Current Affairs Quiz – November 06 2019

Current Affairs Quiz – November 06 2019

1. Uttam Rake is launched by___________.
a) Army
b) Air Force
c) Railways
d) Postal Department

Click here to View Answer
Answer c) Railways. Uttam rake facilitates advanced features and improved interiors to provide more comfort for Mumbaikars. Uttam rake will run on its normal services from 6 November 2019 with ten services a day.

2. First BIMSTEC Ports Conclave at ______________.
a) Visakhapatnam
b) Kandla
c) Kolkata
d) Thiruvananthapuram

Click here to View Answer
Answer a) Visakhapatnam. Between November 7 and November 8, 2019, the Ministry of shipping is hosting the first ever BIMSTEC Ports’ Conclave. The Bay of Bengal Initiative for Multisectoral Technical and Economic Cooperation is an international organization that involves South East Asian and South Asian countries.

3. Which bank has provide USD 451 mn for the CKIC corridor?
a) RBI
b) Asian Development Bank
c) State Bank of India
d) HDFC

Click here to View Answer
Answer b) Asian Development Bank. The Asian Development Bank is to provide a $451 million loan to strengthen the power connectivity between southern and northern parts of the Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC) in Tamil Nadu.

4. Eaton opens its first aerospace manufacturing facility in ______________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Bengaluru
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. Power management company Eaton opened its first manufacturing facility in India in Bengaluru following demand from its main customers Boeing and Airbus to make fluid conveyance products locally and cater to the growing aircraft fleet in the country.

5. Which country has become the first country to make climate change lessons compulsory for schoolchildren?
a) Spain
b) Netherland
c) Sweden
d) Italy

Click here to View Answer
Answer d) Italy. Italy is to become the first country to make climate change lessons compulsory for schoolchildren.

6. International Conference on Soil and Water Resources Management for Climate is being held in ____________.
a) Mumbai
b) Pune
c) Jaipur
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The International Conference on Soil and Water Resources Management for Climate Smart Agriculture and Global Food and Livelihood Security began in New Delhi.

7. MSTC ties up with ________________ to develop e-auction platform.
a) Oriental Bank
b) Kotak bank
c) Allahabad Bank
d) Punjab National Bank

Click here to View Answer
Answer c) Allahabad Bank . MSTC Ltd has signed an agreement with Allahabad Bank for the development of a dedicated e-Auction platform directly linked with the Indian Banking Association’s portal (https://ibapi.net) for sale of non-performing assets (NPAs).

8. Who has been apppointed as Chola Investment MD?
a) Viraj Kumar
b) Arun Alagappan
c) Abhinav Kumar
d) Sugendra Raj

Click here to View Answer
Answer b) Arun Alagappan. Arun Alagappan, the executive director of Cholamandalam Investment and Finance Co. Ltd. (CIFCL), has been elevated and appointed as the MD, the company said in a regulatory filing.

9. International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is observed on_______________.
a) November 03
b) November 06
c) November 08
d) November 10

Click here to View Answer
Answer b) November 06. The UN General Assembly declared 6 November of each year as the International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict.

10. RCEP – in this “E” represents_____________.
a) Economic
b) Equivalent
c) Equality
d) Equidity

Click here to View Answer
Answer a) Economic. On November 4, 2019, India decided against joining Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) trade deal as India did not receive any credible assurance on market access and non-tariff barriers.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment