Current Affairs Quiz – November 19 2017

Current Affairs Quiz

1. Who was chosen as the recipient of this year’s Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development?
a) Pranab Mukherjee
b) P. Chidambaram
c) Manmohan Singh
d) Raghuram Rajan

Click here to View Answer
Answer c) Manmohan Singh. Former Prime Minister Dr. Manmohan Singh was chosen as the recipient of this year’s Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development. Singh received the international award, named after former Prime Minister Indira Gandhi, for “improving India’s stature in the world” and for his “for his contributions to the cause of economic and social development.

2. Who was conferred with Lifetime Achievement Award for his outstanding contribution in the field of theatre?
a) Anant Nag
b) Girish Karnad
c) Shyam Benegal
d) Vijay Tendulkar

Click here to View Answer
Answer b) Girish Karnad. Actor-playwright Girish Karnad was conferred with Lifetime Achievement Award for his outstanding contribution in the field of theatre. At the eighth edition of Tata Literature Live!, the 79-year-old playwright, famously known for writing ‘Tughalak’, spoke on the topic ‘Playing on Twenty Tongues’ after receiving the honour.

3. Who was awarded with the ‘Life Time Achievement Award’ by the Indian Mountaineering Foundation (IMF)?
a) Manik Banerjee
b) Asif Ahmed
c) Vikram Varun
d) Sanjay Naren

Click here to View Answer
Answer a) Manik Banerjee. Veteran journalist Manik Banerjee, who is also an acclaimed mountaineer was presented with the ‘Life Time Achievement Award’ by the Indian Mountaineering Foundation (IMF). Banerjee was presented the award in recognition of his achievements in mountaineering over a period of four decades.

4. Who was elected as the president of the Delhi Soccer Association (DSA) for four year tenure?
a) Kushal Das
b) Arun Patil
c) NK Bhatia
d) Shaji Prabhakaran

Click here to View Answer
Answer d) Shaji Prabhakaran. Former FIFA South Central Asia Development Officer Shaji Prabhakaran was elected as the president of the Delhi Soccer Association (DSA) for four year tenure. Besides Prabhakaran, veteran football administrator NK Bhatia was elected at the treasurer in the DSA’a Annual General Body.

5. Gautam Bambawale took charge as India’s new ambassador to _________
a) Pakistan
b) China
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) China. India’s new ambassador to China is Gautam Bambawale. Bambawale, a seasoned diplomat who till recently served as high commissioner to Pakistan and earlier as envoy to Bhutan. A 1984-batch Indian Foreign Service (IFS) officer, Bambawale succeeded Vijay Gokhale who took over as Secretary (Economic Relations) at the Ministry of External Affairs (MEA).

6. Which state government has announced a new scheme under which one can pay just Rs 200 upfront and get a domestic power connection in any rural area of the state?
a) Haryana
b) Punjab
c) Uttar Pradesh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has announced a new scheme under which one can pay just Rs 200 upfront and get a domestic power connection in any rural area of the state. Rest of the amount can be paid in easy instalments of Rs 100 to Rs 200. At present, one has to pay anything between Rs 3,000 and Rs 4,000 to get a connection.

7. Which state has recorded most deaths due to malnutrition – child and maternal – in 2016?
a) Jharkhand
b) Tamil Nadu
c) Uttar Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Gujarat has recorded most deaths due to malnutrition – child and maternal – in 2016, a study has claimed. The other factors are dietary risk and air pollution. The study also reveals a very high percentage of deaths among children in the age group of 0-14 years in 2016. The report, India: Health of the Nation’s States, prepared by the Indian Council of Medical Research (ICMR), Public Health Foundation of India and Institute for Health Metrics and Evaluation, says malnutrition caused maximum death and disability in 1990 while maintaining its position till 2016.

8. World Toilet Day was observed on?
a) November 19
b) November 18
c) November 17
d) November 16

Click here to View Answer
Answer a) November 19. World Toilet Day is a day to raise awareness and inspire action to tackle the global sanitation crisis – a topic often neglected and shrouded in taboos. Today, 2.4 billion people are struggling to stay well, keep their children alive and work their way to a better future – all for the want of a toilet. The theme for 2017 is “wastewater.” By 2030, the Sustainable Development Goals aim to reach everyone with sanitation, and halve the proportion of untreated wastewater and increase recycling and safe reuse.

9. The 42nd World Congress of the International Committee of Military Medicine (ICMM) organised by the Armed Forces Medical Services (AFMS) held in ________
a) Bangalore
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The 42nd World Congress of the International Committee of Military Medicine (ICMM) organised by the Armed Forces Medical Services (AFMS) under the aegis of the Ministry of Defence (MoD) began in New Delhi. The ICMM is an international intergovernmental organisation created in 1921 with its secretariat at Brussels in Belgium and currently has 112 nations as members. The theme of this 42nd World Congress is “Military Medicine in Transition: Looking Ahead”.

10. Which country opens its first highway to the Arctic recently?
a) USA
b) Canada
c) Spain
d) Austria

Click here to View Answer
Answer b) Canada. Canada’s first all-season highway linking the country’s south to the Arctic Ocean officially opens at 6am. The $300m gravel road stretches from the regional hub of Inuvik to the coastal hamlet of Tuktoyaktuk in the Northwest Territories. The highway was first conceived in the 1960s, but the Northwest Territories government did not make its first proposal to the federal government until 1998, and was only granted $200m towards the project in 2009.

11. Former Olympic athlete Naim Suleymanoglu who passed away recently, he associated with ________ sports
a) Weightlifting
b) Shooting
c) Boxing
d) Golf

Click here to View Answer
Answer a) Weightlifting. Former Olympic and world weightlifting champion Naim Suleymanoglu, one of the sport’s most successful athletes, has died aged 50 in Istanbul. Suleymanoglu, known as the “Pocket Hercules” due to his short height of 1.47 metres. Bulgaria-born Suleymanoglu won three Olympic titles in the 60-kg and 64-kg categories between 1988 and 1996, competing for Turkey and seven world titles, competing for Bulgaria and Turkey.

12. Rita Koiral who passed away recently was a/an
a) Author
b) Singer
c) Politician
d) Actress

Click here to View Answer
Answer d) Actress. A familiar face in TV serials and films, Rita Koiral died. She was 58. Koiral had acted in films such as ‘Asukh’ (1999) by Rituparno Ghosh and ‘Paromitar Ekdin’ (2008) by Aparna Sen and ‘Dutta Vs Dutta’ (2012) by Anjan Dutt.

Leave a Comment