Current Affairs Quiz – November 14 & 15 2020

Current Affairs Quiz – November 14 & 15 2020

Current Affairs Quiz – November 14 & 15 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. On 14th November, Children’s Day is celebrated every year to mark the birth anniversary of _______________.
a) Dr APJ Abdul Kalam
b) Jawaharlal Nehru
c) Mohanlal Pandit
d) Kamaraj

Click here to View Answer
Answer b) Jawaharlal Nehru. India’s first Prime Minister Pt. Jawaharlal Nehru. Children’s Day is popularly known as ‘Baal Diwas’ in India. The day aims at increasing the awareness of the rights, care and education of children. On this day, many educational and motivational programs are organised across the country, by and for children.

2. Which ministry has launched “Local4Diwali” campaign?
a) Ministry of Textiles
b) Ministry of women and child development
c) Ministry of Home Affairs
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Textiles. The Union Ministry of Textiles has launched a campaign for Diwali- “Local4Diwali”. The campaign has been launched to promote the Indian handicraft which is the cultural heritage of the country and also a source of livelihood for many.

3. World Diabetes Day is observed on____________.
a) November 12
b) November 14
c) November 16
d) November 15

Click here to View Answer
Answer b) November 14. The campaign aims to raise awareness around the crucial role that nurses play in supporting people living with diabetes. The theme for World Diabetes Day 2020 is “The Nurse and Diabetes.”

4. World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is observed on______________.
a) November 12
b) November 14
c) November 16
d) November 15

Click here to View Answer
Answer d) November 15. World Day of Remembrance for Road Traffic Victims was started by RoadPeace in 1993. On 26 Oct 2005, the UN endorsed it as a global day to be observed every 3rd Sunday in Nov each year, making it a major advocacy day for road traffic injury prevention.

5. Sadat Rahman has been awarded the International Children’s Peace Prize for his work to stop cyber bullying of teens, belongs to _______________.
a) Pakistan
b) Iran
c) Oman
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer d) Bangladesh. The award was given away by the Nobel Peace Prize laureate Malala Yousafzai during a ceremony in the Netherlands.

6. Lonar Lake is declared Ramsar site, belongs to which state?
a) Maharastra
b) Uttarakhand
c) Madhya Pradesh
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Maharastra. Lonar crater lake in Buldhana district, 500 kilometres (km) from Mumbai, has been declared Maharashtra’s second Ramsar site. Ramsar sites are wetlands of international importance under the Ramsar Convention (held for the first time in Ramsar, Iran, in 1971), which aims to halt the worldwide loss of wetlands.

7. Soumitra Chatterjee who passed away at 85, is associated with____________.
a) Politician
b) Violin legend
c) Actor
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Actor. Soumitra Chatterjee, the legendary film actor of Bengal passed away on November 15, 2020, in Kolkata at the age of 85. The star of Bengali cinema and winner of the Dada Saheb Phalke Award.

8. Jeevan Seva App for transportation of COVID-19 patients, launched by____________government.
a) Goa
b) Kolkata
c) Delhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Delhi. The Health Minister of Delhi, Satyendar Jain on November 12, 2020, launched the Jeevan Seva App for the safe and timely transportation of Corona patients to the healthcare facilities and hospitals. It has been launched in collaboration with EVERA Cab services.

Leave a Comment