Current Affairs Quiz – November 17 & 18 2020

Current Affairs Quiz – November 17 & 18 2020

Current Affairs Quiz – November 17 & 18 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF.

Current Affairs Quiz


1. Who has been appointed the first Chairperson of Reserve Bank Innovation Hub?
a) Raj Mahendran
b) Ginoth R
c) Kris Gopalakrishnan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Kris Gopalakrishnan. He was appointed by the Reserve Bank of India. The Reserve Bank Innovation Hub aims to promote innovation across financial sector.

2. First Solar Powered Textile mill in Asia to come up in __________________.
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. With this, the mill will become the first Solar Power enabled textile mill in Asia. The mill is located in Parbhani district of Maharashtra.

3. World Antimicrobial Awareness Week is observed on_____________.
a) Nov 18 – Nov 24
b) Nov 19 – Nov 25
c) Nov 20 – Nove 26
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Nov 18 – Nov 24. The World Health Organization is to celebrate Antimicrobial Awareness Week between November 18, 2020 and November 24, 2020. The week aims to increase awareness of global antimicrobial resistance.

4. The theme for World Antimicrobial Awareness Week is ______________.
a) Increase awareness of global antimicrobial resistance.
b) Encourages best practices among health workers, general public and policy makers
c) United to Preserve antimicrobials.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) United to Preserve antimicrobials.

5. Keetham lake added to Ramsar sites, belongs to which state?
a) Maharastra
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. More than 106 species of migratory birds rest in Sur Sarovar lake. The water of the lake is obtained from Agra Canal. The canal originates from Okhla barrage on River Yamuna in Delhi.

6. Who has been appointed as brand ambassador for Equitas Small Finance Bank?
a) Veda Krishnamurthy
b) Mithali Raj
c) Smriti Mandana
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Smriti Mandana. Smriti Mandhana as the brand ambassador for its newly launched product ‘EVA’. Eva is unique savings account for women to address the well-being of Indian women in every aspect such as health, wealth and prosperity.

7. World Day of Remembrance for Road Traffic Victims 2020 is observed on___________.
a) Nov 11
b) Nov 1
c) Nov 14
d) Nov 15

Click here to View Answer
Answer d) Nov 15. World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is marked every year on Third Sunday in the month of November. In 2020, World Day of Remembrance for Road Traffic Victims falls on 15 November 2020.

8. Novak Djokovic lifts ATP Year-end No. 1 Trophy for _____________.
a) 3rd time
b) 4th time
c) 5th time
d) 6th time

Click here to View Answer
Answer d) 6th time. With this, he has become the only second player in tennis history, after Pete Sampras, to receive the trophy sixth time.

9. 3rd Naturopathy Day is celebrated on______________.
a) Nov 11
b) Nov 13
c) Nov 15
d) Nov 18

Click here to View Answer
Answer d) Nov 18. The 48-day program of webinars will continue till the third National Naturopathy Day, which falls on 18 November 2020.

10. Which month is observed as ‘National Epilepsy Awareness Month’?
a) November
b) December
c) September
d) August

Click here to View Answer
Answer a) November . In India, November 17 is observed every year as National Epilepsy Day, to create awareness about epilepsy. The month of November is observed as ‘National Epilepsy Awareness Month’.

11. Which state government has decided to form a ‘Cow Cabinet’ for the protection of cows?
a) Madhya Pradesh
b) Karnataka
c) Maharashtra
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. The cabinet will include Animal Husbandry, Forest, Panchayat and Rural Development, Revenue, Home and Farmers Welfare Department. The first meeting of the cabinet will be held on November 22.

12. World COPD Day is observed on_________________.
a) Nov 12
b) Nov 18
c) Nov 19
d) Nov 21

Click here to View Answer
Answer b) Nov 18. Every year, the World COPD Day is celebrated on November 18. COPD is Chronic Obstructive Pulmonary Disease. The disease obstructs the airflow in lungs. Thus it hampers the ability of the infected person to carry out day to day activities.

13. Which two nations signed a landmark defence deal on November 17 to counter China’s growing influence in the South China Sea?
a)India, Japan
b)Japan, Australia
c)Australia, US
d)Japan, South Korea

Click here to View Answer
Answer b) Japan, Australia. Japan and Australia signed a landmark defence deal on November 17, 2020 in an attempt to counter China’s growing influence in the South China and Indo Pacific region.

14. Which country has been given the hosting rights for FIFA U-17 Women’s World Cup 2022?
a) India
b) Mexico
c) Croatia
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer a) India. India has been handed the hosting rights for FIFA U-17 Women’s World Cup 2022. The decision was taken after FIFA Council canceled the U-17 Women’s World Cup 2021, which was scheduled to take place in India due to the COVID-19 pandemic.

Leave a Comment