Current Affairs Quiz – May 31 2018

Current Affairs Quiz – May 31 2018

1. Who is the 1st N Korean official to visit US in 18 years?
a) Ri Yong‑gil
b) Kim Yang‑gon
c) Hwang Pyong‑so
d) Kim Yong-chol

Click here to view Answer
Answer d) Kim Yong-chol. Former North Korean spy chief Kim Yong-chol has arrived in New York, becoming the most senior North Korean official to visit the US since 2000.

2. Who has been honoured with the ‘Hero to Animals Award’ from People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)?
a) Papon
b) Bhupen Hazarika
c) Kalpana Patowary
d) Zubeen Garg

Click here to view Answer
Answer d) Zubeen Garg. Singer Zubeen Garg would be honoured with the ‘Hero to Animals Award’ from People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India for his recent appeal to end animal sacrifice at the Kamakhya Temple in Assam.

3. Indian economy grew ______ in Q4.
a) 7.7%
b) 7.9%
c) 8.1%
d) 8.8%

Click here to view Answer
Answer a) 7.7%. Indian economy grew 7.7% in the January-March quarter of 2017-18, the biggest expansion in seven quarters, on account of robust performance in manufacturing, construction and service sectors as well as good farm output, government data showed on May 31.

4. Facebook partners with ________ to launch Digital Literacy Programme.
a) Competition Commission of India
b) National Statistical Commission
c) National Commission for Women
d) Election Commission

Click here to view Answer
Answer c) National Commission for Women. Social networking giant Facebook today said it has partnered with National Commission for Women (NCW) to launch a digital literacy programme in collaboration with the Cyber Peace Foundation (CPF).

5. What is the state tree of Andhra Pradesh?
a) Tamarind Tree
b) Neem Tree
c) Banyan Tree
d) Mango Tree

Click here to view Answer
Answer b) Neem Tree. Andhra Pradesh was bifurcated to create Telangana in June, 2014. Now the state has come up with new state symbols. Neem have been declared as the state tree.

6. What is the state animal of Andhra Pradesh?
a) black buck
b) Chital
c) Barbary sheep
d) Nilgai

Click here to view Answer
Answer a) black buck. Andhra Pradesh was bifurcated to create Telangana in June, 2014. Now the state has come up with new state symbols. Black buck have been declared as the animal of Andhra Pradesh.

7. Mission Raftar is associated with___________.
a) Indian Army
b) Indian Navy
c) Indian Railway
d) Indian Air Force

Click here to view Answer
Answer c) Indian Railway. Ministry of Railways conducted a one day workshop “Mission Raftaar” aimed at raising the average speed of freight trains and coaching trains in New Delhi. The workshop was inaugurated by Rajen Gohain, Minister of State for Railways & Ashwani Lohani, Chairman, Railway Board.

8. Who has been appointed as Northern Army Commander?
a) Lt Gen Pradeep Varma
b) Lt Gen Ashok Kumar
c) Lt Gen Ajay Singh
d) Lt Gen Ranbir Singh

Click here to view Answer
Answer d) Lt Gen Ranbir Singh. Lt Gen Ranbir Singh, who was the Director-General of Military Operations (DGMO) when India carried out surgical strikes across the Line of Control (LoC) in Jammu and Kashmir, has been appointed Northern Army commander.

9. Who is the Defence Minister?
a) Smriti Irani
b) Shri Jayant Sinha
c) Anant Geete
d) Nirmala Sitharaman

Click here to view Answer
Answer d) Nirmala Sitharaman. Union Defence Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the first biannual IAF Commanders’ Conference of 2018 at Air Headquarters. During the inauguration, the Chief of the Air Staff, Air Chief Marshal BS Dhanoa briefed the Defence Minister regarding the current status of the IAF and on Exercise ‘Gagan Shakti’, which was conducted in April 2018.

10. CRY in this “C” represents___________.
a) Commision
b) Child
c) College
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Child. The non-governmental child rights organisation, Child Rights and You (CRY) announced that it has received a USD 100,000 grant from global technology major Oracle for a digitally enhanced monitoring system that would potentially improve lives of underprivileged children across 19 states.

Leave a Comment