Current Affairs Quiz – November 13 2017

Current Affairs Quiz

1. Which state government recently declared Urdu as the state’s second official language?
a) Andra Pradesh
b) Kerala
c) Telangana
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Telangana. Chief Minister of Telangana K Chandrashekhar Rao recently declared Urdu as the state’s second official language. Now all government offices from the Chief Minister’s office to District Collectorate will receive all petitions in Urdu also. Every office in Telangana will have an Urdu-speaking officer. All competitive examinations in the state will also be conducted in Urdu. According to the Article 345 “Official language or languages of a State- subject to the provisions of articles 346 and 347, the legislature of a State may by law adopt any one or more of the languages in use in the State or Hindi as the Language or Languages to be used for all or any of the official purposes of that State.

2. Biggest Asean-India business summit will held in __________on January 2018
a) Hyderabad
b) Bangalore
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Prime Minister Narendra Modi has announced that the largest so far Asean-India business and investment summit is slated to be held in New Delhi in January next year. To coincide with the Asean-India Commemorative Summit in January an Asean-India Business and Investment meet and expo will be held which will be the biggest Asean focused event that India has ever organized.

3. Which ministry celebrate the Child Rights Week (Hausla 2017) from 16th to 20th November, 2017?
a) Ministry of Women and Child Development
b) Ministry of Human Resource Development
c) Ministry of Youth Affairs and Sports
d) Ministry of Law and Justice

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Women and Child Development. The Ministry of Women and Child Development will celebrate the Child Rights Week (Hausla 2017) from 16th to 20th November, 2017. The country celebrates the Children’s Day on 14th November and the International Child Rights Day is celebrated on 20th November every year. The commemoration of the festival “Hausala 2017” will provide an occasion to showcase the talents of children from CCIs from various child care institutions across the country and provide them with a space to express their dreams and aspiration.

4. India’s first cartoon network theme park to come up in ___________
a) Bihar
b) Gujarat
c) Haryana
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer Broadcaster Turner International India and Gujarat-based Rajgreen Group have entered into a brand partnership to set up Amaazia – India’s first Cartoon Network branded amusement park, in Surat. Rajgreen Group is investing Rs. 450 crore in the venture and the park is expected to be operational by the first quarter of 2019.Cartoon Network’s popular characters including Ben 10, The Powerpuff Girls and Adventure Time will be part of Amaazia’s amusement park section.

5. The Indian Ocean Rim Association (IORA), common platform of 21 countries including India and geographically bordering Indian Ocean, is to set up a Centre of Excellence in _______
a) Indore
b) Chennai
c) Vishakhapatnam
d) Kochi

Click here to View Answer
Answer d) Kochi. The Indian Ocean Rim Association (IORA), common platform of 21 countries including India and geographically bordering Indian Ocean, is to set up a Centre of Excellence in Kochi. IORA is a regional forum of countries, tripartite in nature, bringing together representatives of government, business and academia, for promoting co-operation and closer interaction among Indian Ocean bordering countries. The headquarters of IORA is located at Ebene, Mauritius.

6. Which state likely to have an e-mortality software to medically register deaths and identify the cause of death?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka. In the next two to three months, all hospitals in Karnataka are likely to have an e-mortality software to medically register deaths and identify the cause of death. A scientist at the National Centre for Disease Informatics and Research which developed the software said, “Mode of dying is usually recorded as cause of death instead of underlying cause of death.”

7. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Resilient Rice Field Laboratory in _________
a) Kazakhstan
b) Philippines
c) Japan
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer b) Philippines. Prime Minister Narendra Modi was tried a hand at agriculture as he visited the International Rice Research Institute in Los Banos, Philippines. He also inaugurated the Resilient Rice Field Laboratory. The PM is in the Philippines to attend the India-ASEAN summit. At the institute, PM Modi listened patiently about various interesting researches on rice. He was briefed about the flood-tolerant rice varieties that can withstand submergence for 14-18 days.

8. Which e-commerce company has reportedly shut down online product discovery platform, Junglee?
a) Amazon
b) Flipkart
c) Snapdeal
d) Paytm

Click here to View Answer
Answer a) Amazon. Amazon has reportedly shut down online product discovery platform, Junglee. Launched in February 2012, more than a year before Amazon.in came into existence, Junglee represents the global e-commerce giant’s first steps into the Indian market. The online product discovery service has been integrated into Amazon India and will henceforth be a part of Local Finds, a platform launched officially this July for customers to find and sell used and new goods.

9. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit was held in _______
a) China
b) Russia
c) Vietnam
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) Vietnam. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit was held at Da Nang, Vietnam. The theme of the summit was “Creating New Dynamism,Fostering a Shared Future”. Vietnam was holding the summit for the 2nd time. 26th Summit in 2018 will be organised at Papua New Guinea. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit laid emphasis on collaborative activity. USA called for support to fair trade while China expressed support for further Globalisation which appears to be contrasting views on economic integration.

10. Who has been appointed as ombudsman of All India Football Federation (AIFF)?
a) Amal Dutta
b) Bhaskar Ganguly
c) Subhash Bhowmick
d) Krishanu Dey

Click here to View Answer
Answer b) Bhaskar Ganguly. The Supreme Court had appointed former football captain Bhaskar Ganguly as ombudsman, says All India Football Federation (AIFF). The AIFF stated that the apex court also appointed S Y Quraishi, former Chief Election Commissioner of India, who has also served as Secretary in the Ministry of Youth Affairs and Sports, Government of India as the ombudsmen to formulate the AIFF Constitution within eight weeks.

11. Vani Kapoor associated with ________ sports
a) Boxing
b) Shooting
c) Cricket
d) Golf

Click here to View Answer
Answer d) Golf. Vani Kapoor was finished the opening day at tied-4th place in the 11th Hero Women’s Indian Open at the DLF Golf and Country Club. Vani, who is playing her seventh Women’s Indian Open but fifth as a pro, used her course knowledge to come back from being two-over after five holes to finish with 69.

12. Who has been named as Sportswoman of the Year?
a) Mithali Raj
b) Saina Nehwal
c) PV Sindhu
d) Sakshi Malik

Click here to View Answer
Answer a) Mithali Raj. The Indian women’s cricket team won the Team of the Year Award at the inaugural edition of Indian Sports Honours, a set of awards meant to recognise the contributions of various sportspersons in the country. The team’s captain Mithali Raj also bagged the Indian Sportswoman of the Year (Team Sports) award at the ceremony held in Mumbai. The Indian players were bestowed the honour on the back of their superb performances at the ICC Women’s World Cup in England.

13. Who won the Brazilian Grand Prix title?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Valtteri Bottas
d) Max Verstappen

Click here to View Answer
Answer b) Sebastian Vettel. Ferrari’s Sebastian Vettel took his first victory since July at the Brazilian Grand Prix, where Lewis Hamilton battled from the back to finish fourth. Hamilton who clinched his fourth world championship in Mexico.

Leave a Comment