 24
c) November 25
d) November 26

Click here to View Answer
Answer c) November 25. Each year on November 25, the International Day for the Elimination of Violence against Women is commemorated. A commemoration in essence is an opportunity to reflect on the challenges, prove that progress can be made and celebrate victories. It is also a reminder of the obligations and the responsibility we all must own at both the private and the public level to ensure that every woman, every girl, in all corners of the world lives in a world free of violence and fear.

8. Which city has been named the world’s most inspiring city, in a survey by travel company TravelBird?
a) Washington
b) Beijing
c) Mumbai
d) Miami

Click here to View Answer
Answer d) Miami . Miami has been named the world’s most inspiring city, in a survey by travel company TravelBird. It has been followed by Bruges and San Francisco. TravelBird ranked a total of 85 cities, placing Jodhpur at 76th and Mumbai at 83rd place. The cities were ranked based on the number of performing arts companies, art schools, galleries and museums present there.

9. India’s first underwater festival to be held in __________
a) Jaipur
b) Pune
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) Pune . The Pune Underwater Festival, considered the first of its kind in India, will be held in Pune on Sunday. The festival will feature an underwater playground, an underwater photo booth and an underwater obstacle course. Visitors will also get a chance to play underwater hockey and water polo. The tickets range from ₹1,750 to ₹4,500.

10. Which state government will give ₹10,000 in cash to Group-C and D category government employees from part of their salary?
a) Haryana
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer a) Haryana . Haryana government will give ₹10,000 in cash to Group-C and D category government employees from part of their salary, reports said. This comes amid a cash crunch across the country post note ban, following which over 1,000 Group-C employees of the Home Ministry were given ₹10,000 each in cash as part of their salary, an official said.

11. Which state government set up a committee to look into the demands of raising the retirement age of its employees to 60 years from the current 58 years?
a) Assam
b) Meghalaya
c) Maharashtra
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra . Maharashtra government set up a committee to look into the demands of raising the retirement age of its employees to 60 years from the current 58. Central government employees retire at the age of 60 years, while the figure varies from state to state. Maharashtra has around 15 lakh employees in over 35 government departments across the state.

12. The “Taj Balloon Festival” 2016 held in ____________
a) New Delhi
b) Pune
c) Ahmadabad
d) Agra

Click here to View Answer
Answer d) Agra. The ‘Taj Balloon Festival’ 2016, organised by the UP tourism department, will take place on November 25-30 near the Taj Mahal in Agra. The festival will feature about 16 hot air balloons from 12 countries, including India, USA, UK, Canada, Spain, UAE, and Netherlands. Additionally, 40 lucky draw winners will get a free one-hour aerial ride during the festival.

13. Which bank announced a partnership with Gujarat State Road Transport Corporation (GSRTC) to digitise payment of bus tickets for its customers?
a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) YES Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) YES Bank. YES Bank, the fifth largest private sector bank, announced a partnership with Gujarat State Road Transport Corporation (GSRTC) to digitise payment of bus tickets for its customers. For this the bank will install over 125 points of sale (PoS) terminals to facilitate booking through credit and debit cards at all GSRTC bus depots.

14. How many Indian male shuttlers are ranked inside the top-50 men’s world rankings?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Click here to View Answer
Answer b) 6. For the first time, six Indian male shuttlers are ranked inside the top-50 men’s world rankings. In the latest Badminton World Federation rankings Kidambi Srikanth (12), Ajay Jayaram (19), HS Prannoy (25), Sai Praneeth (36), Sameer Verma (43) and Sourabh Varma (45), are all simultaneously ranked amongst the top 50 in the world.

15. Dileep Padgaonkar who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Politician
c) Author
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer d) Journalist . Noted journalist Dileep Padgaonkar, who was a part of the three-member interlocutors group for Jammu and Kashmir in 2008, passed away in Pune after brief illness. 72-year-old Padgaonkar, a former editor of The Times of India, was unwell for past several weeks and died at a hospital in Pune. He also worked with UNESCO in Bangkok and Paris.

16. Ivan Mikoyan who passed away recently, he was a aircraft designer of _____________
a) India
b) USA
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Russia . Ivan Mikoyan, Russian aircraft designer and one of the minds behind the MiG-29 fighter jet, the staple of the Soviet and Russian Air Forces, has died at the age of 89. Mikoyan spent the majority of his career as a leading engineer at the ‘MiG’ Aircraft Corporation’s design bureau, which was founded by his uncle Artyom Mikoyan.

Leave a Comment