Current Affairs Quiz – November 21 2017

Current Affairs Quiz

1. A team of research students from _________________have bagged the prestigious NITI Aayog prize in the inaugural edition of the Proffer Hackathon held at IIT, New Delhi
a) Indian Institute of Information Technology and Management-Karnataka
b) Indian Institute of Information Technology and Management-Kerala
c) Indian Institute of Information Technology and Management-Tamil Nadu
d) Indian Institute of Information Technology and Management-Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Indian Institute of Information Technology and Management-Kerala. A team of research students from Indian Institute of Information Technology and Management-Kerala (IIITM-K) have bagged the prestigious NITI Aayog prize in the inaugural edition of the Proffer Hackathon held at IIT, New Delhi. The international block chain hackathon was jointly organised by NITI Aayog, the policy think tank of the Government of India, and Harvard-based block chain startup Proffer from November 10 to 13.

2. Who has been appointed as chairman of the grievance redressal committee of insolvency professional agency of cost accountants’ apex body ICAI?
a) Neeraj Aarora
b) Arvind Agarwal
c) Jayanth Mishra
d) Anand Sharma

Click here to View Answer
Answer a) Neeraj Aarora. Lawyer Neeraj Aarora has been appointed as chairman of the grievance redressal committee of insolvency professional agency of cost accountants’ apex body ICAI, according to a release. The Insolvency and Bankruptcy Code provides for constitution of grievance redressal committee.

3. World Fisheries Day was observed on?
a) November 20
b) November 21
c) November 22
d) November 23

Click here to View Answer
Answer b) November 21. World Fisheries Day was established by the World Fisheries Forum (WWF) as an opportunity for reflection on our ever-increasing knowledge of the state of the oceans, fish stocks, fishers and coastal communities. Every November 21st, fisherfolk communities worldwide celebrate with rallies, workshops, public meetings, cultural programs, exhibitions, music shows and demonstrations to highlight the importance of maintaining the world’s fisheries.

4. Who has been appointed as UNAIDS Special Ambassador for Adolescents and HIV?
a) Lisa Kaltenegger
b) Veronica Vallejos
c) Roberta Bondar
d) Quarraisha Abdool Karim

Click here to View Answer
Answer d) Quarraisha Abdool Karim. Acclaimed South African Indian-origin AIDS researcher professor Quarraisha Abdool Karim has been appointed as UNAIDS Special Ambassador for Adolescents and HIV. Professor Abdool Karim is one of the world’s leading AIDS researchers and has made pioneering contributions to understanding the HIV epidemic among young people, especially among young women.

5. Who was re-elected as a judge at the International Court of Justice (ICJ)?
a) Nagendra Singh
b) Harish Salve
c) Dalveer Bhandari
d) Ronny Abraham

Click here to View Answer
Answer c) Dalveer Bhandari. Justice Dalveer Bhandari was re-elected as a judge at the International Court of Justice (ICJ), making him the third Indian to secure a prominent position in a United Nations (UN) body in recent months. Bhandari is the fourth Indian judge to be elected to the ICJ after B.N. Rau, Nagendra Singh and R.S. Pathak.

6. World Television Day was observed on?
a) November 18
b) November 19
c) November 20
d) November 21

Click here to View Answer
Answer d) November 21. World Television Day was celebrated every year on 21st November. The United Nations General Assembly proclaimed November 21 as World Television Day commemorating the date on which the first World Television Forum was held in 1996.

7. Which state cabinet has approved the Karnataka Electronics System Design and Manufacturing Policy 2017-22, aimed at encouraging the hardware sector?
a) Bihar
b) Rajasthan
c) Karnataka
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka. The Karnataka cabinet has approved the Karnataka Electronics System Design and Manufacturing Policy 2017-22, aimed at encouraging the hardware sector. India’s Electronic System Design and Manufacturing industry is forecasted to grow at a Compound Annual Growth Rate of 16-23 per cent to reach USD 171-228 billion by 2020.

8. Which state government has announced setting up of a Gender Budget Cell for better implementation of various schemes of the Women and Child Development (WCD) by other government departments?
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer a) Maharashtra. Maharashtra Finance Minister Sudhir Mungantiwar has announced setting up of a Gender Budget Cell for better implementation of various schemes of the Women and Child Development (WCD) by other government departments. The Budget Cell will be responsible for coordination between various departments for effective implementation of the schemes. Inter-departmental committees will be set up among the concerned departments.

9. ___________government is planning to build an eco-friendly industrial hub at Ranikhera by 2021
a) Puducherry
b) Kerala
c) Chhattisgarh
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) Delhi. Delhi government is planning to build an eco-friendly industrial hub at Ranikhera by 2021. The construction on the project is expected to begin in three-four months, and once completed it is expected to give employment to over one lakh people. The industrial hub will be constructed in 147 acres of land. The move is aimed at promoting ease of doing business and turn Delhi into a manufacturing hub.

10. Which public sector bank has announced plans to launch blockchain-enabled smart contracts and Know Your Customers (KYC) by next month?
a) Canara Bank
b) State Bank of India
c) Syndicate Bank
d) Andra Bank

Click here to View Answer
Answer b) State Bank of India. Indian multinational, public sector banking and financial services company, State Bank of India (SBI) has announced plans to launch blockchain-enabled smart contracts and Know Your Customers (KYC) by next month, said Sudin Baraokar, head of innovation, SBI. These applications are part of BankChain pilot projects, a community of 27 banks exploring and building blockchain solutions for banking needs.

11. India and _________have agreed to implement the general declaration for visa free entry of the crew of chartered and scheduled flights between the two countries
a) Japan
b) China
c) Russia
d) UK

Click here to View Answer
Answer c) Russia. India and Russia have agreed to implement the general declaration for visa free entry of the crew of chartered and scheduled flights between the two countries. A pact on the issue was signed recently by officials of the two countries. The agreement will facilitate visa free entry, stay and exit of crew of aircraft of the designated airlines as well as other aircraft companies operating chartered and special flights in the respective territories on reciprocal basis.

12. India and USA are co-hosting the global entrepreneurship summit in ___________
a) Bangalore
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. India and USA are co-hosting the global entrepreneurship summit in Hyderabad and the two countries can work more in sectors such as health. The summit was held in Silicon Valley last year and it would be held in India this time.

13. The India-Myanmar Bilateral Military Exercise 2017 (IMBAX-2017) held in _________
a) Manipur
b) Rajasthan
c) Meghalaya
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya. A group of 15 officers from the Myanmarese army has started a six-day bilateral military exercise with their counterparts from the Indian Army in Meghalaya in the first ever joint training of the troops from the two neighbouring countries. The India-Myanmar Bilateral Military Exercise 2017 (IMBAX-2017) will take place at the recently created Joint Training Node of the Indian Army at Umroi, 30km away from Meghalaya’s capital Shillong.

14. Second Indo-Bhutan friendship car rally flagged off in _________
a) Uttar Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Andra Pradesh
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh Governor Brig (Retd) B D Mishra flagged off second IndoBhutan Friendship Car Rally in itanagar, Arunachal Pradesh. The second IndoBhutan Friendship Car Rally 2017 which has 17 participants. The rally has been organised by the International Friendship Car Rally Association of Dirang and sponsored by state tourism department along with Hyundai and Nissan companies.

Leave a Comment