Current Affairs Quiz – November 19 & 20 2020

Current Affairs Quiz – November 19 & 20 2020

Current Affairs Quiz – November 19 & 20 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who won the UK Booker Prize 2020?

a) Brandon Taylor
b) Maaza Mengiste
c) Tsitsi Dangarembga
d) Douglas Stuart

Click here to View Answer
Answer d) Douglas Stuart. UK writer Douglas Stuart won the UK Booker Prize 2020 for his debut novel Shuggie Bain. The autobiographical novel is about a lonely gay son of an alcoholic mother coming of age in 1980s Glasgow, Scotland.

2.Which nation is chairing the 15th G20 Summit?
a) Russia
b) France
c) Germany
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer d) Saudi Arabia. Prime Minister Narendra Modi will be attending the 15th G-20 Leaders Summit on November 21, 2020. The Prime Minister will be attending the summit at the invitation of the summit’s chair- King Salman bin Abdulaziz Al Saud of Saudi Arabia.

3. When is World Children’s Day observed?
a) November 14th
b) November 17th
c) November 19th
d) November 20th

Click here to View Answer
Answer d) November 20th. The World Children’s Day is observed on November 20, 2020. The day is observed to encourage dialogues and actions towards building a better world for children. This year the day aims to focus on Climate Change.

4. India took _______________th Place In Global Bribery Risk Matrix Of TRACE.
a) 75
b) 45
c) 77
d) 47

Click here to View Answer
Answer c) 77. India took 77th Place In Global Bribery Risk Matrix Of TRACE In 2019, India ranked 78th with 48 points. By 2020, India will perform better than China, Pakistan, Bangladesh and Nepal. Bhutan is the only neighbor ranked higher than India. Bhutan is ranked 48th.

5. RuPay Card Phase II jointly launched by India and ___________.
a) Bangladesh
b) Bhutan
c) Myanmar
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) Bhutan. PM Narendra Modi and Bhutanese PM Lotay Tshering jointly launched RuPay card Phase II that will allow Bhutan citizens to access RuPay network in India. The phase I was launched in August 2019.

6. Who has been conferred with Vatayan Lifetime Achievement Award?
a) Ramesh Pokhriyal
b) Piyush Goyal
c) Nirmala Sitharaman
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Ramesh Pokhriyal. This award will be conferred to the Minister for writing, poetry and other literary works. The Minister has penned more than 75 books on wide-ranging issues, which have also been translated into many national and foreign languages.

7. India’s Param Siddhi ranked ___________in most powerful supercomputers.
a) 63rd
b) 72nd
c) 85th
d) 96th

Click here to View Answer
Answer a) 63rd . According to the Department of Science and Technology (DST), Indian supercomputer, Param Siddhi has achieved 63rd rank in the list of 500 most powerful supercomputers in the world.

8. India-World Bank sign 120 million USD agreement to implement which state Integrated Transport Project?
a) Meghalaya
b) Sikkim
c) Punjab
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Meghalaya. India and World Bank signed 120 million USD to modernise transport sector in the state of Meghalaya. The project aims to improve 300 km of strategic road segment through climate resilient and nature-based solutions.

9. “My Stamp on Chhath Puja” released by_____________.
a) Smriti Irani
b) Narendra Modi
c) Amit Shah
d) Ravi Shankar Prasad

Click here to View Answer
Answer d) Ravi Shankar Prasad. My Stamp is an innovative concept initiated by the Department of Posts. Any common person or corporate organisation can now book order and get a personalised photograph or an image of a Postage Stamp.

10. What is the theme of the 15th G20 Summit?
a) Realizing the Opportunities for All in the 21st century
b) Bulding Consensus for fair and sustainable development
c) Both a and b
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Realizing the Opportunities for All in the 21st century.

Leave a Comment