Current Affairs Quiz – November 21 2019

Current Affairs Quiz – November 21 2019

1. NuGen Mobility Summit 2019 to be held in ____________.
a) Nagpur
b) Bangalore
c) Chennai
d) Secundrabad

Click here to View Answer
Answer a) Nagpur. The three-day NuGen Mobility Summit 2019 will be held in Manesar, Haryana from November 27 to 29, 2019. It will be organized by International Centre for Automotive Technology (ICAT), Manesar based on the theme “Smart & Green Mobility”.

2. 5th India – Europe 29 Business Forum held in _____________.
a) Sweden
b) Canada
c) Greenland
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The 5th edition of India-Europe 29 Business Forum was recently held at Pravasi Bharatiya Kendra in New Delhi from 20 to 21 November 2019. It was organized by industry body Confederation of Indian Industry (CII) and Union Ministry of External Affairs.

3. Who has been appointed as Sri Lanka’s new PM?
a) Ranil Vikramasinghe
b) Mahinda Rajapaksa
c) Siddha Rajapaksa
d) Thandavraya

Click here to View Answer
Answer b) Mahinda Rajapaksa. Mahinda Rajapaksa took oath as Sri Lanka’s new Prime Minister after Ranil Wickremesinghe resigned as the PM. “I look forward to serving all Sri Lankans as we take our country forward with a new vision to further develop and protect it for future generations.

4. Who has been named the Most Powerful Dresser of 2019?
a) Catherine Elizabeth Middleton
b) Timothée Chalamet
c) Zendaya
d) Meghan Markle

Click here to View Answer
Answer d) Meghan Markle. The Duchess of Sussex Meghan Markle has been named the Most Powerful Dresser of 2019, according to the global fashion search platform Lyst.

5. Oxford Dictionaries declares ‘_____________’ as word of 2019.
a) Climate Action
b) Climate Change
c) Climate Emergency
d) Climate situation

Click here to View Answer
Answer c) Climate Emergency. Oxford Dictionaries has declared “climate emergency” as the ‘Word of the Year 2019’. Usage of the phrase increased steeply over the course of 2019 and by September it was more than 100 times as common as it had been the previous year.

6. Who has topped in Fortune’s Businessperson of the Year 2019?
a) Satya Nadella
b) Sundar Pichai
c) Jaysherr Ullal
d) Bibin Das

Click here to View Answer
Answer a) Satya Nadella. Microsoft’s India-born CEO Satya Nadella has grabbed the top spot in Fortune’s “Businessperson of the Year 2019” list. Other Indian-origin CEOs in the Top 20 list are Mastercard CEO Ajay Banga (8th spot) and Jayshree Ullal, head of California-based computer networking company Arista (18th position).

7. Who has named as PETA India’s Person of the Year for 2019 award?
a) Priyanka Chopra
b) Trisha
c) Virat Kholi
d) Latha Rajinikanth

Click here to View Answer
Answer c) Virat Kholi. India captain Virat Kohli was named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s ‘Person of the Year for 2019’ for his animal advocacy efforts.

8. World Television Day is observed on______________.
a) November 21
b) November 13
c) November 19
d) November 23

Click here to View Answer
Answer a) November 21. On 21 November and 22 November, 1996, the U.N. held the first World Television Forum. It provides a platform and allowed media to discuss the importance of TV in delivering information and also how it participating in the changing world. It is the single largest source of video consumption.

Leave a Comment