Current Affairs Quiz – November 08 & 09 2019

Current Affairs Quiz – November 08 & 09 2019

1. Tiger TRIUMP: First Tri-services amphibious exercise between India and ___________.
a) China
b) USA
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) USA. India and US are to jointly conduct Tiger TRIUMP, the first ever tri-services amphibious exercise. It is to be conducted in Visakhapatnam and Kakinada, Andhra Pradesh.

2. Samudra Shakti – a Joint Naval exercise between India and___________.
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Australia
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer d) Indonesia. The Navies of India and Indonesia are holding bilateral naval exercise called ‘Samudra Shakti’ in Bay of Bengal on 6-7 November 2019.

3. 10th Asian Conference of Emergency Medicine held in ______________.
a) Shanghai
b) Tokyo
c) Bhutan
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The 10th Asian Conference of Emergency Medicine (ACEM) was inaugurated by Vice President M Venkaiah Naidu in New Delhi.

4. According to NASSCOM Report, India listed as  ___________largest startups hub in the world.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Sixth

Click here to View Answer
Answer b) Third. The Nasscom report on Indian Tech Start-Up Ecosystem said that India continues to the third largest start-up ecosystem after China and US.

5. Farmitra app has launched by____________.
a) Bajaj Allianz General Insurance
b) HDFC Insurance
c) SBI
d) Yes Bank General Insurance

Click here to View Answer
Answer a) Bajaj Allianz General Insurance. Bajaj Allianz General Insurance, the private general insurer launched industry’s first mobile app ‘Farmitra’ catering to the specific needs of farmers.

6. ADB Grants $451 Million Loan to Boost Power Transmission Capacity in _______________.
a) Andhra Pradesh
b) Assam
c) Tamil Nadu
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. The Asian Development Bank (ADB) has sanctioned a $451 million (~₹31.77 billion) loan to the state of Tamil Nadu for a project that will enable better power transfer between the southern part of the Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor

7. Who has been appointed as the Chief Justice of the Tripura High Court?
a) Akil Kureshi
b) Jurad Aslam
c) Venu Gopal Sabarish M
d) Ahilan Yadav A

Click here to View Answer
Answer a) Akil Kureshi. After months of delay, the Centre is understood to have cleared the name of Justice Akil Kureshi of the Bombay High Court for appointment as the Chief Justice of the Tripura High Court.

8. Who has conferred ABLFGlobal Asian award?
a) Kumar Mangalam Birla
b) Ajay Ratan
c) Vishnu Rajavel
d) Siddhique Hussain

Click here to View Answer
Answer a) Kumar Mangalam Birla. Kumar Mangalam Birla who is the chairman of the Aditya Birla Group, conferred the ABLF Global Asian Award, for powerful individuals whose business footprint and commitment to excellence have engaged international interest and attention.

9. International Day of Radiology 2019 is observed on _______________.
a) November 02
b) November 04
c) November 06
d) November 08

Click here to View Answer
Answer d) November 08. International Day of Radiology event is organized by the International Society of Radiographers and Radiological Technologists (ISRRT).

10. The theme of International Radiology Day 2019 is _______________.
a) Quality of care
b) Sports Imaging
c) Healthy and Wealthy
d) Detect and Diagnosis

Click here to View Answer
Answer b) Sports Imaging.

11. 11th edition of Bal Sangam festival is held at_____________.
a) Ranchi
b) New Delhi
c) Indore
d) Raipur

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The Eleventh edition of Bal Sangam festival is being organised by National School of Drama (NSD) in its premises in New Delhi. The four-day festival will be held from 9 to 12 November 2019.

12. BRICS summit 2019 is conducted at____________.
a) Spain
b) Sweden
c) Brazil
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) Brazil. PM Modi is to attend the 11th BRICS summit that is to be conducted in Brazil on November 13, 2019.

13. Satwik-Chirag settle for bronze in Fuzhou China Open 2019, is associated with______________.
a) Tennis
b) Table Tennis
c) Shooting
d) Badminton

Click here to View Answer
Answer d) Badminton. Indian shuttlers Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty had to settle for the bronze medal after failing to secure a berth in the final of the Fuzhou China Open 2019.

14. Who has become the first recipient of George Schaller Lifetime Award?
a) Sonu Vedh
b) Rishabh Pant
c) Thoadore Bhaskaran
d) Ullas Karanth

Click here to View Answer
Answer d) Ullas Karanth. The Wildlife Conservation Society (WCS, New York) has honoured Dr. K. Ullas Karanth, upon his retirement, with The Wildlife Conservation Society’s George Schaller Lifetime Award in Wildlife Conservation Science.

15. Which state won Global Agri award?
a) Andhra Pradesh
b) kerala
c) Tamil Nadu
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. The award was received by Agriculture Minister R Doraikannu at a function held in New Delhi on November 5, an official release said on Thursday. Tamil Nadu, a pioneer in IT initiatives in agriculture was a two-time winner of National e-Governance Gold Award.

16. Who has been appointed as country manager at Google India?
a) Sanjay Gupta
b) Ravi Tej
c) Sandeep Kishan
d) Rajan Anandhan

Click here to View Answer
Answer a) Sanjay Gupta. Google India said it has appointed Sanjay Gupta as its new country manager and vice-president of sales and operations for India.

17. Tazeen Ahmad is passed away, is associated with_________________.
a) Journalist
b) Broadcaster
c) Actor
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. The award-winning journalist and broadcaster Tazeen Ahmad has died, her family have said. Ahmad was praised for her work in shining a light on important stories with “care, sympathy and integrity” across her extensive career.

18. Ramakant Gundecha is passed away in Madhya Pradesh, is associated with____________.
a) Dhrupad maestro
b) Kayal maestro
c) Singer
d) Freedom Fighter

Click here to View Answer
Answer a) Dhrupad maestro . Dhrupad maestro Ramakant Gundecha, younger brother in the Gundecha bandhu duo, passed away due to a heart-attack at Habibganj railway station while waiting to board a train to Pune.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment