Current Affairs Quiz – November 07 & 08 2020

Current Affairs Quiz – November 07 & 08 2020

Current Affairs Quiz – November 07 & 08 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who has become the 46th U.S. president?
a) Joe Biden
b) Donald Trump
c) Barack Obama
d) Kamala harris

Click here to View Answer
Answer a) Joe Biden. Joseph Robinette Biden Jr. has defeated Donald Trump to become the 46th U.S. president. Biden will become the oldest president-elect in U.S. history and the first to oust a sitting commander-in-chief after one term since Bill Clinton defeated George H.W. Bush in 1992.

2. Airports Authority of India (AAI) Headquarters is situated at___________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The Airports Authority of India (AAI) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with a subsidiary of NTPC Ltd, NTPC Vidyut Vyapar Nigam (NVVN), to promote usage of electric vehicles and set up solar power plants at the airports managed and operated by AAI.

3. WhatsApp has partnered with _________ Indian banks to process its payment services.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

Click here to View Answer
Answer d) Five. WhatsApp has partnered with five Indian banks to process its payment services. These are State Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Axis Bank and Jio Payments Bank.

4. Who is the executive of SEBI?
a) Shivanatha Das
b) Abilash Yadav
c) Ajay Tyagi
d) Aravind Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Ajay Tyagi. Securities and Exchange Board of India (SEBI) has enhanced the investment limits for Mutual Fund companies for overseas investments.

5. PM Modi to launch Ro-Pax Ferry Service in ____________.
a) Uttarakhand
b) Uttar Pradesh
c) Gujarat
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. PM Modi is to launch Ro-Pax ferry service between Ghogha and Hazira in Gujarat through video conferencing. The Ro-Pax ferry vessel called the “Voyage Symphony” is a three-deck vessel. It has a load capacity to load thirty trucks, 100 passenger cars and 500 passengers.

6. ISRO launches PSLV C49 with, how many satellites?
a) 08
b) 10
c) 12
d) 15

Click here to View Answer
Answer b) 10. The Indian Space Research Organisation (ISRO)  has launched the 51st mission of Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). This is the first mission by ISRO in 2020. The carrier vehicle PSLV C49 will deliver 10 satellites in all with EOS-01 as the primary one.

7. What is the capital Of Italy?
a) Rome
b) Naples
c) Venice
d) Vienna

Click here to View Answer
Answer a) Rome. The Bilateral Summit between India and Italy was held virtually on 6th November 2020. The Summit was attended by the Indian Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Italy Prof. Giuseppe Conte.

8. National Cancer Awareness Day is observed on_______________.
a) November 07
b) November 08
c) November 10
d) November 12

Click here to View Answer
Answer a) November 07. The National Cancer Awareness Day is observed annually in India on November 7, to spread awareness on cancer, its symptoms and treatment. According to the World Health Organization (WHO), cancer is the second leading cause of death globally.

9. Gyanendro Ningombam became new president of Hockey India, who belongs to which state?
a) Odisha
b) Assam
c) Manipur
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Manipur. Manipur’s Gyanendro Ningombam was elected unopposed as the President of Hockey India, while former President Mohd Mushtaque Ahmad is back in the Hockey India Executive Board after being Elected Unopposed for the Senior Vice President post.

10. Two-day joint coastal security exercise ‘Sagar Kavach’ launched at_____________.
a) Himachal Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Odisha
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. A two-day joint coastal security exercise, “Sagar Kavach” was launched at Paradip Coast, Odisha. The exercise is being carried out by a joint effort of the state of Odisha and West Bengal governments.

11. Udyam Scheme belongs to_______________.
a) Bank
b) MSME
c) Railways
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) MSME. The Government of India announced that over 11 lakh MSMEs have registered on the new online system of Udyam Registration. It was launched in July 2020. According to GoI, over 3.72 lakh have been registered under manufacturing category and 6.31 lakh have registered under service sector.

12. From India, Who has elected as Advisory Committee to United Nations?
a) Usha Ghosal
b) Anuradha Srinivasan
c) Roopam Raj
d) Vidisha Maitra

Click here to View Answer
Answer d) Vidisha Maitra. In a significant victory for India at the United Nations, Indian diplomat Vidisha Maitra was elected to the UN Advisory Committee on Administrative and Budgetary Questions (ACABQ), a subsidiary organ of the General Assembly.

Leave a Comment