Current Affairs Quiz – November 22 2019

Current Affairs Quiz – November 22 2019

1. Sambhar Lake is located in___________.
a) Rajastan
b) Madhya Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Rajastan. The Indian Veterinary Research Institute (IVRI) on November 21, 2019, confirmed that a neuro muscular illness called Avian Botulism is the reason for mass mortality of migratory birds in Sambhar Lake in Rajasthan.

2. Who has become the first woman pilot of Indian Navy?
a) Sherin Vinoth
b) Hima Das
c) Shivangi
d) Abirami Venkat

Click here to View Answer
Answer c) Shivangi. Lieutenant Shivangi become first woman pilot of Indian Navy will join Naval operations. She will join after naval operations on completion of operational training at the Southern Naval Command in Kochi, Kerala .

3. Kalaburagi airport is situated at______________.
a) Karnataka
b) Odisha
c) Jharkhand
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka. Chief Minister B S Yediyurappa is to inaugurate the Kalaburagi airport in Kalaburagi, Karnataka. CM Yediyurappa laid the foundation stone for building the airport on 14 June 2018.

4. Manu Bhaker, Elavenil Valarivan, Divyansh Panwar won gold in world cup final, are associated with___________.
a) Swimming
b) Boxing
c) Shooting
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer c) Shooting. Shooting sensations Manu Bhaker, Elavenil Valarivan and Divyansh Singh Panwar, bagged their maiden ISSF World Cup Final gold medals in women’s 10m Air Pistol , 10m Air Rifle and men’s 10m Air Rifle respectively.

5. OECD projects _______% global growth for 2019, 2020.
a) 1.8
b) 2.9
c) 3.2
d) 4.6

Click here to View Answer
Answer b) 2.9. The Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) expected the world economy to expand at slowest pace of a decade in 2019 and 2020.

6. From India, Which city has emerged as India’s highest ranked city?
a) Chennai
b) Mumbai
c) Bangalore
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer c) Bangalore. Bangalore emerged as India’s highest ranked city at No. 83 in a new index of the world’s 113 cities in terms of economic and social inclusivity, topped by Zurich in Switzerland.

7. According to Report, India secured_____________rank in terms of mobile VPN downloads.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer c) Third. India has emerged as the country with the third-highest number of VPN downloads, after Indonesia and the US, as per a Top10VPN report.

8. NIA – in this “I” represents____________.
a) Investigation
b) Information
c) Inform
d) Imperal

Click here to View Answer
Answer a) Investigation. The National Investigation Agency will host the first “Counter Terrorism Exercise” between November 21, 2019 and November 22, 2019. The CT-TTX, Counter Terrorism Table Top Exercise will exercise the Quad countries namely India, Japan, US and Australia.

9. Avian Botulism is a disease which affects____________.
a) Bird
b) Animal
c) Humans
d) All of these

Click here to View Answer
Answer a) Bird. The Indian Veterinary Research Institute (IVRI) on November 21, 2019, confirmed that a neuro muscular illness called Avian Botulism is the reason for mass mortality of migratory birds in Sambhar Lake in Rajasthan.

10. Which country has approved the sale of 13 naval guns and related equipment worth $1 billion to India?
a) Russia
b) China
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. The US has approved the sale of 13 naval guns and related equipment worth $1 billion to India to help it “meet current and future threats, according to the Defence Security Cooperation Agency (DSCA).

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment