Current Affairs Quiz – November 24 2017

Current Affairs Quiz

1. Who is the new president of Zimbabwe?
a) Jonathan Moyo
b) Saviour Kasukuwere
c) Emmerson Mnangagwa
d) Phelekezela Mphoko

Click here to View Answer
Answer c) Emmerson Mnangagwa. Emmerson Mnangagwa, 70-year veteran leader also known as ‘Crocodile’, was sworn-in as Zimbabwe President. Mnangagwa took the oath of President in front of thousands of jubilant supporters in a stadium in the national capital. Mnangagwa’s elevation comes days after he was ousted from the country by former president Robert Mugabe citing ‘traits of disloyalty’.

2. Who was selected as the best actor at the Asia Pacific Screen Awards for his performance in “Newton”?
a) Manoj Bajpayee
b) Ayushmann Khurrana
c) Sushant Singh Rajput
d) Rajkummar Rao

Click here to View Answer
Answer d) Rajkummar Rao. Actor Rajkummar Rao was adjudged the best actor at the Asia Pacific Screen Awards for his performance in “Newton”, which also won the best screenplay award. The Asia Pacific Screen Awards (APSA) is an international cultural initiative of the Brisbane City Council, Australia, to honor and promote the films, actors, directors, and cultures of the Asia-Pacific region to a global audience and to realize the objectives of UNESCO to promote and preserve the respective cultures through the influential medium of film.

3. The Centre has approved setting up of ‘Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendras’ across ______most backward districts of the country
a) 115
b) 120
c) 140
d) 175

Click here to View Answer
Answer a) 115. The Centre has approved setting up of ‘Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendras’ across 115 most backward districts of the country through a new scheme for reaching out to rural women and facilitating skill development, employment, digital literacy, health, and nutrition. The government also approved expanding the Beti Bachao, Beti Padhao scheme from 161 districts to 640 districts in the country, as well as 150 additional ‘one-stop centers’ for the survivors of sexual violence along with seven other programmes that are part of the umbrella scheme — the National Mission for Empowerment of Women.

4. Ram Nath Kovind inaugurated the International Gita Mahotsava-2017 in _________
a) Bihar
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. The President of India Ram Nath Kovind inaugurated the International Gita Mahotsava-2017 in Kurukshetra, Haryana. Earlier in the day, the President visited Brahma Sarovar and laid the foundation stone of the Gita Research Centre at the Gita Gyan Sansthanam in Kurukshetra.

5. A team of seven undergraduates from the Indian Institute of Science Education and Research __________, won a silver medal in the international Genetically Engineered Machines (iGEM) contest
a) Bhopal
b) Pune
c) Kolkata
d) Mohali

Click here to View Answer
Answer b) Pune. A team of seven undergraduates from the Indian Institute of Science Education and Research, Pune, won a silver medal in the international Genetically Engineered Machines (iGEM) contest at the Giant Jamboree for their project on Tuberculosis (TB) diagnostics through synthetic biology. The competition was held in Boston, USA, from November 9 to 13.

6. Which ministry and the Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) will conduct a multi-State mega mock exercise on tsunami preparedness?
a) Ministry of Home Affairs
b) Ministry of Human Resource Development
c) Ministry of Transport
d) Ministry of Defence

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Home Affairs. The Ministry of Home Affairs through National Disaster Management Authority (NDMA) and the Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) will conduct a multi-State mega mock exercise on tsunami preparedness. The exercise will be simultaneously conducted in 31 coastal districts across four States – West Bengal, Odisha, Andhra Pradesh and Tamil Nadu – and Union Territory Puducherry along the entire East Coast. The disaster scenario will simulate tsunami waves originating due to a high-intensity earthquake near the Andaman and Nicobar Islands, which will lead to a massive tsunami along the East Coast.

7. President Ram Nath Kovind inaugurated the 2-day conference on National Law Day in _________
a) Mumbai
b) Bangalore
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. President Ram Nath Kovind inaugurated the 2-day conference on National Law Day which among other things will see deliberation on collegium system and balancing the separation of power between judiciary and Parliament. The National Law Day is celebrated on November 26, the day on which the Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly in 1949.

8. Which bank has launched an instant international payment services using Ripple’s enterprise blockchain technology solution for retail and corporate customers?
a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Yes Bank

Click here to View Answer
Answer a) Axis Bank. Private sector lender Axis Bank has launched an instant international payment services using Ripple’s enterprise blockchain technology solution for retail and corporate customers. Though an international offer, the bank is offering the facility only to its retail customers in the country to receive payments from the UAE-based Rak Bank and for its corporate customers to receive payments from Standard Chartered, Singapore.

9. Which bank celebrated its Founder’s Day on November 19 by rolling out several initiatives and benefits for its staff?
a) Vijaya Bank
b) UCO Bank
c) Indian Bank
d) Canara Bank

Click here to View Answer
Answer d) Canara Bank. Canara Bank celebrated its Founder’s Day on November 19 by rolling out several initiatives and benefits for its staff. The bank was founded on July 1, 1906 by late Ammembal Subba Rao Pai. The initiatives launched include a digital library, a Canarites app, a field recovery mobile app, a retail loan (vehicle) – tracking system, and a regulatory guidance tracking system.

10. Which country will provide more than a billion dollars in development aid to the European Union?
a) India
b) Japan
c) Switzerland
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) Switzerland. Switzerland will provide more than a billion dollars in development aid to the European Union, as Bern seeks to stabilise its messy ties with Brussels. The 1.3 billion Swiss francs (USD 1.32 bn) will be spread over ten years and will target lower income countries in central and Eastern Europe. The funds are intended to reduce economic and social disparities in Europe, which is in Switzerland’s economic and political interest.

Leave a Comment