Current Affairs Quiz – November 19 2019

Current Affairs Quiz – November 19 2019

1. Bilateral Maritime Exercise Zair Al Bahr is being held in ____________.
a) Kuwait
b) Saudi Arabia
c) Doha
d) Iran

Click here to View Answer
Answer c) Doha. The Bilateral Maritime Exercise Za’ir-Al-Bahr, Roar of the Sea, is being conducted from 17-21 November 2019 in Doha, Qatar.

2. India and ADB sign 91 million USD to improve water resources in ___________.
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. On November 18, 2019, India and the Asian Development Bank (ADB) signed a 91 million USD agreement to improve water security of Karnataka.

3. Grassroot Olympic- Mission Talent Hunt launched in ___________.
a) Odisha
b) Uttarkhand
c) Jharkand
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. Assam Olympic Association (AOA) has launched new programme- ‘Grassroot Olympic – Mission Talent Hunt’ to identify and groom sports talent in the state.

4. 12th Urban Mobility India Conference and Expo 2019 held in ___________.
a) Lucknow
b) Pune
c) Jamshedpur
d) Agra

Click here to View Answer
Answer a) Lucknow. The 12th edition of Urban Mobility India Conference and Expo 2019 was held in Uttar Pradesh’s capital city Lucknow from 15th to 17th November 2019.

5. Kimberely Process Certification Scheme is associated with_____________.
a) Diamond
b) Mobile
c) Food
d) Automobiles

Click here to View Answer
Answer a) Diamond. The Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) is the process established in 2003 to prevent “conflict diamonds” from entering the mainstream rough diamond market by United Nations General Assembly. The Plenary meeting of Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) is to be hosted by India between November 18, 2019 and November 22, 2019.

6. ____________ and Microsoft come together to measure air quality on the streets of India’s national capital.
a) Uber
b) RedTaxi
c) Ola
d) Fastrack

Click here to View Answer
Answer c) Ola. Indian ride hailing unicorn Ola and global tech giant Microsoft inked a partnership to measure real-time street air quality index in Delhi.

7. World Toilet Day is observed on _____________.
a) November 19
b) November 23
c) November 25
d) November 29

Click here to View Answer
Answer a) November 19. World Toilet Day (WTD) is an official United Nations international observance day on 19 November to inspire action to tackle the global sanitation crisis.

8. Theme for World Toilet Day 2019 is_____________.
a) Leaving no one behind
b) Toilet and Growth
c) Hygiene and Health
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Leaving no one behind.

9. International Men’s Day is observed on ______________.
a) November 03
b) November 07
c) November 14
d) November 19

Click here to View Answer
Answer d) November 19. International Men’s Day (IMD) is an annual international event celebrated on 19 November. The objectives of celebrating an International Men’s Day are set out in “The Six Pillars of International Men’s Day”

10. Theme for International Men’s Day 2019 is________________.
a) Giving Boys The Best Possible Start In Life
b) Keeping Men and Boys safe
c) Making a Difference for Men and Boys
d) Positive Male Role Models

Click here to View Answer
Answer c) Making a Difference for Men and Boys.

11. Women’s Entrepreneurship Day observed on ________________.
a) November 13
b) November 19
c) November 23
d) November 26

Click here to View Answer
Answer b) November 19. Women’s Entrepreneurship Day (WED) is a day on which the work of women entrepreneurs is observed and discussed, held on the nineteenth of November of each year.

12. Which state government has set up new Foreign Cooperation department?
a) Punjab
b) Haryana
c) Punjab
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. The Haryana state government has decided to create a new department called the Department of ‘Foreign Cooperation’ to focus on initiatives taken by the state for the promotion of investment, youth employment and welfare of Non-Resident Indians.

Leave a Comment