Current Affairs Quiz – November 12 2019

Current Affairs Quiz – November 12 2019

1. Public Service Broadcasting Day is observed on____________.
a) November 01
b) November 03
c) November 07
d) November 12

Click here to view Answer
Answer d) November 12. Every year 12 November is celebrated as Public Service Broadcasting Day to commemorate the first and only last live visit of Father of the Nation, Mahatma Gandhi, to the studio of All India Radio, Delhi in 1947.

2. NICER – in this “N” represents____________.
a) Neutron
b) National
c) New
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Neutron. NASA’s NICER (Neutron star Interior Composition Explorer) telescope detected a sudden spike of X Rays. The spike was caused by a massive thermo nuclear flash on the surface of a pulsar.

3. Who has been appointed as Chief Justice of Patna High Court?
a) Arjun Ravichandran
b) Sanjay Karol
c) Chinnmayishri A
d) Nirmala Kannan

Click here to view Answer
Answer b) Sanjay Karol. Justice Sanjay Karol has been sworn in as the 43rd Chief Justice of Patna High Court. His oath for office and secrecy was administered by Bihar Governor Phagu Chauhan at the Raj Bhavan in Patna.

4. Who has received Asia Society’s Game Changer Award 2019?
a) Dev Patel
b) Indra Nooyi
c) Kung Fu Nuns
d) Mukesh Ambani

Click here to view Answer
Answer c) Kung Fu Nuns . The Kung Fu Nuns of the Drukpa Order, some of the Himalayas’ most prominent human rights advocates, received Asia Society’s prestigious Game Changer Award in New York for their path-breaking work to empower women and dismantle gender stereotypes in Himalayas.

5. Who has been appointed as the Ambassador of India to the Republic of Mali?
a) Keerthi Yadav
b) Anjani Kumar
c) Anuradha Srinivasan
d) Akshara Premkumar

Click here to view Answer
Answer b) Anjani Kumar . The appointment was announced by the Ministry of external affairs (MEA). Anjani Kumar is an Indian Foreign Service (IFS) Officer of batch 2003. He will be replacing Pradeep Kumar Gupta.

6. Suranga Bawadi is situated at_______________.
a) Karnataka
b) Kerala
c) Maharastra
d) Himachal Pradesh

Click here to view Answer
Answer a) Karnataka. Suranga Bawadi has entered the World Monuments Watch List under the Ancient Water System of the Deccan Plateau of the World Monument Funds. It is situated in Bijapur, Karnataka.

7. World Pneumonia Day is observed on_______________.
a) November 02
b) November 05
c) November 09
d) November 12

Click here to view Answer
Answer d) November 12. World Pneumonia Day (12 November) provides an annual forum for the world to stand together and demand action in the fight against pneumonia.

8. Who is the new Union Minister for the heavy industries and public enterprises portfolio ?
a) Harsh Vardhan
b) Sushanth Patnaik
c) Nirmala Sitharaman
d) Prakash Javadekar

Click here to view Answer
Answer d) Prakash Javadekar. Javadekar is already in charge of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change, and the Ministry of Information and Broadcasting.

9. Saurabh Chaudhary won silver in tournament, is associated with______________.
a) Swimming
b) Wrestling
c) Boxing
d) Shooting

Click here to view Answer
Answer d) Shooting. Teen shooter Saurabh Chaudhary claimed the silver medal in men’s 10m air pistol event to continue India’s surge at the 14th asian championship.

10. Which state Industries & Commerce dept has signed MoU with Malaysia India Business Council?
a) Punjab
b) Sikkim
c) Assam
d) Orissa

Click here to view Answer
Answer c) Assam. Assam Industries and Commerce Department has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Malaysia India Business Council (MIBC) to improve the two-way trade and investment between India and Malaysia.

11. Sundar Singh wins gold in World Para Athletics Championships, is associated with___________.
a) Discuss Throw
b) Javelin Throw
c) Shot Put
d) Long Jump

Click here to view Answer
Answer b) Javelin Throw. Javelin thrower Sundar Singh Gurjar has won India’s second gold defending his World Para Athletics Championships title in the men’s F46 javelin throw event in Dubai.

12. Who is the current Union Minister of Petroleum, Natural Gas and Steel ?
a) Raj Kumar Singh
b) Dharmendra Pradhan
c) Prahalad Singh Patel
d) Hardeep Singh Puri

Click here to view Answer
Answer b) Dharmendra Pradhan. Minister of Petroleum, Natural Gas and Steel Dharmendra Pradhan has arrived in UAE on Sunday to participate in the Inaugural Ministerial Session of Abu Dhabi International Petroleum Exhibition & Conference (ADIPEC) and a Ministerial Panel Discussion.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment