Current Affairs Quiz – November 18 and 19 2016

Current Affairs Quiz

1. Which two companies won the Asia Corporate Excellence and Sustainability Awards (ACES)?
a) TATA Consultancy Services and Ashok Leyland
b) TATA Consultancy Services and Videocon Industries
c) TATA Consultancy Services and Vedanta Limited
d) Reliance Industries and Vedanta Limited

Click here to View Answer
Answer c) TATA Consultancy Services and Vedanta Limited. Two leading Indian companies have been awarded for their leadership in sustainability, corporate social responsibility, eco consciousness and community care at the third annual Asia Corporate Excellence and Sustainability Awards (ACES). TATA Consultancy Services (TCS) was named Industry Champions in the Leadership category. India’s Vedanta Limited was named “Top Companies to Work for in Asia.”

2. Who has been named as CEO of Times Global Partners?
a) Archana Mishra
b) Rishi Jaitly
c) Puneet Kumar
d) Amit Jaitly

Click here to View Answer
Answer b) Rishi Jaitly. Times Internet, the digital arm of The Times of India group, appointed former Twitter Inc.’s India head Rishi Jaitly as the chief executive officer (CEO) of Times Global Partners, a group initiative that supports the launch and expansion of emerging global digital companies in India. Jaitly will replace Puneet Singhvi who was heading Times Global Partners till now as chief operating officer.

3. Amul to set up centralised milk processing unit in ____________
a) Haryana
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer d) West Bengal. Jairambati (WB) Amul, a brand owned by Kaira District Cooperative Milk Producers Union in Gujarat, will set up its seventh centralised milk processing plant at Sankrail Food Park in Howrah. The food park around 17 acres from West Bengal Industrial Development Corporation to set up our centralised milk processing plant in the country.

4. Prime Minister Narendra Modi addressed the inaugural session of the Rail Vikas Shivir in ______________
a) Gujarat
b) New Delhi
c) Uttar Pradesh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Prime Minister Narendra Modi will address the inaugural session of the Rail Vikas Shivir at Surajkund near New Delhi. The Indian Railways is organizing the three-day Shivir from 18 November 2016. The aim of the Shivir is to generate numerous innovative ideas across most critical areas of the railway operations for substantial progress of this sector.

5. Which film won the best film award at the 22nd Kolkata International Film Festival?
a) Yesterday Once More
b) My Father’s Wings
c) Another Time
d) I am Bonnie

Click here to View Answer
Answer c) Another Time. Iranian midwife-turned-film-maker Nahid Hasanzadeh‘s “Another Time” went on to win the Best Film by a Woman Director with a cash prize of Rs 51 lakh at the 22nd Kolkata International Film Festival. Nahid was born in Mianeh in 1974. She qualified as a midwife from Tehran University in 1998 and went on to study film making at Tehran’s Iranian Young Cinema Society.

6. Who launched the National Student Startup Policy on the opening day of the second Visitor’s Conference on November 16, 2016 at Rashtrapati Bhavan?
a) Narendra Modi
b) Pranab Mukherjee
c) Arun Jaitley
d) Manohar Parrikar

Click here to View Answer
Answer b) Pranab Mukherjee. The President of India, Shri Pranab Mukherjee launched the National Student Startup Policy on the opening day of the second Visitor’s Conference on November 16, 2016 at Rashtrapati Bhavan. The National Student Startup Policy, formulated by AICTE, aims to create 100,000 technology based student start-ups and a million employment opportunities within the next 10 years.

7. Which state government launched a new Scheme named as – “Har Ghar Bijli Yojana”?
a) Bihar
b) Telangana
c) Odisha
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Bihar . Bihar Chief Minister Nitish Kumar has launched a new Scheme named as – “Har Ghar Bijli Yojana”. This scheme launched by Nitish Kumar is a part of Seven Nischya Scheme in Bihar. Nitish Kumar launched this scheme during a program in Bihar. Under this scheme in Current Financial year Electricity Connections will be provided to 20 million homes.

8. Global payments & technology company MasterCard has introduced __________________, a safe and secure ‘quick response’ (QR) mobile payments solution in India
a) Mastercard QR
b) Masterpay QR
c) Masterpass QR
d) Mastercash QR

Click here to View Answer
Answer c) Masterpass QR. Global payments & technology company MasterCard has introduced Masterpass QR, a safe and secure ‘quick response’ (QR) mobile payments solution in India. Masterpass QR is a digital wallet service, which allows mobile banking users to safely pay for face-to-face purchases using their smartphones. To make purchases, users can scan a QR code displayed on the merchant’s device using a mobile app, without cash or cards.

9. The Reserve Bank of India (RBI) has allowed foreign investors to buy securitised debt, security debt refers?
a) Securities such as stocks structured by issuers
b) Securities such as mortgages structured by issuers
c) Securities such as bonds structured by issuers
d) Securities such as shares structured by issuers

Click here to View Answer
Answer b) Securities such as mortgages structured by issuers. The Reserve Bank of India(RBI) has allowed foreign investors to buy securitised debt, which refers to securities such as mortgages structured by issuers, as part of efforts to attract more flows into debt markets. The securitised debt can include any securities issued by special purpose vehicles in which banks or certain financial firms are the originators.

10. World Toilet Day is observed on?
a) November 17
b) November 18
c) November 19
d) November 20

Click here to View Answer
Answer c) November 19. World Toilet Day is celebrated every year on November 19, and this year’s main focus will be toilets and jobs. It will focus on how life and work environments get affected by sanitation. Popular British band Coldplay along with artists like Jay Z, Demi Lovato and Bollywood celebrities like Amitabh Bachchan, Shah Rukh Khan and many more will promote World Toilet Day at Global Citizen Festival in Mumbai. The theme in 2016: Toilets and jobs. This year’s theme focuses on how sanitation, or the lack of it, can impact on livelihoods.

