Current Affairs Quiz – November 01 2019

Current Affairs Quiz – November 01 2019

1. Which country will host 25th session of the Conference of the Parties (COP 25) Climate conference?
a) Sweden
b) Canada
c) Spain
d) Mexico

Click here to View Answer
Answer c) Spain. The Spanish government confirmed that it made its bid to host the COP25 climate summit on the scheduled dates of 2-13 December 2019.

2. World Vegan Day is celebrated on _____________.
a) October 14
b) October 25
c) November 01
d) November 06

Click here to View Answer
Answer c) November 01. World Vegan Day is observed on 1 November. The Day provides an opportunity to promote the benefits of a vegan diet and veganism in general. On the Day, vegan groups and practitioners organize workshops to highlight the importance of animal rights.

3. Who is the Union Human Resource Development Minister?
a) Arjun Munda
b) Harsh Vardhan
c) Raghavendra Patnaik
d) Ramesh Pokhriyal Nishank

Click here to View Answer
Answer d) Ramesh Pokhriyal Nishank . KVS- Ek Bharat Shreshtha Bharat Parv was inaugurated at India Gate, Lawn No. 6, Maharashtra. It was inaugurated by Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal Nishank inaugurated the four-day mega cultural event KVS Ek Bharat Shreshtha Bharat Parv.

4. Who has been appointed as Ambassador to UAE?
a) Pavan Kapoor
b) Krishna Kumar
c) Sri Deva Raddy
d) GC Murmu

Click here to View Answer
Answer a) Pavan Kapoor. Pavan Kapoor, a 1990 batch Indian Foreign Service officer took charge as the new Ambassador to UAE. Ambassador Kapoor replaced Navdeep Singh Suri, who retired last month.

5. World’s first blockchain-based carbon trading exchange in ____________.
a) Singapore
b) Malaysia
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer a) Singapore. Singapore-based AirCarbon Pte launched the worlds’ first blockchain-based carbon trading exchange. This will allow airlines and other corporate buyers to buy as well sell tokens backed by carbon offset credits approved by the International Civil Aviation Organisation.

6. Dhanlaxmi Bank headquarter is situated at______________.
a) Chennai
b) Thrissur
c) Kolkata
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Thrissur. Ms T.Latha has submitted her resignation as MD & CEO and Director of Dhanlaxmi Bank, Vide her letter dated October 30, 2019 due to personal reasons.

7. Which company has been honoured for excellence in the field of Corporate Social Responsibility (CSR) for its flagship project ‘Nalco Ki Ladli’ at the National CSR Awards ceremony?
a) Bharat Aluminium Company
b) Hindalco Industries
c) National Aluminium Company (Nalco)
d) Hindustan Copper

Click here to View Answer
Answer c) National Aluminium Company (Nalco). National Aluminium Company (Nalco) has been honoured for excellence in the field of Corporate Social Responsibility (CSR) for its flagship project ‘Nalco Ki Ladli’ at the National CSR Awards ceremony.

8. Chhath festival is associated with_____________.
a) Assam
b) Bihar
c) Chandigarh
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer b) Bihar. In Bihar, the four days long auspicious Chhath festival worship of the Sun god began with ritual of Nahay Khaya Devotees specially women across the state are taking holy dip in Ganga and other rivers, ponds and water bodies.

9. Who is the new Governor of Goa?
a) Mehbooba Mufti
b) Satya Pal Malik
c) Narinder Nath Vohra
d) Lalji Tandon

Click here to View Answer
Answer b) Satya Pal Malik. Satya Pal Malik would be sworn in as Goa Governor on November 3, a Raj Bhavan official said here. Malik, 73, former governor of Jammu and Kashmir, will replace Mridula Sinha, the first woman governor of Goa.

10. Gurudas Dasgupta is passed away at 83, is assciated with______________.
a) Politics
b) Journalist
c) Teacher
d) Actor

Click here to View Answer
Answer a) Politics. Veteran CPI leader and former MP Gurudas Dasgupta died in Kolkata following a prolonged illness, party sources said. He was 83.

Leave a Comment