Current Affairs Quiz – November 23 2017

Current Affairs Quiz

1. Who becomes first female pilot in Indian Navy?
a) Maneka Priya
b) Sheerin Mishra
c) Shubhangi Swaroop
d) Asha Varma

Click here to View Answer
Answer c) Shubhangi Swaroop. In a first, a woman has been inducted as a pilot in the Indian Navy. Shubhangi Swaroop, who hails from Uttar Pradesh, will soon be flying Maritime Reconnaissance aircraft. Three other women cadets, Astha Segal from New Delhi, Roopa A from Puducherry and Sakthi Maya S from Kerala, also created history by becoming the country’s first women officers at the Naval Armament Inspectorate (NAI) branch of the Navy.

2. How many IITs and the Indian Institute of Science, Bangalore have made the cut among top 20 varsities in BRICS countries, according to the latest QS Rankings?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

Click here to View Answer
Answer b) Three. Three IITs and the Indian Institute of Science, Bangalore have made the cut among top 20 varsities in BRICS countries, according to the latest QS Rankings. Over 300 universities from India, China, Russia, South Africa and Brazil have been observed and graded for the Quacquarelli Symonds (QS) ranking, one of the global prestigious rankings. The Indian Institute of Technology Bombay has secured ninth rank followed by IISc, Bangalore (10), IIT Delhi (15) and IIT Madras (18).

3. India has asked the United Nations to declare 2018 as the _____________
a) International Year of Foods
b) International Year of Power
c) International Year of Millets
d) International Year of Energy

Click here to View Answer
Answer c) International Year of Millets. India has asked the United Nations to declare 2018 as the ‘International Year of Millets’ and promote it as nutrition-rich smart food across the world. A letter in this regard has been written to UN Secretary General Antonio Guterres by Union agriculture minister Radha Mohan Singh.

4. Swedish home furnishing major IKEA has launched its first experiential centre ‘IKEA Hej HOME’ in _________
a) Hyderabad
b) Bangalore
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Hyderabad. Swedish home furnishing major IKEA has launched its first experiential centre ‘IKEA Hej HOME’ in Hyderabad, ahead of opening its first store in the country at the same state in spring 2018. Hej HOME is an exhibition of IKEA products and solutions where future potential customers can experience IKEA products before they can actually buy it from its store (in Hyderabad) in spring 2018.

5. The Indian football team ranked ______in the latest FIFA rankings
a) 98
b) 101
c) 105
d) 108

Click here to View Answer
Answer c) 105. The Indian football team remained static at 105th in the latest FIFA rankings. India drew with Myanmar 2-2 at home in the AFC Asian Cup qualifiers during this ranking period. Among the Asian Football Confederation countries, the Indian team occupies 15th, ahead of the likes of Jordan, North Korea and Bahrain.

6. State Bank of India (SBI) is all set to launch India’s first comprehensive digital service platform, which named as __________
a) SOLO
b) YONO
c) DONO
d) MONO

Click here to View Answer
Answer b) YONO. State Bank of India (SBI) is all set to launch India’s first comprehensive digital service platform, YONO, which stands for ‘You Only Need One’. An integrated omni-channel digital platform that offers just about everything related to financial services and lifestyle products, YONO will be launched by Union Finance Minister Arun Jaitley in New Delhi on November 24.

7. ISRO aims to launch first privately-produced rocket by _______
a) 2021
b) 2030
c) 2019
d) 2025

Click here to View Answer
Answer a) 2021. The Indian Space Research Organisation (ISRO) is planning a joint venture with a consortium of companies where a space rocket will be completely built by the private industry. The target for such a (fully privately built) launch vehicle is 2020-21. Till now, Isro was the only manufacturer of the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). In the two decades since PSLV’s debut launch, ISRO has launched 39 consecutive successful missions.

8. Which bank has launched a new scheme for self-help groups (SHGs) to encourage entrepreneurship?
a) Allahabad Bank
b) Andhra Bank
c) Dena Bank
d) Syndicate Bank

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Bank. Andhra Bank has launched a new scheme for self-help groups (SHGs) to encourage entrepreneurship. The scheme, Pattabhi Sitaramayya — Self Business Group (PS-SBG), has been introduced to commemorate the 138th birth anniversary of its founder Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya, and the Silver Jubilee of the SHG-Bank linkage programme in the country.

9. India and ______________join hands for the next phase of bilateral cooperation in the field of science and technology
a) Iran
b) Bangladesh
c) USA
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer d) Switzerland. Switzerland will join hands with India for the next phase of bilateral cooperation in the field of science and technology. The Swiss government also described India as one of the “emerging global players in research and innovation”.

10. Which region is the most violent region in the world for women in the world?
a) Eastern Europe
b) Latin America and the Caribbean
c) Africa
d) South America

Click here to View Answer
Answer b) Latin America and the Caribbean. Latin America and the Caribbean is the most violent region in the world for women, the United Nations highlighting Central America and Mexico as particularly dangerous. In a report presented in Panama, UN Women and the UN Development Programme (UNDP) found assaults on women persisted in the region despite severe laws aimed at curbing the phenomenon.

Leave a Comment