Current Affairs Quiz – May 31 2019

Current Affairs Quiz – May 31 2019

1. Who has become the 1st woman fighter pilot to fly Hawk jet?
a) Pooja Hedge
b) Ankita Sharma
c) Mohana Singh
d) Smrithi Sathyan

Click here to view Answer
Answer c) Mohana Singh. Flight Lieutenant Mohana Singh has become the first woman fighter pilot to be qualified to undertake missions by day on Hawk advanced jet aircraft, an official statement said.

2. Which river has become the longest-lasting in over 90 years?
a) Ohio
b) Mississippi
c) Missouri
d) Louisiana

Click here to view Answer
Answer b) Mississippi. Mississippi River flood becomes the longest-lasting in over 90 years. Flooding in the Mississippi River is on the record for being the longest-lasting in more than 90 years since the “Great Flood” of 1927.

3. Who has been appointed as India Managing Director of Truecaller?
a) Davis Justin Morris
b) Sibin Therratil
c) Nithesh Gupta
d) Sandeep Patil

Click here to view Answer
Answer d) Sandeep Patil. Former Flipkart Executive Sandeep Patil appointed as India Managing Director of Truecaller. Former Flipkart Executive Sandeep Patil appointed as India Managing Director of Truecaller.

4. Who has recieved as Baton of Chairman COSC?
a) Birender Singh Dhanoa
b) Ajay Kumar
c) Arjun Sampath
d) Gulkarani

Click here to view Answer
Answer a) Birender Singh Dhanoa. The Chief of the Air Staff (COAS) Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa received the baton of Chairman, Chiefs of Staff Committee (COSC) from Admiral.

5. ‘Darkness to light’ book is launched by____________.
a) Tristan Thompson
b) Kris Jenner
c) Kevin Hart
d) Lamar Odom

Click here to view Answer
Answer d) Lamar Odom. Former basketball player, Lamar Odom launched a new book ‘Darkness to light’. Former American professional basketball player, Lamar Odom, aged 39, launched a new book titled ‘Darkness to light’. The book reveals the dark secrets of his life.

6. Who has been appointed as the Prime Minister of Papua New Guinea?
a) Mathew John
b) Rabeek
c) James Marape
d) Christopher Almon

Click here to view Answer
Answer c) James Marape . Lawmakers of Papua New Guinea elected James Marape as its 8th prime minister. He belongs to Pangu Party. He succeeded Peter O Neill of People’s National Congress party.

7. Devi Ahilya Bai Holkar Airport is situated in_________.
a) Ranchi
b) Indore
c) Jhansi
d) Pune

Click here to view Answer
Answer b) Indore. Devi Ahilya Bai Holkar Airport of Indore Gets ‘International’ Status. Devi Ahilya Bai Holkar Airport of Indore, Madhya Pradesh was declared as International Airport.

8. Who has been appointed as new Navy Chief?
a) Karambir Singh
b) Narendra Kumar
c) Vishnuvi Menon
d) Santheep Kishan

Click here to view Answer
Answer a) Karambir Singh . Military tribunal allows Karambir Singh to take charge as new Navy Chief. The Armed Forces Tribunal made Vice Admiral Karambir Singh to become the next Navy Chief while it deferred for four weeks the matter of Vice Admiral Bimal Verma which seeks to quash Singh’s appointment.

9. Who has become the first full-time female Finance Minister of India?
a) Smrithi Irani
b) Nirmala Sitharaman
c) Ankita Varma
d) Bhuvana Maran

Click here to view Answer
Answer b) Nirmala Sitharaman. Nirmala Sitharaman has become the first full-time female Finance Minister of India, replacing Arun Jaitley who had opted out of the new Cabinet because of health issues.

10. World No Tobacco Day is observed on ________
a) May 01
b) May 05
c) May 10
d) May 31

Click here to view Answer
Answer d) May 31. World No Tobacco Day (WNTD) is observed around the world every year on 31 May. It is intended to encourage a 24-hour period of abstinence from all forms of tobacco consumption around the globe.

11. Who has been appointed as UN Deputy Executive Director?
a) Chandrika Rani
b) Priya Raman
c) Anita Bhatia
d) Vinuthuna Yash

Click here to view Answer
Answer c) Anita Bhatia . She has been appointed the Deputy Executive Director of the United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN-Women) for Resource Management, Sustainability and Partnerships.

Leave a Comment