Current Affairs Quiz – November 07 2019

Current Affairs Quiz – November 07 2019

1. Who won the Raja Ram Mohan Roy award?
a) Ghulab Kothari
b) Raj Chengappa
c) Sanjay Saini
d) Anu Abrahim

Click here to View Answer
Answer a) Ghulab Kothari. Chairman of Rajasthan Patrika Pvt. Limited Ghulab Kothari won the Raja Ram Mohan Roy award. He was awarded for his contribution to journalism.

2. The 2nd International Conference on Sustainable Water Management was held in ___________.
a) Kolkata
b) Pune
c) New Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) Pune. The 2nd International Conference on Sustainable Water Management was held in Pune on 6 November. It was inaugurated by Gajendra Singh Shekhawat, the Union Minister of Jalshakti.

3. NMCG organized ‘Ganga Utsav’ in ______________.
a) Kolkata
b) Mumbai
c) Jaipur
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) organized the ‘Ganga Utsav’ in Major Dhyanchand stadium in New Delhi to mark the 11th anniversary of Ganga being declared as national river. It was organized in coordination with Union Jal Shakti Ministry.

4. Who has launched country’s first indigenously designed standing wheelchair named as ‘Arise’?
a) ISRO
b) IIT Madras
c) IIT Delhi
d) IIM Benagaluru

Click here to View Answer
Answer b) IIT Madras. Indian Institute of Technology (IIT) Madras has launched country’s first indigenously designed standing wheelchair named as ‘Arise’ in presence of Union Minister of Social Justice and Empowerment Thawarchand Gehlot at the institute.

5. Who is the current President of the UAE?
a) Shaikh Khalifa
b) Khalif Abdullah
c) Nahayan Khalim
d) Ashik Abbas Al Hayen

Click here to View Answer
Answer a) Shaikh Khalifa. His Highness Shaikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan has been re-elected as the President of the UAE by the UAE Supreme Council. He has been elected for a fourth five-year term.

6. According to Freedom on Net 2019 report, Which country has the worst abuser of internet freedom?
a) India
b) Japan
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) China. The Freedom of Net report 2019 titled “The Crisis of Social Media” was released by the The Freedom House, an international watchdog. The report recorded an overall decline in global internet freedom status between July 2018 and May 2019.

7. Who has become 2nd fastest Indian to score 2,000 ODI runs?
a) Virat Kholi
b) Harmanpreet Kaur
c) Smriti Mandana
d) Rohit Sharma

Click here to View Answer
Answer c) Smriti Mandana. Opener Smriti Mandhana became the second fastest Indian to score 2,000 runs in ODI cricket, achieving the feat during her 74 run knock in the third ODI against West Indies. The 23-year-old reached the landmark in her 51st innings, second only to Shikhar Dhawan (48 innings). Mandhana is the third-fastest player in women’s cricket to achieve the milestone.

8. Which country will host ‘No Money For Terror’ meet in 2020?
a) China
b) USA
c) India
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) India. Union Minister of State for Home Affairs G Kishan Reddy said that India in 2020 will host the next edition of ‘No Money for Terror’ Ministerial Conference on Terrorism- Financing.

9. Who has become first Indian industrialist to receive prestigious Deming award?
a) Venu Srinivasan
b) Mukesh Ambani
c) Anil Ambani
d) Lakshmi Mittal

Click here to View Answer
Answer a) Venu Srinivasan. TVS Group Chairman Venu Srinivasan was conferred with the prestigious Deming Prize at a ceremony held in Tokyo. Srinivasan becomes the first industrialist from India to be bestowed this award for his contributions in the field of total quality management (TQM), TVS Motor Company said in a statement.

10. Which bank has launched Instant Digital Savings and Instant Fixed Deposit Account?
a) Equitas Bank
b) Yes Bank
c) Ujjivan Small Finance Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) Ujjivan Small Finance Bank . Ujjivan Small Finance Bank in an effort to offer distinctive banking and digital services to its customers launched Digital Savings Account along with fixed deposit and privilege savings account.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment