Current Affairs Quiz – November 03 & 04 2020

Current Affairs Quiz – November 03 & 04 2020

Current Affairs Quiz – November 03 & 04 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. India’s 1st solar-powered miniature train launched in ______________.
a) Uttar Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. India’s first of its kind solar energy-driven miniature train was inaugurated at the Veli Tourist Village, Kerala by Chief Minister Pinarayi Vijayan.

2. Who won F1 Emilia Romagna Grand Prix 2020?
a) Lewis Hamilton
b) Max Versttapen
c) Daniel Richhardio
d) Valtteri Boltas

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton (Mercedes-Great Britain) has won the Emilia Romagna Grand Prix 2020 at Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari race track, Italy.

3. The Airports Authority of India (AAI) has handed over the Lucknow airport to the _____________group.
a) Adani
b) Reliance
c) Tata
d) Zoho

Click here to View Answer
Answer a) Adani . The Airports Authority of India (AAI) has handed over the Lucknow airport to the Adani group on lease for a period of 50 years. Apart from this, the Adani group has taken over/will take over operations of 5 more airports.

4. Recently, Which state govt has announced 100% Motor Vehicle Tax Exemption to EVs?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. Earlier, the State Government had issued orders for 50% concessional rate to EV taxes. It has now been made to 100%.

5. Which state CM has laid the foundation stone of Indo-Israeli agriculture project worth Rs. 10 crores?
a) Odisha
b) SIkkim
c) Meghalaya
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. The Chief Minister of Assam, Sarbanada Sonowal along with Ambassador of Israel to India, Ron Malka on November 2, 2020, laid the foundation stone of the Indo-Israel Centre of Excellence for Vegetables Protected Cultivation at Khetri, Assam.

6. Ezhuthachan Puraskaram belongs to which state government’s highest literary honour?
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. Noted Malayalam writer, Paul Zacharia has been selected for this year’s Ezhuthachan Puraskaram, the Kerala government’s highest literary honour.

7. India has signed an MoU to expand cooperation in Health and Medicine Field with which nation?
a)Spain
b)Israel
c)Denmark
d)Iran

Click here to View Answer
Answer b) Israel. The Union Cabinet has approved a Memorandum of Understanding (MoU) signed between India and Israel to boost cooperation in the Health and Medicine field.

8. Union Cabinet has approved an MoU signed to boost cooperation in Telecommunication/ICTs field between India and which nation?
a)Israel
b)Nigeria
c)United Kingdom
d)Spain

Click here to View Answer
Answer c) United Kingdom. The Union Cabinet has approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India’s Ministry of Communications and the United Kingdom’s Department of Digital, Culture, Media and Sports (DCMS) to expand cooperation in Telecommunications/Information and Communication Technologies (ICTs) sector.

9. India has signed an MoU with which nation to develop scientific and technical collaborations in the astronomy field?
a)United Kingdom
b)Israel
c)France
d)Spain

Click here to View Answer
Answer d) Spain. The Union Cabinet chaired by PM Modi approved the Memorandum of Understanding signed between India and Spain. The MoU will facilitate scientific and technical collaborations between the countries in the field of Astronomy.

10. Mission Sagar was launched in ____________.
a) May 2020
b) April 2020
c) Feb 2020
d) Jan 2020

Click here to View Answer
Answer a) May 2020.

11. Who has been appointed as CTO of Vodafone Idea?
a) Balbir Singh
b) Sadhananda Gokule
c) Iqbal Yadav
d) Jagbir Singh

Click here to View Answer
Answer d) Jagbir Singh. Vodafone Idea has appointed Jagbir Singh as chief technology officer following Vishant Vora’s departure. In another top-level appointment, the telco has named Manish Sansi as the new chief legal officer.

12. Which nation was invited to join India, United States and Japan in Malabar Exercise?
a)Australia
b)France
c)Sri Lanka
d)Bangladesh

Click here to View Answer
Answer a) Australia. The QUAD nations- India, United States, Japan and Australia kick-started ‘Malabar’ Exercise on November 3, 2020, their largest joint naval exercises in over a decade.

13. Troika Dialogue between India and ______________.
a) Gulf
b) European
c) USA
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) Gulf. India and Gulf Cooperation Council (GCC) Troika held an annual Political Dialogue. India was represented by the External Affairs Minister S Jai Shankar at the dialogue.

14. TN Krishnan who passed away at 92, is associated with_____________.
a) Violin Maestro
b) Vocalist
c) Padma Awardee
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. Noted violin maestro and Padma awardee, TN Krishnan passed away. His full name was Tripunithura Narayanaiyer Krishnan. He was born on 6 October 1928, in Tripunithura, Kerala and later around 1942, he settled in Chennai.

Leave a Comment