Current Affairs Quiz– November 13 2020

Current Affairs Quiz– November 13 2020

Current Affairs Quiz – November 13 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. A Traditional Medicine Centre to be set up in _____________announced by WHO.
a) USA
b) China
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) India. The announcement of establishing the centre was made during the inaugural ceremony of two future ready Ayurveda institutions. These institutions were inaugurated in Jamnagar and Jaipur.

2. India contributes ____________ USD to Covid-19 ASEAN Response Fund.
a) 1 million
b) 3 million
c) 7 million
d) 10 million

Click here to View Answer
Answer a) 1 million. Prime Minister Narendra Modi cochaired India-ASEAN summit along with the Vietnamese Prime Minister Ngyuyen Xuan Phuc. ASEAN is Association of South East Asian Nations. During the summit, PM annoucned that India is to contribute 1 million USD to COVID-19 ASEAN Response Fund.

3. Sikkim Sanchaman Limboo who passed away, is associated with_____________.
a) Actor
b) Journalist
c) Vocalist
d) Politician

Click here to View Answer
Answer d) Politician. Former Sikkim chief minister Sanchaman Limboo passed away. He was 73. He was the fourth Chief Minister of Sikkim from 17 June 1994 – 12 December 1994 from Sikkim Sangram Parishad Party.

4. India’s First Sandalwood Museum to be inaugurated at_________.
a) Kerala
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Kernataka. India’s first Sandalwood Museum is being established in Aranya Bhavan in Ashokapuram, Mysuru, Karnataka. The museum is set up by the Regional Forest Department to educate farmers about the significance of cultivation of sandalwood.

5. ‘Project Air Care’ launched by which state CM?
a) Punjab
b) Assam
c) Haryana
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Haryana. Haryana Chief Minister (CM), Manohar Lal Khattar has virtually unveiled ‘Project Air Care’ to combat rising Air Pollution in Gurgaon. 65 Wing Augmentation Air Purifying Units (WAYU) would be set up at areas with high Air Quality Indices (AQI) in Gurgaon to improve the air quality.

6. Which celebrity’s autobiography has to be titled as ‘I Am No Messiah’ ?
a) Amitabh Bachchan
b) Kamal Hasan
c) Sonu Sood
d) Virat Kholi

Click here to View Answer
Answer c) Sonu Sood. An actor, producer and humanitarian, Sonu Sood is set to pen his autobiography titled “I Am No Messiah”. The book will be co-authored by Meena Iyer.

7. National Ayurveda Day is observed on_____________.
a) November 03
b) November 06
c) November 10
d) November 13

Click here to View Answer
Answer d) November 13. This year the 5th Ayurveda Day falls on November 13, 2020. The Potential role of Ayurveda in the management of the COVID-19 pandemic will be the focus of this year’s ‘Ayurveda Day’ observation.

8. World Kindness Day is observed on___________.
a) November 02
b) November 06
c) November 09
d) November 13

Click here to View Answer
Answer d) November 13. The theme for the 2020 World Kindness day is Kindness: The World We Make – Inspire Kindness.

 

Leave a Comment