11. Which telecom company has announced completion of the merger of its subsidiary Bangladesh telecom unit with Robi Axiata Limited?
a) Vodafone
b) Reliance
c) Aircel
d) Airtel

Click here to View Answer
Answer d) Airtel . Telecom operator Bharti Airtel has announced completion of the merger of its subsidiary Bangladesh telecomunit with Robi Axiata Limited. Bharti Airtel said it has completed “merger of its subsidiary Airtel Bangladesh Limited with Robi Axiata Limited (RobiAxiata), a unit of Axiata Group Berhad”. The merger was completed following the fulfilment of the condition precedents to the agreement and filing of the merger order with theRegistrar of Joint Stock Companies and Firms of Bangladesh Court.

12. Which of the following countries unveiled their long-term plans to switch from polluting to clean energy sources?
a) US, India, Germany and Norway
b) US, China, Germany and Spain
c) US, Canada, Germany and Mexico
d) US, India, Japan and Mexico

Click here to View Answer
Answer c) US, Canada, Germany and Mexico. The US, Canada, Germany and Mexico unveiled their long-term plans to switch from polluting to clean energy sources at the UN climate talks. Germany displayed sector-by-sector scenarios pledging to remove up to 95% of its CO2 emissions, while the three North American countries jointly released their blueprints on Wednesday to drastically reduce carbon emissions by 2050.

13. National Highway projects worth ₹6,068 crores, with a total length of 476 km in _________different states
a) Five
b) Six
c) Seven
d) Eight

Click here to View Answer
Answer d) Eight . National Highway projects worth ₹6,068 crores, with a total length of 476 km in eight different states, were cleared by the Centre’s Standing Finance Committee, an official statement released on Thursday read. These projects are in the states of Manipur, Nagaland, Arunachal Pradesh, Maharashtra, Goa, West Bengal, Uttarakhand, and Uttar Pradesh.

14. Who is the new Prime Minister of Guinea Bissau?
a) Baciro Djá
b) Domingos Simões Pereira
c) Umaro Mokhtar Sissoco Embalo
d) Rui Duarte de Barros

Click here to View Answer
Answer c) Umaro Mokhtar Sissoco Embalo. West African nation Guinea Bissau has named Umaro Mokhtar Sissoco Embalo as its Prime Minister, the fifth candidate to be appointed as the country’s leader in a year. This comes after President Jose Mario Vaz dissolved the previous government amid in-fighting in the ruling party. Notably, Guinea Bissau has seen nine coups, including coup attempts, since 1980.

15. Which country is set to host the 65th Miss Universe pageant in January?
a) Philippines
b) India
c) Germany
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer a) Philippines. The Philippines is set to host the 65th Miss Universe pageant in January. Miss Universe 2016’s coronation night will be held in Manila, while the pre-pageant events will be held in several cities including Cebu and Davao. The Philippines, which became the first Asian country to host the pageant in 1974, is hosting the event for the third time.

16. Which state is all set to host the 47th International Film Festival of India (IFFI)?
a) Kerala
b) Maharashtra
c) Goa
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Goa. Goa is all set to host the 47th International Film Festival of India (IFFI). Panaji is abuzz with activities, with the organizers busy in rendering the final touches to the event. Around 200 films from 88 countries will be screened in the festival which will conclude on the 28th of this month. Goa is successfully and regularly hosting IFFI from 2004.

17. Who has been conferred this year’s Sumitra Charat Ram Award for lifetime achievement in the field of Indian classical music?
a) Hari Prasad Chourasia
b) Rakesh Chaurasia
c) Shivkumar Sharma
d) Zakir Hussain

Click here to View Answer
Answer a) Hari Prasad Chourasia. Noted flautist Pandit Hari Prasad Chourasia has been conferred this year’s Sumitra Charat Ram Award for lifetime achievement in the field of Indian classical music. The Padma Bhushan and Padma Vibhushan awardee has also worked as a music director for Indian films, besides collaborating with several international musicians.

18. Who has been announced as the head coach of IPL side Mumbai Indians, replacing former Australian captain Ricky Ponting?
a) Sanath Jayasuriya
b) Kumar Sangakkara
c) Tillakaratne Dilshan
d) Mahela Jayawardene

Click here to View Answer
Answer d) Mahela Jayawardene. Former Sri Lankan cricketer Mahela Jayawardene has been announced as the head coach of IPL side Mumbai Indians, replacing former Australian captain Ricky Ponting. The Australian took over the post in 2014 with the team winning the title in 2015 and finishing fifth this year. Jayawardene previously played for Kings XI Punjab and Delhi Daredevils in the IPL.

19. S K Sinha who passed away recently, he was a former governor of ___________________
a) Assam and Jammu and Kashmir
b) Assam and West Bengal
c) Rajasthan and Bihar
d) Gujarat and Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Assam and Jammu and Kashmir. Former Jammu and Kashmir and Assam Governor Lt Gen S K Sinha passed away at a hospital this morning after brief illness at the age of 92. He was first admitted to the base hospital here on November 1 with a fracture in his femur bone and ribs and was later shifted to the R and R hospital after some complications developed.

20. Sharon Jones who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Musician
c) Singer
d) Politician

Click here to View Answer
Answer c) Singer . American singer Sharon Jones, lead singer of soul and funk bad ‘Sharon Jones & The Dap-Kings’, died from pancreatic cancer at the age of 60 in New York on Friday. Jones released her first record when she was 40 years old. She was nominated for her first Grammy in 2014 for the album ‘Give the People What They Want’.

Leave a Comment