Current Affairs Quiz – November 21 2016

Current Affairs Quiz

1. ________________ has been awarded with the Shakti Bhatt First Book Prize for his book “Gita Press and the Making of Hindu India“
a) Vikram Chandra
b) Sudhir Chaudhary
c) Akshaya Mukul
d) Arun Shorie

Click here to View Answer
Answer c) Akshaya Mukul. Senior journalist Akshaya Mukul has been awarded the Shakti Bhatt First Book Prize for his book “Gita Press and the Making of Hindu India“. Judges and authors Samanth Subramanian, Mahesh Rao and Janice Pariat said they chose Mukul’s book for its “eye-opening and captivating exploration into a parallel literary culture that can often feel at a great remove from English-speaking metropolitan India.

2. Who is the first woman captain of the Indian Merchant Navy will receive IMO award for exceptional bravery at sea?
a) Nirmala Menon
b) Radhika Menon
c) Laxmi Menon
d) Revathy Menon

Click here to View Answer
Answer b) Radhika Menon. Captain Radhika Menon, Master of the oil products tanker Sampurna Swarajya, is to receive the 2016 International Maritime Organization Award for Exceptional Bravery at Sea for her role in the dramatic rescue of seven fishermen from a sinking fishing boat in tumultuous seas in the Bay of Bengal in June last year. The International Maritime Organization – is the United Nations specialized agency with responsibility for the safety and security of shipping and the prevention of marine pollution by ships.

3. India’s longest expressway running ____ km and connecting Agra and Lucknow in Uttar Pradesh is now open for public
a) 208
b) 227
c) 286
d) 302

Click here to View Answer
Answer d) 302. Agra-Lucknow expressway is India’s longest expressway till date, and with its inauguration on November 20, Uttar Pradesh CM Akhilesh Yadav hopes to project to the state that his government’s focus is on development. The 302-km long six-lane green field expressway is special on multiple counts – from the record time under which it has been completed, to the fact that it will drastically reduce the travel time between the two UP cities.

4. Which country became an Associate Member of the European Organisation for Nuclear Research (CERN), the worlds largest nuclear and particle physics laboratory recently?
a) Italy
b) India
c) Norway
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer b) India . India and the European Organisation for Nuclear Research (CERN) signed an agreement on making India an associate member state of the research organisation that operates the largest particle physics laboratory in the world. The agreement was signed by Sekhar Basu, Chairman, Atomic Energy Commission and Secretary, Department of Atomic Energy and CERN Director General Fabiola Gianotti in Mumbai.

5. India successfully test-fired it’s indigenously built nuclear capable Agni-I ballistic missile, which can hit a target _____ km away
a) 300
b) 500
c) 700
d) 100

Click here to View Answer
Answer c) 700. India successfully test-fired its indigenously built nuclear capable Agni-I ballistic missile, which can hit a target 700 km away, as part of a user trial by Army from a test range off Odisha coast. The surface-to-surface missile, powered by solid propellants, was test-fired from a mobile launcher from launch pad-4 of the Integrated Test Range (ITR) at Abdul Kalam Island (Wheeler Island).

6. European Union has offered its best technical expertise to help ___________ to combat deteriorating air quality
a) India
b) Bangladesh
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) India. With Delhi and many other cities grappling with increasing pollution, the European Union has offered its best technical expertise to help India combat deteriorating air quality. Under the initiative, the EU will initially launch a project in three cities in January to help authorities come out with effective measures to reduce pollution. Many top European companies offering clean air solutions will be involved in the project.

7. NASA successfully launched a weather satellite which named as ___________ claimed to be the world’s most advanced weather satellite, from Florida
a) DOES-R
b) GOES-R
c) JOES-R
d) WOES-R

Click here to View Answer
Answer b) GOES-R. NASA successfully launched GOES-R, claimed to be the world’s most advanced weather satellite, from Florida. National Oceanic and Atmospheric Administration teamed up with NASA to rocket the spacecraft, which is the first in a series of four high-tech satellites initiative, valued at $11 billion. GOES-R is missioned to provide faster and more accurate weather forecasts for the US.

