Current Affairs Quiz – November 03 2019

Current Affairs Quiz – November 03 2019

1. FTA – in this “F” represents_____________.
a) Free
b) Flagship
c) Forum
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Free. On 1st November, India and Germany agreed to deepen efforts to restart the stalled negotiations for a free trade agreement (FTA) between India and the European Union (EU).

2. Who has conferred with the Icon of Golden Jubilee of IFFI award?
a) Amitabh Bachchan
b) Siranjeevi Garu
c) RajiniKanth
d) Mohanlal

Click here to View Answer
Answer c) RajiniKanth. The Government is to confer the Icon of Golden Jubilee of IFFI award to the eminent film personality Shri S Rajinikanth. It was announced by the Union Minister of Information & Broadcasting, Shri Prakash Javadekar, in New Delhi on 2 November 2019.

3. India, ____________to sign MoUs for military medicine and military education.
a) Kuwait
b) Uzbekistan
c) Saudi Arabia
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) Uzbekistan . India and Uzbekistan are planning to sign two memorandum of understanding (MOUs) concerning military medicine and military education.

4. SCOJtEx-2019: Shanghai Cooperation Organization Joint Exercise is held at____________.
a) Beijing
b) New Delhi
c) Tianjin
d) Wuhan

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Union Home Minister Amit Shah will inaugurate the Shanghai Cooperation Organization Joint Exercise on Urban Earthquake Search and Rescue- ‘SCOJtEx-2019’ in New Delhi.

5. Which country will host 20th SCO’s CHG meeting in 2020?
a) India
b) China
c) Russia
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer a) India. The Defence Minister Shri Rajnath Singh addressed the Council of Heads of Government of SCO at Tashkent in Uzbekistan. He represented as a Special Envoy of PM Modi at the conference.

6. Who has been crowned Miss Asia Global 2019?
a) Akshara Reddy
b) Xiamina Nikki
c) Avinghsan Kia
d) Sara Damnjanovic

Click here to View Answer
Answer d) Sara Damnjanovic. Sara Damnjanovic from Serbia was crowned ‘Miss Asia Global 2019’ at the international beauty contest held in Kerala. Vietnam’s Nguyen Thi Yen Trang was crowned ‘Miss Asia’, while Samiksha Singh from India won the sub-title of ‘Miss Beautiful Face’.

7. Pooja wins silver, Sajan eyes bronze, are associated with____________.
a) Boxing
b) Shooting
c) Swimming
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer d) Wrestling. Wrestler Pooja Gehlot (53kg) claimed India’s second silver medal after going down to Japan’s 2017 world champion Haruna Okuno in the finals of the UWW Under-23 World Championships.

8. Which state has tagged with Maharashtra under Ek Bharat Shreshtha Bharat?
a) Assam
b) Chandigarh
c) Odisha
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. Ek Bharat, Shreshtha Bharat is an initiative of Government of India to pay tribute to Sardar Patel, who played a key role in integrating the nation, for his great contributions to the nation.

9. FIEO – in this “E” represents_____________.
a) Empower
b) Evaluate
c) Export
d) Easy

Click here to View Answer
Answer c) Export. Federation of Indian Export Organisations (FIEO), in association with India Seatrade, will organise ‘Karnataka Ports Shipping and Logistics Summit 2019’ in Mangaluru.

10. Mangaluru to host shipping, logistics summit on_________________.
a) November 22
b) November 25
c) November 30
d) December 02

Click here to View Answer
Answer a) November 22. Federation of Indian Export Organisations (FIEO), in association with India Seatrade, will organise ‘Karnataka Ports Shipping and Logistics Summit 2019’ in Mangaluru on November 22.

Leave a Comment