Current Affairs Quiz – November 16 & 17 2019

Current Affairs Quiz – November 16 & 17 2019

1.Sharad Kumar won a silver medal in the World Para Athletics Championships, is associated with_____________.
a) High Jump
b) Long Jump
c) Shot Put
d) 100 m

Click here to view Answer
Answer a) High Jump. Two-time Asian Para Games champion Sharad Kumar cleared the bar with season’s best effort of 1.83 metres. Mariyappan cleared with a season’s best performance of 1.80 metres.

2. Which Bank has ranked first among the 56 RRBs across India?
a) Pandiyan Grama Bank
b) Pallavan Grama Bank
c) Punjab Grama Bank
d) J&K Grameen Bank

Click here to view Answer
Answer d) J&K Grameen Bank. J&K Grameen Bank secured the top position in terms of achievement of Rupay Card transaction targets (POS and eCOM). It has been ranked first among the 56 RRBs across the country. National Payments Corporation of India (NPCI) survey reported that Bank had achieved a 94.95% target for POS/ eCOM transactions for the last financial year 2018-19.

3. Which city has named as the worlds worst cities to drive?
a) Rome
b) Jakarta
c) Mumbai
d) Abutai

Click here to view Answer
Answer c) Mumbai. The Driving Cities Index released by European car parts retailer Mister Auto, a part of the PSA Group, reported that Mumbai and Kolkata had been rated as the world’s worst cities to drive in 2019. The retailer released a detailed study on the best and worst places in the world to drive in.

4. Who has elected as the President of UNESCOs Education Commission?
a) Abubaker Siddique
b) Ashik Abbas
c) Shafqat Mehmood
d) Sabith Aslam

Click here to view Answer
Answer c) Shafqat Mehmood. Shafqat Mehmood, the Minister for Education and Professional Training, has been unanimously elected as President of UNESCO’s Education Commission in Paris, France.

5. National Mission ‘NISHTHA’ is associated with_______________.
a) Army
b) School
c) Food
d) Research

Click here to view Answer
Answer b) School. It is a pioneer scheme that was earlier launched across country by HRD Ministry on August 2019. This National Mission aims at improving learning outcomes at Elementary level through integrated Teacher Trainings.

6. First ever international buyer-seller meet in _______________.
a) Himachal Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) Jharkhand

Click here to view Answer
Answer b) Arunachal Pradesh. The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) held the first ever international buyer seller meet on agriculture and horticulture produce in Arunachal Pradesh.

7. Abdul Jabbar is passed away at 75, is associated with___________.
a) Social Activitist
b) Freedom Fighter
c) Actor
d) Politician

Click here to view Answer
Answer a) Social Activitist. Social activist Abdul Jabbar, who fought for justice to over 20,000 victims and thousands of survivors of the 1984 Bhopal gas tragedy, died at a private hospital in the Madhya Pradesh capital.

8. World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is observed on ____________.
a) November 04
b) November 07
c) November 09
d) November 16

Click here to view Answer
Answer d) November 16. The World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is observed on 16 November 2019. It is observed on the third Sunday in November every year. The day marks the appropriate acknowledgment of victims of road traffic crashes and their families.

9. Dhaka International Folk Festival was celebrated at _______________.
a) Bangladesh
b) Nepal
c) West Indies
d) Pakistan

Click here to view Answer
Answer a) Bangladesh. The fifth edition of the Dhaka International Folk Festival was held at Bangladesh Army Stadium, Bangladesh. It was inaugurated by the Information Minister of Bangladesh, Dr. Hasan Mahmud. More than 200 artistes from 6 countries performed in the largest folk festival in Asia.

10. National Epilepsy Day is observed on _____________.
a) November 17
b) November 15
c) November 11
d) November 08

Click here to view Answer
Answer a) November 17. National Epilepsy Day is observed on 17 November every year. The day aims to create awareness about epilepsy, its causes, and treatment. Seminars, debates, and other events are organized to educate people about epilepsy disease and its treatment methods.

11. Who has become the first Indian to won Italian Golden Sand Art Award 2019?
a) Chander Paul
b) Sudarsan Pattnaik
c) Harihara Dev
d) Abibullah Hassan

Click here to view Answer
Answer b) Sudarsan Pattnaik. Sudarsan Pattnaik becomes the first Indian to win the Italian Golden Sand Art Award, 2019. He was felicitated at the International Scorrna Sand Nativity Fete in Italy.

12. GoI conducts first ever National Agro Chemicals Congress in _____________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer c) New Delhi. The National Agro Chemical Congress was conducted for four days in New Delhi. The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare hosted the event. It was the first of its kind.

13. From Darjeeling, Which among the following items have received GI Tag?
a) Green Tea
b) Apple
c) White Tea
d) Both a and c

Click here to view Answer
Answer d) Both a and c. On November 16, 2019, two tea varieties of Darjeeling were registered under “Geographical Indication of Goods (Registration and Protection) Act, 1999”. It includes Green Tea and White Tea of Darjeeling.Darjeeling produces 85 lakh kilograms of tea. Of this Green Tea constitutes 10 lakh kilo grams and White Tea constitutes 1 lakh kilo grams.

14. Which country has become the First Country to introduce WHO approved Typhoid Vaccine?
a) India
b) USA
c) Pakistan
d) Russia

Click here to view Answer
Answer c) Pakistan. Pakistan becomes the first country to introduce WHO approved typhoid vaccine. The Vaccine is to be used in southern Sindh province as more than 10,000 cases of Typhoid were documented since 2017.

15. AIIB to invest 100 million USD in solar and wind projects in _______________.
a) Nepal
b) India
c) China
d) Japan

Click here to view Answer
Answer b) India. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) which is headquartered at Beijing expects an investment of 100 million USD in India in a year.

16. Accoring to Bureau of Indian Standards (BIS), which city has topped in quality of tap water?
a) Mumbai
b) Delhi
c) Chennai
d) Bengaluru

Click here to view Answer
Answer a) Mumbai. Mumbai tops ranking released by the Bureau of Indian Standards (BIS) for quality of tap water. Delhi is at the bottom, with 11 out of 11 samples failing on 19 parameters,” Paswan said while addressing a press conference.

17. Who has been appointed as the new Chief Justice of the High Court of Tripura?
a) Akil Kureshi
b) Aravind SS
c) Parthi M Rajan
d) Pradeep Milroy

Click here to view Answer
Answer a) Akil Kureshi. Justice Akil Abdulhamid Kureshi was sworn in as the new Chief Justice of the High Court of Tripura. He was previously serving with the Gujarat High Court. Governor Ramesh Bais administered the oath of office and secrecy to Kureshi at Old Raj Bhawan in Agartala.

18. 63rd National Shotgun Shooting Championship kicks off in _____________.
a) Chennai
b) Mumbai
c) Kolkata
d) New Delhi

Click here to view Answer
Answer d) New Delhi. The 63rd National Shotgun Shooting Championship Competitions 2019 began in New Delhi . The Women’s Trap qualification kicked off the competition at the Dr Karni Singh Shooting Range.

19. Who won ICCR Alumni award 2019?
a) Riva Ganguly Das
b) Rezwana Choudhury Bannya
c) Rabindra Sangeet
d) Abhi Chandrakala

Click here to view Answer
Answer b) Rezwana Choudhury Bannya . Renowned Rabindra Sangeet exponent from Bangladesh Rezwana Choudhury Bannya was conferred the ICCR distinguished alumni award in Dhaka.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment