Current Affairs Quiz – November 20 2017

Current Affairs Quiz

1. Who won the 2017 Climate and Clean Air Award?
a) Zaheer Asmath
b) Sameer Maithel
c) Abbas Khan
d) Abdul Rahaman

Click here to View Answer
Answer b) Sameer Maithel. The 2017 Climate and Clean Air Award for Individual Achievement has gone to Sameer Maithel, Founder and Director of Greentech Knowledge Solutions, for his work to reduce black carbon emissions from brick kilns in India. For his work in the brick sector, he was awarded Climate and Clean Air Coalition inaugural award at the Climate Conference at Bonn in 2017.

2. Who has been declared as winner in ‘Author in Bengali language’ category at the second edition of Big Little Book Award?
a) Meena Kandasamy
b) Nandini Sahu
c) Sujata Bhatt
d) Nabaneeta Dev Sen

Click here to View Answer
Answer d) Nabaneeta Dev Sen. Popular Bengali writer Nabaneeta Dev Sen has been declared winner in ‘Author in Bengali language’ category at the second edition of Big Little Book Award. A first-of-its-kind initiative in India, the Big Little Book Award seeks to recognise and honour authors and illustrators who have contributed to children’s literature that are global in appeal and contextual in nature. The award has been instituted under Parag initiative of Tata Trusts to promote children’s literature.

3. Who was conferred with the UNICEF celebrity advocate status?
a) Trisha Krishnan
b) Anushka Shetty
c) Nayantara
d) Tamannaah

Click here to View Answer
Answer a) Trisha Krishnan. Tamil actor Trisha Krishnan was conferred the UNICEF celebrity advocate status. The actor will lend support to efforts to address issues such as anaemia, child marriage, child labour and child abuse, especially in Tamil Nadu and Kerala. Chief of UNICEF office Tamil Nadu and Kerala, Job Zachariah was quoted as saying that Trisha was an “icon for the adolescents and young people”.

4. Who was appointed as the Director General of Doordarshan News following the retirement of Veena Jain?
a) Supriya Sahu
b) Ajaya Gupta
c) Deepa Chandra
d) Ira Joshi

Click here to View Answer
Answer d) Ira Joshi. Press Information Bureau director general Ira Joshi was appointed as the Director General of Doordarshan News following the retirement of Veena Jain. PIB DG Ghanshyam Goel has been made the new DG of Directorate of Advertising and Visual Publicity (DAVP. Doordarshan News is currently producing news content in Hindi, English, Urdu and Sanskrit languages.

5. 48th edition of International film festival of India held in ________
a) Jammu and Kashmir
b) Goa
c) Haryana
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer b) Goa. As the 48th edition of International film festival of India is all set to kick start tomorrow in the Goa capital, the city puts its best forward to make it one of the most memorable festival circuits in the history. The festival will be presenting 195 films from over 82 countries of which there will be 10 World Premieres, 10 Asian and international premieres and over 64 Indian premieres as part of the official program.

6. Which Indian city has joined 91 cities across the globe in collating data on climate change recently?
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Bangalore. Bengaluru has joined 91 cities across the globe in collating data on climate change. Called the Datacity programme led by French start-up accelerator NUMA, Bengaluru is the recent city to join this network along with Barcelona and Singapore. The aim of the programme is to develop data which can help resolve climate challenges. According to NUMA representatives, the programme has been successfully implemented in Paris and Casablanca. The Datacity programme was launched in Paris in 2015.

7. Heritage body INTACH has opened a new chapter in _____________
a) Haryana
b) Rajasthan
c) Chhattisgarh
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above. Heritage body INTACH has opened a new chapter each in Haryana, Rajasthan and Chhattisgarh, taking the total number of its branches to 200. A non-profit organisation established in 1984 and headquartered in New Delhi, Indian National Trust for Art and Cultural Heritage (INTACH) works on protection, conservation and promotion of tangible and intangible heritage. The new chapters are likely to give boost to documentation and preservation of heritage in the three states.

8. India and the _________signed a guarantee agreement for USD 98 million and grant agreement for USD 2 million for the “Shared Infrastructure for Solar Parks Project.”
a) Asian Development Bank
b) World Bank
c) New Development Bank
d) Asian Infrastructure Investment Bank

Click here to View Answer
Answer b) World Bank. The union government and the World Bank signed a guarantee agreement for USD 98 million and grant agreement for USD 2 million for the “Shared Infrastructure for Solar Parks Project.” The project consists of two components- Shared Infrastructure for Solar Parks (estimated total project cost of USD 100 million, including USD 75 million in IBRD loan and USD 23 million in CTF Loan) and technical assistance (USD 2 million in CTF Grant).

9. Jana Novotna who passed away recently, she was a famous _________ player
a) Cricket
b) Hockey
c) Tennis
d) Golf

Click here to View Answer
Answer c) Tennis. Former Wimbledon champion Jana Novotna has died at the age of 49 after suffering from cancer. Novotna who won the Wimbledon title in 1998 when she defeated France’s Nathalie Tauziat. She played in two other Wimbledon singles finals, losing to Steffi Graf in 1993 and to Martina Hingis in 1997.

10. Priya Ranjan Dasmunsi who passed away recently, he was associated with _________ party
a) Bharatiya Janata Party
b) Indian National Congress
c) Samajwadi Party
d) Communist Party of India (Marxist)

Click here to View Answer
Answer b) Indian National Congress. Priya Ranjan Dasmunsi, former All India Football Federation (AIFF) President and leader of the Congress party, has died at the age of 72. He was in coma since 2008. President of the AIFF from 1988 to 2008, Dasmunsi was the first Indian to serve as a match commissioner in a FIFA World Cup game.

11. K V L Narayan Rao who passed away recently, he was the CEO and Executive Vice Chairperson of __________
a) NDTV Group
b) BBC
c) CNBC
d) Star Group

Click here to View Answer
Answer a) NDTV Group. Broadcasting firm NDTV Group CEO and Executive Vice Chairperson K V L Narayan Rao passed away. He was 63. Rao had joined NDTV as General Manager in January 1995, looking after human resources, administration and operations of the organisation. Rao was also member of the Ficci Entertainment Committee and the CII National Committee on Media & Entertainment.

Leave a Comment