Current Affairs Quiz – November 14 2019

Current Affairs Quiz – November 14 2019

1. The 2nd Summit of World Religious Leaders began in ____________.
a) Spain
b) Azerbaikan
c) Poland
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer b) Azerbaijan. The 2nd Summit of World Religious Leaders began in Baku, Azerbaijan. The summit will be held from 14-15 November 2019. The Summit aims to contribute to the development of inter-religious dialogue, promotion, and evolution of such human values as mutual understanding and human solidarity.

2. Vashishth Narayan Singh is passed away at 77, is associated with__________.
a) Scientist
b) Mathematician
c) Physicist
d) Singer

Click here to View Answer
Answer b) Mathematician. Famous mathematician Vashishth Narayan Singh passed away in Patna on 14 November 2019. He was 77 years old. He was suffering from mental illness schizophrenia for 40 years. He earned world recognition as he challenged Einstein’s theory of relativity.

3. Avneet Sidhu was honoured with Guru Nanak Dev Ji Achievers Award, is associated with_____________.
a) Boxing
b) Shooting
c) Journalist
d) Actor

Click here to View Answer
Answer b) Shooting. The former international shooter Avneet Sidhu, a DSP with the Punjab Police, was honoured with Guru Nanak Dev Ji Achievers Award in a state-level function at Sultanpur Lodhi, Punjab.

4. Which state has launched Sishu Suraksha App for child right violations?
a) Odisha
b) Chandigarh
c) Tamil Nadu
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. On the occasion of Children’s Day on 14 November 2019, the Assam State Commission for Protection of Child Rights (ASCPCR) launched a mobile app called ‘Sishu Suraksha’, an e-complaint box for child right violations.

5. Who has been named the Honorary Trustee of New York City’s The Metropolitan Museum of Art?
a) Priyanka Chopra
b) Indra Nooyi
c) Nita Ambani
d) Latha Rajinikanth

Click here to View Answer
Answer c) Nita Ambani. Educationist, Philanthropist and Businesswoman Nita Ambani has been named the Honorary Trustee of New York City’s The Metropolitan Museum of Art, the largest U.S. art museum. In the museum’s 150-year of history, she is the first Indian Trustee.

6. India attends IUCN’s 7th Regional Conservation Forum held at _____________.
a) Islamabad
b) Bangkok
c) Chicago
d) Italy

Click here to View Answer
Answer a) Islamabad. International Union for Conservation of Nature organized the 7th Regional Conservation Forum in Islamabad, Pakistan. Secretary of Ministry of Environment, Forest and Climate Change represented India at the forum.

7. Who won BRICS-Young Innovator Prize 2019?
a) Athul Raj
b) Ravi Prakash
c) Ajay Kumar
d) Sandeep Kishan

Click here to View Answer
Answer b) Ravi Prakash . India’s Ravi Prakash has won the BRICS-Young Innovator Prize at 4th BRICS -Young Scientist Forum’s Conclave held during 6-8 November2019 in Brazil.

8. Dhaka Global Dialogue held in ______________.
a) Nepal
b) India
c) Bangladesh
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. The first edition of Dhaka Global Dialogue was held from 11-13 November 2019 in Bangladesh. The three day long programme was inaugurated by Prime Minister of Bangladesh Sheikh Hasina.

9. Which state government has launched a dedicated web portal and a mobile application, e-Ganna App?
a) Himachal Pradesh
b) Jharkhand
c) Karnataka
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh government has launched a dedicated web portal and a mobile application, e-Ganna App, for sugarcane farmers of the state. Cane supply slip will now be issued to the farmers by sugar mills online.

10. World Diabetes Day is observed on ____________.
a) November 02
b) November 04
c) November 10
d) November 14

Click here to View Answer
Answer d) November 14. World Diabetes Day is the primary global awareness campaign focusing on diabetes mellitus and is held on 14 November each year.

11. Theme for World Diabetes Day 2019 is____________.
a) Family and Diabetes
b) Healthy Eating
c) Go Blue for Breakfast
d) Eyes on Diabetes

Click here to View Answer
Answer a) Family and Diabetes.

12. From India, Who has been named in the TIME 100 Next, an expansion of the TIME 100 list of the most influential persons in the world?
a) PV Sindhu
b) Saina Nehwal
c) Dutee Chand
d) Abhinav Bindra

Click here to View Answer
Answer c) Dutee Chand. The list, an initiative of TIME magazine, highlights 100 rising stars who are shaping the future of business, entertainment, sports, politics, health, science, activism etc.

13. Azad Yusuf, popularly known as Cochin Azad is passed away at 62, is associated with_____________.
a) Actor
b) Singer
c) Freedom fighter
d) Stand Up comedian

Click here to View Answer
Answer b) Singer. Singer Azad Yusuf, popularly known as Cochin Azad, who was famous for his renditions of Mohammed Rafi songs, passed away. He was 62.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment