Current Affairs Quiz – May 31 2020

Current Affairs Quiz – May 31 2020

1. World No-Tobacco Day is observed on _____________.
a) June 21
b) May 31
c) August 08
d) April 17

Click here to View Answer
Answer b) May 31. The day provides an opportunity to raise awareness of the harmful and deadly effects of tobacco use and second-hand smoke exposure.

2. The theme for World No-Tobacco Day 2020 is ______________.
a) Protecting youth from industry manipulation and preventing them from tobacco and nicotine use
b) Raise awareness of the harmful and deadly effects of tobacco use
c) Draws attention to the widespread prevalence of tobacco use
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Protecting youth from industry manipulation and preventing them from tobacco and nicotine use.

3. K-FON – a free internet project launched by____________.
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. The Kerala State government has announced the Kerala Fibre Optic Network (K-FON) project will be commissioned by December 2020.

4. Meeting of the Heads of Tax Authorities of the BRICS countries was held on__________.
a) June 20
b) July 30
c) May 29
d) September 07

Click here to View Answer
Answer c) May 29. Meeting of the Heads of Tax Authorities of the BRICS countries was held on 29 May 2020. The BRICS Countries that participated in the meeting are Brazil, Russia, India, China, South Africa.

5. Who is the Finance secretary of India?
a) Rahul Nair
b) Ajay Bhushan Pandey
c) Abhimanyu Dev
d) Nagulan Das

Click here to View Answer
Answer b) Ajay Bhushan Pandey. Dr. Ajay Bhushan Pandey, Finance Secretary, Government of India, represented India at the meeting.

6. International Everest Day is observed on________________.
a) March 18
b) April 20
c) October 14
d) May 29

Click here to View Answer
Answer d) May 29. The International Everest Day is observed every year on 29 May. The day is celebrated with processions, memorial events, and special events in Kathmandu, Nepal and the Everest region.

7. Goa celebrates its Statehood Day on__________.
a) April 15
b) May 30
c) September 19
d) April 26

Click here to View Answer
Answer b) May 30. Goa celebrated its Statehood Day. Goa was the 25th state to join the union of India. As India gained independence on August 15, 1947.

8. OSOWOG plan is expand as____________.
a) One Sun One World One Grid
b) One Sun One Way One Grid
c) One Solar One Wide One Grip
d) One Solar One World One Grip

Click here to View Answer
Answer a) One Sun One World One Grid. India has moved ahead with threading-the-needle for an ambitious global electricity grid, with the National Democratic Alliance (NDA) government calling for bids to roll-out the “One Sun One World One Grid” (OSOWOG) plan.

9. Who won 2020 SIGMOD Contributions Award?
a) Stephen mathew
b) Iqbal Ravinder
c) Sibin Therattil
d) Stefan Manegold

Click here to View Answer
Answer d) Stefan Manegold. The award recognizes his innovative work in the data management community to encourage scientific reproducibility. Manegold was one of the leading pioneers in encouraging reproducibility in data management.

10. Which Indian NGO won WHO award in the field of tobacco control?
a) SEEDS
b) NOOelec
c) VIPS
d) ADAMs

Click here to View Answer
Answer a) SEEDS. The SEEDS is among the three awardees selected from the South-East Asia Region.

Leave a Comment