Current Affairs Quiz – November 06 2020

Current Affairs Quiz – November 06 2020

Current Affairs Quiz – November 06 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which messaging platform has launched its own UPI payment feature in India?
a)Facebook messenger
b)WeChat
c)Telegram
d)WhatsApp

Click here to View Answer
Answer d) Whatsapp. WhatsApp Inc has launched its Payment feature- United Payments Interface (UPI)-for all its users in India after receiving due approval from the National Payments Corporation of India (NPCI).

2. ‘Mine’ a comprehensive banking programme has launched by____________.
a) ICICI
b) Axis
c) SBI
d) Reserve Bank of India

Click here to View Answer
Answer a) ICICI. Private lender ICICI Bank has launched a comprehensive banking programme for its millennial customers, (in the age bracket of 18 years to 35 years ), called ‘ICICI Bank Mine’.

3. What is the capital of Tanzania?
a) Laungue
b) Juagubey
c) Dodoma
d) Urug

Click here to View Answer
Answer c) Dodoma. The President of Tanzania, John Pombe Magufuli has been sworn for a second five-year term. He took the oath of the office on 05 November 2020. Magufuli won 84% of the total votes in elections held on October 28.

4. How many central banks are members is SAARCFINANCE?
a) 4
b) 5
c) 7
d) 8

Click here to View Answer
Answer d) 8. Central Banks in SAARCFINANCE– Bangladesh Bank, Central Bank of Sri Lanka, Da Afghanistan Bank, Maldives Monetary Authority, Nepal Rastra Bank, Reserve Bank of India, Royal Monetary Authority of Bhutan, State Bank of Pakistan.

5. Who has become the Brand Ambassador for NamamiGange Project?
a) PS Ram
b) Harminder Singh
c) Ananya Mishu
d) Chacha Chaudhary

Click here to View Answer
Answer d) Chacha Chaudhary. The iconic Indian superhero, Chacha Chaudhary, whose brain works faster than a computer has now come forward to join hands with the NamamiGangeProgramme.

6. Who won JC Daniel award for lifetime contributions in Malayalam cinema?
a) KJ Jesudas
b) Mamooty
c) MohanLal
d) Hariharan

Click here to View Answer
Answer d) hariharan. Noted filmmaker Hariharan has been selected for the JC Daniel Award, the state government’s highest honour for lifetime contributions to Malayalam cinema. The award carries a purse of Rs 5 lakh, a citation, and a sculpture.

7. International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is observed on___________.
a) November 06
b) November 08
c) November 10
d) November 28

Click here to View Answer
Answer a) November 06. Every year, the International Day for Preventing the exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is marked on November 6. The resolution to celebrate the day was passed in 2001.

8. International Dairy Federation Headquarters is situated at____________.
a) Belgium
b) Germany
c) Canada
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer a) Belgium. National Dairy Development Board (NDDB) Chairman, Dilip Rath has been unanimously elected to the board of global dairy body International Dairy Federation (IDF).

9. Enhanced PINAKA rocket was developed by ______.
a) JAXA
b) DRDO
c) NASA
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) DRDO. Enhanced PINAKA rocket, developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO) has been successfully flight tested from Integrated Test Range, Chandipur off the coast of Odisha on November 04 2020.

Leave a Comment