Current Affairs Quiz – May 4 2019

Current Affairs Quiz – May 5 2019


1. S. Krishnan, __________’s former Sports Editor, passed away.
a)Times of India
b)Business standard
c)Indian Express
d)The Hindu

Click here to View Answer
Answer d)The Hindu. S. Krishnan, The Hindu’s former Sports Editor, passed away. He was 74 and is survived by his daughter, son-in-law and grandson.

A grandson of Kasturi Srinivasan, The Hindu’s former Editor, Krishnan was an active sportsman in his youth and dabbled in cricket and tennis besides playing table tennis.

2. US Air Force General _________ has been sworn in as the top military officer of the 29-nation NATO military alliance.
a)Pujith Jayasundara
b)Rakesh Kumar Singh
c)Naruhito
d)Tod D. Wolters

Click here to View Answer
Answer d)Tod D. Wolters. US Air Force General Tod D. Wolters has been sworn in as the top military officer of the 29-nation NATO military alliance.

The former pilot, who has served in Afghanistan and Iraq, became Supreme Allied Commander Europe at a ceremony today at NATO’s military headquarters in Mons in southern Belgium.

3. The country’s foreign exchange reserves soared by USD 4.368 billion to ___________ billion in the week to April 26.
a)USD 428.515
b)USD 415.515
c)USD 413.515
d)USD 418.515

Click here to View Answer
Answer d)USD 418.515. The country’s foreign exchange reserves soared by USD 4.368 billion to USD 418.515 billion in the week to April 26. The RBI data showed that foreign currency assets rose by USD 4.387 billion to USD 390.421 billion.

4. World Bank gives _________ for cyclone-hit southern Africa.
a)540 million dollars
b)555 million dollars
c)505 million dollars
d)545 million dollars

Click here to View Answer
Answer d)545 million dollars. The World Bank will extend more than half-a-billion dollars in grants for cyclone-ravaged southern African countries. A total of up to 545 million US dollar will be disbursed to Mozambique, Zimbabwe and Malawi – the three countries hit by Cyclone Idai in March.

5. Thailand has crowned its new King _________, marking the first ascension of a new monarch in seven decades.
a)Maha Prajadhipok
b)Maha Vajiravudh
c)Bhumibol Adulyadej
d)Maha Vajiralongkorn

Click here to View Answer
Answer d)Maha Vajiralongkorn.

6. India and____________have agreed to further deepen counter-terrorism co-operation through regular exchange of information .
a)Nepal
b)China
c)America
d)Australia

Click here to View Answer
Answer d)Australia . India and Australia have agreed to further deepen counter-terrorism co-operation through regular exchange of information and sharing of best practices on countering extremism and radicalization.

7. Actor ___________, who won over fans worldwide as the Wookiee warrior Chewbacca in the blockbuster Star Wars movies, has died.
a)Shih Chi-yang
b)Kadir Mısıroğlu
c)Peter Mayhew
d)Pieter Howes

Click here to View Answer
Answer c)Peter Mayhew. Actor Peter Mayhew, who won over fans worldwide as the Wookiee warrior Chewbacca in the blockbuster Star Wars movies, has died at the age of 74, his family announced .

8. Barcelona legend _____________ announces retirement.
a)Ronaldinho
b)Carles Puyol
c)Xavi Hernandez
d)Mariano Martín

Click here to View Answer
Answer c)Xavi Hernandez . Barcelona midfielder Xavi Hernandez has announced that the 2018/19 season will be his final one as a professional footballer.

Xavi, who currently plays for Al-Sadd in Qatar, holds the all-time appearances record at FC Barcelona with 767, and scored 85 goals from 1998 to 2015.

9. The 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) was held in _____________.
a)Australia
b)Qatar
c)India
d)china

Click here to View Answer
Answer b)Qatar. The 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) was held in Doha, Qatar. Gen. (Dr) V.K. Singh (Retd), Minister of State for External Affairs led the Indian delegation. Earlier, Mr. Manish, Joint Secretary (South) attended the Senior Officers’ Meeting (SOM) held on April 30.

10. The pace of growth in air traffic hit a five-year low at _______________ in fiscal 2019.
a)11.0 percent
b)11.3 percent
c)11.5 percent
d)11.6 percent

Click here to View Answer
Answer d)11.6 percent.The pace of growth in air traffic hit a five-year low at 11.6 percent in fiscal 2019, pulled down by low growth of 3.9 percent in the March quarter as against a healthy 14.9 percent in the first three quarters.

11. The Asia-Pacific region is expected to power ahead growing at______________ this year .
a)5.0%
b)5.7%
c)5.6%
d)5.5%

Click here to View Answer
Answer b)5.7%.The Asia-Pacific region is expected to power ahead growing at 5.7% this year but escalating trade tensions are a source of worry, according to Takehiko Nakao, President and Chairperson, Asian Development Bank.

12. ___________, a former Finance Minister of Kerala, passed away in Kochi .
a)Sir Arvi Parbo
b)V. Viswanatha Menon
c)Thomas Hynes
d)Master Hirannaiah,

Click here to View Answer
Answer b)V. Viswanatha Menon. V. Viswanatha Menon, a former Finance Minister of Kerala, passed away in Kochi .

He had been undergoing medical treatment. He served as the Finance Minister in the Left Democratic Front government led by E.K. Nayanar in 1987.

Leave a Comment