Current Affairs Quiz – November 20 2019

Current Affairs Quiz – November 20 2019

1. Attenborough to be conferred the 2019 Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament, and Development, who is associated with_____________.
a) Broadcaster
b) Naturalist
c) Climate Activitist
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Renowned naturalist and broadcaster Sir David Attenborough is to be conferred the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament, and Development for 2019.

2. RSS Chief Mohan Bhagwat inaugurates IPEC at ___________.
a) Pune
b) Jaipur
c) Nagpur
d) Jamshedpur

Click here to View Answer
Answer c) Nagpur. RSS Chief Dr. Mohan Bhagwat inaugurated the International Principal’s Education Conference (IPEC) at Nagpur on 19 November 2019.

3. Which company has become first Indian firm to cross Rs.9.5 lakh crore m-cap?
a) Wipro
b) Reliance Industries
c) Tata
d) ITC

Click here to View Answer
Answer b) Reliance Industries. Reliance Industries Limited (RIL) became the first Indian firm to cross the Rs.9.5 lakh crore market capitalization mark. Reliance Industries share price rose up to 3.66% to Rs.1,511.9 compared to the previous close of Rs.1,458.50 on BSE.

4. Su Bingtian appointed to the Athletes Commission of World Athletics, who is associate with______________.
a) Sprinter
b) Wrestler
c) Boxer
d) Swimmer

Click here to View Answer
Answer a) Sprinter. Chinese sprinter Su Bingtian has been appointed to the Athletes Commission of World Athletics, formerly known as the International Association of Athletics Federations.

5. Who has been appointed as the next Chief information commissioner (CIC) of the Tamil Nadu state?
a) R RajaGopal
b) Arjun Reddy
c) Ganesh Raman
d) Arvind Ramamoorthy

Click here to View Answer
Answer a) R RajaGopal. Tamil Nadu State government appointed senior bureaucrat and additional chief secretary to the governor, R Rajagopal, as the next Chief information commissioner (CIC) of the state.

6. World Customs Organization RCP meeting of Asia Pacific is held at____________.
a) Goa
b) Puducherry
c) Daman
d) Diu

Click here to View Answer
Answer b) Puducherry. India hosted the World Customs Organization (WCO) Asia Pacific Regional Contact Points (RCP) that was held for 3 three days on Puducherry. The conference is being held for the fourth time in India. Previously it was held in Jaipur and Cochin.

7. Which state has become first City to Install ‘Third Umpire’ RT-PCR Machines in India?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer d) Kolkata. In a bid towards upholding state’s public health the Kolkata Municipal Corporation (KMC) has installed first of its kind high-end Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) Machines in India for quick detection of diseases such as dengue, tuberculosis (TB) and swine flu.

8. India secured _________th rank in 2019 IMD World Talent Ranking.
a) 23
b) 37
c) 41
d) 59

Click here to View Answer
Answer d) 59. India was ranked 59th among 63 countries in the 2019 IMD World Talent Ranking released by International Institute for Management Development.

9. Who has topped in Fortune’s Businessperson of the Year 2019 list?
a) Brian Niccol
b) Sundar Pichai
c) Elizabeth Graines
d) Sathya Nadella

Click here to View Answer
Answer d) Sathya Nadella. Microsoft CEO Satya Nadella topped Fortune’s Businessperson of the Year 2019 list released by the American business magazine.

10. Africa Industrialization Day is observed on____________.
a) November 05
b) November 10
c) November 15
d) November 20

Click here to View Answer
Answer d) November 20. In 1989, proclaimed 20 November “Africa Industrialization Day”. Since then, the United Nations System has held events on that day throughout the world to raise awareness about the importance of Africa’s industrialization and the challenges faced by the continent.

11. Theme for Africa Industrialization Day 2019 is_______________.
a) Positioning African Industry to Supply the AfCFTA Market
b) Growing African Industry to Supply the AfCFTA Market
c) Standard African Industry to Supply the AICTE Market
d) Positioning African Industry to Supply the AICTE Market

Click here to View Answer
Answer a) Positioning African Industry to Supply the AfCFTA Market.

12. World Children’s Day is observed on______________.
a) November 15
b) November 20
c) November 22
d) November 24

Click here to View Answer
Answer b) November 20. World Children’s Day was first established in 1954 as Universal Children’s Day and is celebrated on 20 November each year to promote international togetherness, awareness among children worldwide, and improving children’s welfare.

Leave a Comment