Current Affairs Quiz – November 01 & 02 2020

Current Affairs Quiz – November 01 & 02 2020

Current Affairs Quiz – November 01 & 02 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

Latest Current Affairs


1. India’s first ‘tyre park’ to come up in _____________.
a) West Bengal
b) Odisha
c) Telangana
d) tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer a) West Bengal. In West Bengal, Kolkata will soon feature India’s first “Tyre Park”, where artworks made from scrap and defective parts will be on display. The West Bengal Transport Corporation will launch this Tyre Park.’

2. PM Modi launches India’s first seaplane service in _____________.
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Gujarat
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. Prime Minister Narendra Modi has launched the country’s first seaplane service between the Statue of Unity near Kevadiya in Gujarat’s Narmada district and Sabarmati Riverfront in Ahmedabad.

3. Who named title sponsor for BCCI’s Women T20 Challenge 2020?
a) Pantanjali
b) Jio
c) Dream11
d) Tata

Click here to View Answer
Answer b) Jio. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has announced Jio as the Title Sponsor of the 2020 edition of the Women’s T20 Challenge. The partnership will also have the support of Reliance Foundation Education and Sports For All (RF ESA).

4. World Vegan Day is observed on__________.
a) November 01
b) November 03
c) September 25
d) September 30

Click here to View Answer
Answer a) November 01. This day is celebrated to spread benefits of veganism for humans, non-human animals, and the natural environment. Vegan Day is an opportunity to promote the benefits of a vegan diet and veganism in general.

5. Priyanca Radhakrishnan has become ___________’s first-ever Indian-origin minister.
a) Australia
b) Spain
c) Canada
d) New Zealand

Click here to View Answer
Answer d) New Zealand. Priyanca Radhakrishnan became New Zealand’s first-ever Indian-origin minister after Prime Minister Jacinda Ardern inducted five new ministers into her executive.

6. International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is observed on______________.
a) September 23
b) September 29
c) November 01
d) November 02

Click here to View Answer
Answer d) November 02. Every year, the United Nations marks the International Day to End Impunity for Crimes against Journalists on November 2.

7. What is the theme for International Day to End Impunity for Crimes against Journalists 2020?
a) End Impunity for Crimes against Journalists
b) Protect Journalists, Protect the Truth
c) Protect them
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Protect Journalists, Protect the Truth.

8. According to World Press Freedom Index, 2020, Which country has topped in Press Freedom Index?
a) Norway
b) Italy
c) North Korea
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Norway.

9. India has secured ____________rank in press freedom index.
a) 16th
b) 48th
c) 142nd
d) 178th

Click here to View Answer
Answer c) 142nd. India dropped to 142 out of 180 countries in World Press Freedom Index, 2020. Norway ranked first. South Asia in all was poorly featured. Pakistan dropped three places to 145 and China was at 177.

10. Who has been appointed as CEO of Alliance Air Aviation?
a) Hima Kurrian
b) Nisha Azar
c) Harpreet Singh
d) Meghna Naidu

Click here to View Answer
Answer c) Harpreet Singh. Air India has appointed new chiefs in some of its subsidiaries. Ms Harpreet Singh, Executive Director, Air India, will hold the CEO’s charge in the Alliance Air Aviation Limited till further orders.

11. Who has been appointed chairman of Mumbai Port Trust?
a) Udhay Mishra
b) Rajiv Jalota
c) Vamsi Parsi
d) Raj Hotra

Click here to View Answer
Answer c) Rajiv Jalota. Maharashtra cadre 1988 batch Indian Administrative Services (IAS) officer Rajiv Jalota has been appointed as the chairman of Mumbai Port Trust (MbPT) under the Union ministry of shipping. The appointment committee of the Union cabinet issued the order for the central deputation.

12. R Doraikkannu who passed away at 72, is associated with_____________.
a) Actor
b) Journalist
c) Vocalist
d) Politician

Click here to View Answer
Answer d) Politician. Tamil Nadu Agriculture Minister R Doraikkannu, who had tested positive for the coronavirus, died at a private hospital in Chennai, reported PTI. He was 72. Doraikkannu was admitted to Chennai’s Kauvery Hospital on October 13, after he tested positive for the disease.

13. Which state’s Chief Minister has banned the sale of firecrackers?
a) Rajasthan
b) Bihar
c) Madhya Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Rajastan.

Leave a Comment