Current Affairs Quiz – November 16 2020

Current Affairs Quiz – November 16 2020

Current Affairs Quiz – November 16 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Nitish Kumar takes oath as Bihar Chief Minister for ___________ straight term.
a) 3rd
b) 4th
c) 5th
d) 8th

Click here to View Answer
Answer b) 4th. The oath was administered by Governor Phagu Chauhan. While Home Minister Amit Shah and BJP National President JP Nadda were present at the ceremony, RJD decided to boycott the event.

2. Who has been appointed as MD and CEO of HDFC Mutual Fund?
a) Navneet Munot
b) Tarkishore Prasad
c) Renu Devi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Navneet Munot. He will succeed the present Managing Director Milind Barve, whose extended term ends in January next year. Munot is currently the Chief Investment Officer at SBI Mutual Fund, where he has worked for 12 years.

3. International Day for Tolerance is observed on___________.
a) November 12
b) November 14
c) November 16
d) November 18

Click here to View Answer
Answer c) November 16. The day is celebrated to increase awareness about importance of tolerance in the society. It also aims to increase awareness among people about the negative effects of intolerance.

4. PM Modi unveiled “Statue of Peace” is which state?
a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Haryana
d) Rajastan

Click here to View Answer
Answer d) Rajastan. Prime Minister Narendra Modi unveiled “Statue of Peace”. The statue is being unveiled to mark the 151st birth anniversary of Jain Acharya Shree Vijay Vallabh Surishwer Ji Maharaj.

5. National Press Day is observed on_______________.
a) November 12
b) November 14
c) November 15
d) November 16

Click here to View Answer
Answer d) November 16. Every year the National Press Day is celebrated on November 16. This is because the Press Council of India was established on November 16, 1966.

6. Ravi Belagere who passed away, is associated with______________.
a) Vocalist
b) Writer
c) Journalist
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c. Noted journalist and writer Ravi Belagere passed away. He was from Karnataka. He was famous for writings on the crime world and his column ‘Paapigala Lokadalli’ was very popular.

7. 8th BRICS STI Ministerial Meet was held under the Chairmanship of the ____________ Federation.
a) Indian
b) Russian
c) Brazilian
d) Chinese

Click here to View Answer
Answer b) Russian. The 8th BRICS Science, Technology and Innovation Ministerial Meeting was held through a virtual platform for Science and Technology cooperation among the member countries, which are Brazil, Russia, India, China and South Africa.

8. 15th East Asia Summit 2020 was chaired by______________.
a) India
b) Vietnam
c) Thailand
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Vietnam. The Summit was chaired by the Prime Minister of Vietnam Nguyen Xuan Phuc because Vietnam is ASEAN Chair in 2020 (ASEAN holds the central role and leadership in the forum). All the 18 EAS countries participated in the virtual Summit.

Leave a Comment