Current Affairs Quiz – November 22 & 23 2020

Current Affairs Quiz – November 22 & 23 2020

Current Affairs Quiz – November 22 & 23 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which country will host APEC summit?
a) Malaysia
b) Singapore
c) Indonesia
d) China

Click here to View Answer
Answer a) Malaysia. The Asia Pacific Economic Cooperation was recently hosted by Malaysia. Several leaders of the cooperation joined the summit. The Summit was attended by the US President Donald Trump as well. The next APEC meeting is to be hosted by New Zealand.

2. Shaik Khaja Hussain who passed away is associated with______________.
a) Telugu poet
b) Journalist
c) Kendra Sahitya Academy award winner
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Noted Telugu poet, journalist, scriptwriter, and Kendra Sahitya Academy award winner Shaik Khaja Hussain, popularly known as Devi Priya, passed away. He was born in Tadikonda in Guntur district of Andhra Pradesh.

3. ‘ANANDA’ app has launched by_____________.
a) RBI
b) SBI
c) HDFC
d) LIC

Click here to View Answer
Answer d) LIC. Life Insurance Corporation of India has launched a digital application for agents for onboarding to get a life insurance policy. The Digital Application is called “ANANDA”, which is an acronym for Atma Nirbhar Agents NewBusiness Digital Application.

4. Exercise SITMEX between which among the following countries?
a) India, Singapore and Sri Lanka
b) India, Singapore and Malaysia
c) India, Singapore and Thailand
d) India, Malaysia and Thailand

Click here to View Answer
Answer c) India, Singapore and Thailand. The 2020 edition of the exercise is being hosted by Republic of Singapore Navy (RSN). Indian Navy (IN) Ships including indigenously built ASW corvette Kamorta and missile corvette Karmuk participated in the exercise.

5. Exercise SITMEX-20 was held in_____________.
a) Bay of Bengal
b) Andaman Sea
d) Indian Ocean
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Andaman Sea. The 2020 edition of the exercise is being hosted by Republic of Singapore Navy (RSN). Indian Navy (IN) Ships including indigenously built ASW corvette Kamorta and missile corvette Karmuk participated in the exercise.

6. According to The Economist Intelligence Unit (EIU) Index, which city has topped in the World’s Most Expensive Cities in 2020?
a) Paris
b) Zurich
c) Thale
d) Hong Kong

Click here to View Answer
Answer d) Hong Kong. Hong Kong (China), Paris (France) and Zurich (Switzerland) share the top spot as the most expensive cities in the list, which comprises of 133 cities.

7. India becomes _____________ nation to get IMO nod for navigation satellite system.
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th

Click here to View Answer
Answer c) 4th. The Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) has been recognised by the International Maritime Organisation (IMO) as a part of the World Wide Radio Navigation System (WWRNS) for operation in the Indian Ocean Region.

8. Tarun Gogoi who passed away at 86, is associated with___________.
a) Politician
b) Actor
c) Journalist
d) vocalist

Click here to View Answer
Answer a) Politician. Former Chief Minister of Assam Minister Tarun Gogoi passed away on November 23, 2020. He was 86.

9. Sentinel-6 Michael Freilich satellite belongs to_________________.
a) USA
b) Europe
c) Japan
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. The US space agency NASA and the European Space Agency (ESA) successfully launched ‘Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich satellite’, to monitor the rising global sea level.

10. India’s first ‘Moss Garden’ comes up in______________.
a) Uttar pradesh
b) Uttarakhand
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The Uttarakhand forest department has dedicated the newly-built Moss Garden to the people, claiming that it is the country’s first such garden, spread over 10 hectares in Kumaon’s Nainital district.

 

Leave a Comment