8. World Television Day is observed on?
a) November 18
b) November 19
c) November 20
d) November 21

Click here to View Answer
Answer d) November 21. The United Nations has designated November 21 as ‘World Television Day’, recognising that television plays a major role in presenting different issues that affect people. It seeks to celebrate the philosophy of television, a tool which represents a symbol for communication and globalisation in the contemporary world. On November 21-22, 1996 the UN held the first World Television Forum.

9. Which state government has joined hands with Mumbai based IDFC Bank to enable cashless transactions and to solve the change problem?
a) Tamil Nadu
b) West Bengal
c) Telangana
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Telangana . Telangana government has joined hands with Mumbai based IDFC Bank to enable cashless transactions and to solve the change problem. IDFC Bank Ltd. is an Indian banking company with headquarters in Mumbai and bank started operations on 1 October 2015.

10. Who has been conferred with the first World Sanskrit Award?
a) Maha Chakri Sirindhorn
b) Chulabhorn Walailak
c) Ubolratana Rajakanya
d) Bajrakitiyabha

Click here to View Answer
Answer a) Maha Chakri Sirindhorn. Maha Chakri Sirindhorn, Princess of Thailand, on 21 November 2016 was. She was honoured for her exemplary contribution for the promotion of Sanskrit language for the year 2015.On the other hand, American linguist and Indologist Professor George Cardona was also honoured with the award for the year 2016. Princess Sirindhorn and Professor Cardona were bestowed with the award by Vice President Hamid Ansari at a function held in New Delhi. The World Sanskrit Award was instituted by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR).

11. Who won the ATP World Tour Tennis title 2016?
a) Novak Djokovic
b) Andy Murray
c) Rafael Nadal
d) Roger Federer

Click here to View Answer
Answer b) Andy Murray. Britain’s Andy Murray clinched the ATP World Tour Finals title, after defeating Serbia’s Novak Djokovic 6-3, 6-4 in the final in London on Sunday. With the win, Murray ended the 2016 season as the world number one. It was for the first time in the history of the 46-year-old tournament that the title match decided the year-end World number one.

12. Who became the first brothers to hold the top ranks in singles and doubles in tennis simultaneously?
a) Bob Bryan and Mike Bryan
b) John McEnroe and Pat McEnroe
c) Marko Djokovic and Novak Djokovic
d) Andy Murray and Jamie Murray

Click here to View Answer
Answer d) Andy Murray and Jamie Murray. Andy and Jamie Murray became the first brothers to hold the top ranks in singles and doubles simultaneously. Andy ended as 2016’s top-ranked player after his World Tour Finals’ title, while Jamie and Bruno Soares ended as the year’s top-ranked pair. Jamie was assured the top-rank following the year-end tournament’s top-seeded pair Nicholas Mahut and Pierre-Hugues Herbert’s round-robin stage exit.

13. William Trevor who passed away recently was a/an
a) Actress
b) Journalist
c) Author
d) Singer

Click here to View Answer
Answer c) Author . The Irish author William Trevor, one of the greatest short story writers of the last century, has died at the age of 88. Trevor, the author of more than 15 novels and many more short stories, was shortlisted for the Man Booker prize four times, most recently for The Story of Lucy Gault in 2002, the same year he was awarded an honorary knighthood for his services to literature.

14. M Balamuralikrishna who passed away recently was a/an
a) Economist
b) Politician
c) Actor
d) Musician

Click here to View Answer
Answer d) Musician . Veteran Carnatic musician M Balamuralikrishna passed away in Chennai on November 22 the age of 86. The singer was native of Sankaraguptam, East Godavari District, and was born Murali Krishna. After his first concert at the age of 8, Musunuri Suryanarayana Murty Bhagavatar, a distinguished Harikatha performer, who was in attendance, gave the prefix ‘Bala’, and hence he became Balamuralikrishna.

Leave a Comment